Parc Astérix stopt met dolfijnenshow

Parc Astérix sluit zijn dolfinarium; er worden geen dolfijnenshows meer opgevoerd.

Dolfijnenshow - Foto: Jin Jang (Wikimedia c.c.)

Het Théâtre de Poséidon in Parc Astérix, het openluchttheater waar dolfijnen en zeeleeuwen een voorstelling verzorgen, gaat niet meer open. Het Franse park sluit zijn dolfinarium.

Bahia, Aya en Beauty zullen geen hoofdrolspelers meer zijn in de show Révérence in Parc Astérix. Het Franse attractiepark heeft besloten te stoppen met de dolfijnenshow: het Théâtre de Poséidon sluit en de dolfijnen zijn vanaf 3 april – als het park weer hoopt te openen – niet meer te zien voor het publiek.

Demonstraties

Het dolfinarium was één van de hoofdattracties sinds de opening van Parc Astérix in 1989. Maar de laatste jaren riepen de voorstellingen met dolfijnen en zeeleeuwen steeds meer weerstand op. Niet alleen bij Parc Astérix, maar ook bij Planète Sauvage en Marineland werd maandelijks voor de poorten gedemonstreerd door dierenactivisten; in alle drie de parken werden nog dolfijnenshows gehouden.

Dolfinenshow in Parc AstérixWettelijk verbod

Ook Franse politici konden weinig waardering meer opbrengen voor de kunstjes die de dieren opvoerden. In 2017 werd al het besluit genomen dat dolfijnen zich in gevangenschap niet meer mogen voortplanten, wat op langere termijn het einde van de shows zou hebben betekend. Aanstaande dinsdag bespreekt het Franse parlement een wet die het gebruik van dieren in shows versneld moet verbieden. Parc Astérix heeft daarop niet willen wachten en nu al bekend gemaakt dat de dolfijnenshow geen onderdeel meer uitmaakt van het aanbod van het pretpark.

Nieuwe thuishaven

De acht dolfijnen en vijf zeeleeuwen van Parc Astérix krijgen onderdak in geselecteerde opvanglocaties in andere dolfinaria in Europa, een oplossing die is gevonden in overleg met de European Association of Aquatic Mammals. Deze in gevangenschap gefokte dieren vrijlaten in hun natuurlijke omgeving zou fataal zijn voor de beesten. De dertien dieren zullen in de twee komende maanden naar hun nieuwe thuishaven worden overgebracht.

© 24 januari 2021

Meest bezochte parkprofielen