Silver Star in Europa-Park

Tips voor een bezoek aan Europa-Park

Hoe kom je er, waar logeer je, wat mag je niet missen en waar eet je de lekkerste dingen? De beste tips voor een bezoek aan Europa-Park in Zuid-Duitsland.

De bekendheid in Nederland en België van Europa-Park neemt jaar op jaar toe; steeds meer vakantiegangers vinden hun weg naar Duitslands grootste attractiepark. Velen bezoeken Europa-Park al jaren, soms zelfs meerdere malen per jaar. Anderen kennen het park nog niet of weten niet wat er te doen is. Daarom heeft Europa-Park bezoekers gevraagd tips door te geven voor mensen die voor het eerst het park in het Zwarte Woud gaan bezoeken. Er werden meer dan duizend tips ingestuurd.

Abenteuer Atlantis in Europa-Park

Reizen naar Europa-Park

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud, direct aan de A5 van Karlsruhe naar Basel. Het park bevindt zich bij het plaatsje Rust, zestig kilometer ten noorden van Basel, en is hemelsbreed nog geen drie kilometer van de grens met Frankrijk verwijderd. Het merendeel van de bezoekers reist per auto naar het park, maar door de ligging ten opzichte van vliegvelden en stations kan men er ook makkelijk per bus, vliegtuig of trein komen.

Darkride Madame Freudenreich Curiosités in Europa-Park

Met de auto naar het Zwarte Woud

De meeste Nederlanders rijden via de Duitse autobanen (de ‘Linksrheinische’ A61 of ‘Rechtsrheinische’ A3) naar het zuiden om zo op de A5 te komen. Belgen en bezoekers uit zuidwest-Nederland rijden meestal via Luxemburg en Frankrijk. Ze hebben de mogelijkheid om in Luxemburg goedkoper te tanken, maar rijden in Frankrijk gedeeltelijk over een tolweg. Er zijn een paar mogelijkheden om vanuit Frankrijk de Rijn over te steken, maar inzender Roland gaat het liefst met het pontje (Rhinau-Kappel): “erg leuk en ook nog gratis”. Tim heeft nog een tip voor iedereen die via Frankrijk rijdt: “ga niet bij Straatsburg de grens over, maar zak verder af naar het stadje Sainte Marie aux Mines: een onvoorstelbaar mooie route!”

Yves rijdt liefst op zondag: “geen vrachtverkeer in Duitsland”. Gerwin gaat altijd voor een midweek: “heen op maandag, dinsdag naar het park, op woensdag naar het Zwarte Woud, donderdag weer naar het park en vrijdag weer rustig terug”.

Sommige bezoekers willen om negen uur ‘s morgens aan de poort staan. “Rij ‘s nachts dan mis je geen enkele dag”, aldus David. Anderen nemen de tijd en maken van de reis al een ‘vakantie’. De Moezel blijkt een geliefde halte om de benen even te strekken. Anderen overnachten eerst voordat het park bezocht wordt. Favoriete tussenstops zijn Straatsburg, Baden-Baden en Karlsruhe. Marjon: “Na een nachtje slapen kun je dan lekker fris het park in”. Linda en Tessa zien Europa-Park als ideale pretparkpitstop op weg naar de vakantiebestemming (of terug naar huis): “We stoppen voor twee nachten bij Europa-Park op doorreis van Kroatië naar huis” en “Europa-Park is onze pitstop op weg naar onze eindbestemming in Italië”.

Ilse geeft als tip: “Check altijd de werken aan de wegen, voor Duitsland raadpleeg je de site van de ADAC”.

 Hoe komt Europa-Park aan zijn naam?

Fjord Rafting in Europa-Park

Vliegen naar het pretpark

In de buurt van Europa-Park liggen verschillende vliegvelden: Basel/Mulhouse/Freiburg, Stuttgart en Straatsburg. Van hieruit reis je verder met bus, trein of huurauto naar het park. Andere vliegvelden in de omgeving zijn Karlsruhe/Baden-Baden en Friedrichshafen. Europa-Park verzorgt ook shuttles van en naar de vliegvelden.

Boyd vloog van Nederland en Peter vanuit België naar Basel en dan met de shuttle naar het park. “Binnen twee uurtjes ben je er. De shuttle kun je vooraf reserveren.”

