Tivoli Slottet in Kopenhagen

Villa Vendetta, permanent spookhuis in Tivoli

Tivoli Gardens in Kopenhagen heeft een deel van het H.C. Andersen Slottet ingericht als permanent spookhuis Villa Vendetta.

Het H.C. Andersen Slottet (foto) staat net buiten het park, aan de H.C. Andersens Boulevard en schuin tegenover het stadhuis van Kopenhagen. Het werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en bood vroeger onderdak aan het Museum voor Industriële Kunst. In 1978 nam Tivoli het gebouw over en noemde het pand het Tivoli-slot. De bovenste verdiepingen zijn in gebruik als kantoor van het attractiepark. Tegenover het markante gebouw staat een beeld van Hans Christian Andersen.

Vergeten familie

Het verhaal achter Villa Vendetta is dat er al jarenlang een gezin in de kelder van het H.C. Andersen Slottet woont. Tientallen jaren hebben ze voor Tivoli gewerkt, maar de laatste tijd zijn ze vergeten. Het isolement heeft de familie veranderd in een stel gestoorde gekken. Gasten van Tivoli kunnen door twaalf kamers wandelen en door de duistere gangen van de kelderverdieping. Acteurs spelen de verknipte gezinsleden en jagen iedereen de stuipen op het lijf.

Grootste permanente spookhuis

Een spookhuis is een attractie waar de gasten al jaren om vragen, verantwoordt Tivoli de inrichting van het huis, die 2 miljoen Deense kronen (ongeveer 1,5 miljoen euro) kostte. De 150 meter lange griezelige wandeltocht op een oppervlakte van 800 vierkante meter levert het grootste permanente spookhuis van Denemarken op. Tivoli houdt als adviesleeftijd voor bezoek aan Villa Vendetta de leeftijd van 12 jaar aan.

Nog meer miljoeneninvesteringen in 2021
Hans Christian was fan van Tivoli

28 januari 2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto: Tivoli

Meest bezochte parkprofielen