Zweefmolen in Europa-Park

Pak de trein

In de omgeving van het park liggen enkele stations waar internationale treinen als ICE, TGV en EC stoppen. Van Straatsburg (60 kilometer), Offenburg (35 kilometer) of Freiburg (35 kilometer) kun je vervolgens met een regionale trein (naar Ringsheim) en/of bus verder reizen. Tickets voor internationale treinen zijn te boeken via nsinternational.nl (Nederland) of b-europe.com (België). Joop geeft als tip om de aanbiedingen op de site van de Deutsche Bahn in de gaten te houden en dan van een station net over de grens (bijvoorbeeld Emmerich) de (nacht)trein te nemen naar Basel en in Offenburg over te stappen op de trein naar Ringsheim “en dan met de parkbus naar het park”.

Poseidon in Europa-Park

Met de bus naar Rust

Enkele busbedrijven bieden meerdaagse reizen naar Europa-Park aan, maar intussen zijn er ook langeafstandsbussen (bijvoorbeeld Flixbus) die stoppen bij Europa-Park.

 5 tips voor natuurliefhebbers die Europa-Park bezoeken

Hotel Bell Rock in Europa-Park

Overnachten in of bij Europa-Park

De meeste inzenders zien Europa-Park vooral als een bestemming voor twee of meer dagen. “Eén dag is niet genoeg om het park volledig te zien”, aldus Ramon. “Voor een eerste bezoek is zelfs drie dagen wel fijn”. Kathleen: “Trek er twee dagen voor uit zodat je ten volle van het park en van alle shows kunt genieten en rustig een hapje en drankje kunt nuttigen”.

Bezoekers overnachten in één van de hotels of op het Camp Resort van Europa-Park. Anderen kiezen accommodatie in de directe omgeving. Voor Sander is de keuze niet moeilijk: “Als pretparkveteraan heb ik al veel mooie hotels gedaan en die van Europa-Park horen bij de top”. De thematisering spreekt enorm aan evenals de service die geboden wordt: gratis parkeren, gratis wifi, gratis gebruik van sauna, zwembaden en fitnesscentrum en een half uur eerder toegang tot het park. Rita schrijft: “Hotelgasten kunnen vanaf 14.00 en 16.00 uur nog naar binnen voor een prijsje”. Chantal tipt de kortingsactie die de hotels voor bepaalde midweken hebben. Niet-hotelgasten zijn van harte welkom in de bars en restaurants van de vijf themahotels en ook kunnen ze er de gratis shows bekijken.

Het Camp Resort van Europa-Park bestaat uit een camping en een Camp Resort waar men kan overnachten in ingerichte tipitenten, blokhutten en huifkarren. Stephan kiest voor de camping: “Lekker makkelijk; gewoon oprijden als bij een parkeerplaats. Bij de slagboom krijg je een ticket. Stroom, douche en toiletten zijn allemaal inbegrepen. Het is maar een paar honderd meter van de hoofdingang. Wil je weg, betaal je het ticket en rijdt gewoon het terrein af. Ideaal”. Voor de camping kan en hoeft niet gereserveerd te worden. Bij drukte wordt het terrein naar achteren uitgebreid.

Velen overnachten in het dorpje Rust, vaak op loopafstand van de ingang. Tim: “Geniet van de sfeer van een typisch Duits dorpje. Het is onvoorstelbaar dat hier het grootste pretpark van Duitsland gevestigd is. De eigenaren zijn allemaal vriendelijk en gastvrij”. Anderen verblijven in het Zwarte Woud. Shandro combineert het met een bezoek aan de “mooie stad Freiburg”. Ook wordt Europa-Park vaak afgewisseld met een dagje wandelen, rodelen of dorpjes bezoeken. Astrid: “Met de SchwarzwaldCard kun je bovendien gratis zwemmen, bowlen, musea bezoeken, rijden met de Feldbergbahn, te veel om op te noemen. Het Zwarte Woud is zo mooi!”. Joke verblijft aan de andere kant van de Rijn, in de Elzas: “Met de veerboot sta je in twintig minuten bij het pretpark”.

EuroMir in Europa-Park

Genieten van alle attracties

In het park staan meer dan honderd attracties, waaronder dertien achtbanen. Loreke geeft aan dat er attracties zijn “voor elke graad van durvers: van extreem tot rustig kabbelen”. Heb je één dag ter beschikking, zorg dan dat je meteen om negen uur ’s ochtends bij de ingang staat. Het park sluit in principe om zes uur, maar “bij erge drukte is het park ook vaak langer open. Dit wordt meestal kort na de middag aangekondigd. Gebruik de Europa-Park-app en volg de wachttijden online”, aldus Ilse.

Overigens: niet de attracties, maar de wachtrijen sluiten pas om sluitingstijd. Laat je niet afschrikken door de wachtrijen; ze gaan vanwege de grote capaciteit zeer vlot vooruit. Ga je alleen in de achtbanen Blue Fire, Arthur, Eurosat CanCan Coaster of Wodan, gebruik dan de single riders-rij. De meeste airtime heb je achteraan in de Silver Star.

Er bestaan verschillende tactieken in welke volgorde de achtbanen het best gedaan kunnen worden. Sander adviseert direct door te lopen naar het eind van het park: “Ga zodra het park opent direct richting Wodan en Blue Fire. De meeste mensen beginnen gewoon vooraan in het park. Pak Silver Star zo rond een uur of twee, drie in de middag mee. Jens daarentegen kiest voor de ‘rush’-aanpak: “rennen naar Silver Star, Poseidon, Euromir, Fjord Rafting en dan pas Blue Fire”.

Win tijd door tijdens etenstijd attracties te doen. Een absolute must do is Arthur. Sara tipt hotelgasten die een half uur eerder het park in mogen, om hier als eerste naar toe te gaan. Mariska maakt graag gebruik van het ticketsysteem bij Voletarium; bij drukte kun je een kaartje halen met daarop een tijd om later op de dag deze attractie te doen. Wendy stelt voor om eerst het park te verkennen, met de EP-Express of de Eurotower. Yves doet het ook liever rustiger aan: “Loop niet als een kip zonder kop van attractie naar attractie, want zo zul je veel missen. Geniet van de uitzonderlijke sfeer in elke gebied. Er valt zoveel te zien en zoveel te genieten. En dat is minstens even belangrijk als al die topattracties in dit prachtige park”.

Voor families met jonge kinderen kregen we de volgende tips: Voor de allerkleinsten zijn er verschillende speelplaatsen met zitjes voor de ouders. Er is ook een speciaal restaurant voor baby’s en met ‘baby-switch’ hoeven ouders niet twee keer door de wachtrij om een attractie te doen. Marjon ziet ook de toiletten als attractie: “Ze zijn vaak gethematiseerd naar het land waarin ze staan. Ik vind het altijd een feest om in Engeland te plassen…” Patrick merkt op dat ‘hondjes gewoon welkom zijn’. Ze mogen natuurlijk niet in de attracties, theaters en restaurants.

Bezoek je het park twee dagen, koop dan de prijsgunstige tweedagenkaart. Andy heeft een abonnement en zegt hierover: “Je hebt dan ook één keer gratis toegang tot de Efteling en Phantasialand”. Ronald breekt een lans voor een bezoek in de herfst en de winter: “Je moet ook met de kerstperiode gaan; het park is dan fantastisch versierd. Ook met Halloween: zoveel pompoenen bij elkaar heb ik nog nooit gezien”.

 Niet te missen in Europa-Park

Varietéshow in Europa-Park

23 uur show

Europa-Park heeft meer dan driehonderd artiesten in dienst die dagelijks voor zo’n 23 uur show zorgen. Johan zegt: “Eigenlijk moet je een hele dag uittrekken om al het entertainment te zien”. Het complete programma vind je op de app en de gratis parkplattegrond. Yves: “Wees op tijd voor de shows! Niet alleen om goede plaatsen te hebben, maar Europa-Park heeft ook top-publiekopwarmers. Die wil je niet missen!” Ronny: “Hou rekening dat de theaters een eindje uit elkaar liggen”. Onderweg komt men veel (“onverwacht en daardoor nog leuker”) straatentertainment tegen waaronder de dagelijkse parade, maar iedereen adviseert genoeg tijd in te plannen voor de vier grote shows: ijsshow, stuntshow, musical en variété.

Nick: “Vergeet ook niet om Magic Cinema 4 D in te plannen”. De (minimale) tekst tijdens de shows is over het algemeen goed te volgen. “Mocht je Duits willen leren, dan is de kindermusical ook een aanrader: catchy liedjes en basic Duitse dialogen waardoor je de hele show mee kan krijgen en enorm vermaakt wordt”.

Naast het dagelijkse programma organiseert Europa-Park ook vele evenementen, zoals een Spaanse feria, een Zwitsers feest, middernachtopenstelling en een Schwarzwald-weekend. Tim: “De vele evenementen zijn een aanrader, bijna elk land heeft zijn eigen weekend”. Rita: “Ga je in het weekend in de zomer, neem dan de televisieopname van Immer wieder Sonntags erbij”. Yves: “Pik in het hoogseizoen ook zeker de gratis show mee in hotel Colosseo. Dat is een perfecte afsluiter van een gezellige avond na een lekker buffet in dat hotel”. In de zomer zijn er ook shows op de camping.

Kristof: “Ga zeker in de Halloweenperiode en bezoek de Traumatica Horror Nights”. Nick attendeert ons nog op ‘een heus circus in de winter’.

Tips voor ouders die met hun kleinere kinderen naar Europa-Park gaan

Restaurant Foodloop in Europa-Park

Eten en drinken

Het thema van Europa-Park is Europa. Dat houdt in dat je in de verschillende themagebieden kunt genieten van het eten en drinken uit de verschillende landen. Neem bij de ingang de brochure mee met een overzicht van de tientallen restaurants. Evi: “Zeker niet sleuren met eten, het eten in het park is super! Europa-Park is tot nu toe het enige attractiepark dat er in geslaagd is om lekker eten aan te bieden aan zeer aanvaardbare prijzen bovendien”. Ook Johan is het ermee eens: “eten en drinken is goed én betaalbaar. Ik blijf Nederlander, hè”. Chris is zeer te spreken over het assortiment: “Zoveel variatie en van goedkoop tot duurder in het Bell Rock-restaurant met twee Michelin-sterren”.

Het Foodloop-restaurant waar het eten per achtbaan op je tafeltje komt wordt regelmatig getipt: “De kids vonden het helemaal geweldig en ik stiekem ook”. Margreet gaat voor de bagels bij Kaffi Hús in IJsland, Marco geniet van de Flammkuchen, Annemarie geniet van het assortiment van de echte warme bakker in het park, Tim kijkt naar de voorbijrijdende bobsledes terwijl hij raclette eet, Freek houdt van crêpes, ‘vooral die met Nutella zijn erg lekker’. Henri is fan van Spices, een restaurant waar gerechten uit de wereldkeuken worden geserveerd. Slot Balthasar is voor Vic hét restaurant voor een ontspannen lunch.

Volgens veel inzenders moeten we ook de vis proberen, de broodje zalm gerookt op eiken in IJsland of de broodjes en menu’s in Scandinavië. Jeroen is een levensgenieter: “Zorg dat je de auto kan laten staan zodat je op diverse plekken in het park kunt genieten van een Erdinger”. Ook Chris is af en toe in een van de twee Biergartens te vinden met “een heerlijk gegrild kippetje, superlekkere frietjes en een groot glas Erdinger Weizen”.

Kristof raadt iedereen aan om na het park bezoek ‘zeker de restaurants en bars van het resort te bezoeken’. Velen tippen de buffetten in de hotels. Ook als je niet in de hotels verblijft kun je hier gebruik van maken. Er zijn verschillende buffetten en daarnaast nog enkele à la carte restaurants. Ramon adviseert daarna de dag nog eens te ‘evalueren’: “Ongeacht of je overnacht in de themahotels of niet, de cocktailbars van de hotels zijn na je parkbezoek zeker een bezoekje waard”.

Beeld van Franz Mack, oprichter van Europa-Park, vervaardigd door Wim Steins - Foto: © Adri van Esch

Uit de kunst

Op tientallen plekken in Europa-Park en de hotels van het pretpark zijn originele kunstwerken te bewonderen. Het attractiepark in het Zwarte Woud is daardoor ook een gigantische kunstgalerie, waar op diverse prominente locaties sculpturen staan van de Nederlandse beeldhouwer Wim Steins. Ben je een liefhebber van kunst, lees dan het artikel Europa-Park is ook een grote kunstgalerie.

 Naar de parkplanner van Europa-Park

2021 © Foto’s: Europa-Park, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen