Peppa Pig Theme Park als second gate

Naast Legoland in Florida komt een Peppa Pig Theme Park, een op zichzelf staand attractiepark als second gate.

Peppa Pig Land in Heide-Park

SeaLife en Legoland Waterpark zijn al twee attracties die als second gate worden gebruikt naast bestaande attractieparken. Eigenaar Merlin Entertainments heeft er vanaf 2022 een nieuwe second gate bij: in Florida komt een Peppa Pig Theme Park.

De second gate – een tweede park naast een bestaand pretpark – is aan een verdere opmars bezig. Disney bereidde de weg voor de second gate met de opening van Epcot naast het Magic Kingdom in 1982, en twintig jaar later in Europa met Walt Disney Studios naast Disneyland Park bij Parijs.

Buren

Andere parken bleven niet achter; een tweede bezoekersmagneet was een effectief middel om gasten langer op het terrein te houden en hotels beter bezet te krijgen. Universal Studios in Florida voegde Islands of Adventure aan het aanbod toe, naast Tokyo Disneyland kwam Tokyo DisneySea en in Spanje kreeg Port Aventura liefst twee buren: het waterpark Costa Caribe Aquatic Park en Ferrari Land.

Legoland Waterpark

Waterparken

Met name waterparken blijken in trek als second gate. Duinrell was een voorloper: al in 1984 opende het attractiepark in Wassenaar het Tikibad, dat los van het pretpark kan worden bezocht. In Duitsland kreeg Europa-Park er in 2019 een gigantisch overdekt waterpark bij, Rulantica. In België hebben meerdere pretparken overdekte zwemparadijzen als second gate: Walibi Belgium was met Aqualibi de eerste in 1987, Bellewaerde en Plopsaland De Panne breidden hun aanbod zeer recent uit. Plopsaland in 2015 met Plopsaqua en Bellewaerde in 2019 met Bellewaerde Aquapark.

SeaLife

Het nieuwste waterpark wordt Legoland Waterpark bij Gardaland in Italië. Dit niet overdekte waterpark is al de ‘third gate’ voor het park aan het Gardameer; al sinds 2008 ligt er een vestiging van SeaLife naast Gardaland. Het Italiaanse park behoort tot de Engelse parkengroep Merlin Entertainments en met name dat bedrijf investeert veel in tweede toeristische attracties naast bestaande pretparken. Gardaland is daar een voorbeeld van. In de Verenigde Staten hebben zowel Legoland Florida als Legoland California een waterpark en in Californië is er tevens een aquarium van SeaLife.

Peppa Pig Theme Park

Peppa Pig

Voor het Legoland in Florida – op ongeveer drie kwartier rijden van de themaparken van Disney en Universal – heeft Merlin Entertainments de nieuwste plannen aangekondigd voor een second gate, in dit geval dus zelfs een third gate. Bij het Lego-park in Winterhaven komt een stand-alone park dat gethematiseerd is rond het kinderidool Peppa Pig. Het Peppa Pig Theme Park is gericht op kleine kinderen die er hun eerste pretparkervaring kunnen opdoen. Ze kennen het klein varkentje dat samenwoont met haar kleintje broertje George, Mama Big en Papa Big van televisie: de Britse animatieserie is te zien in 180 landen en vertaald in veertig talen, waaronder in het Nederlands. In China groeide het varkentje in 2019 uit tot het officieuze symbool voor het jaar van het varken.

Goudmijn

Peppa Pig Theme Park krijgt interactieve attracties, thematische speelgebieden, waterspeelplaatsen en live shows met het knorrende varkentje en haar vriendjes in de hoofdrol. Voor het gebruik van Peppa Pig heeft Merlin Entertainments Group een licentie afgesloten met Hasbro, de Amerikaanse speelgoedfabrikant die eigenaar is van het merk. Voor Hasbro is Peppa Pig een goudmijn: in 2019 bracht het varkentje 1,22 miljard euro in het laatje. In dat bedrag zitten ook de licentiekosten die Merlin aan Hasbro betaalt. De Britse parkengroep had al Peppa Pig Lands in het Duitse Heide-Park en het Italiaanse Gardaland. Dat zijn echter themagebieden ín de attractieparken zelf. Peppa Pig Theme Park is het eerste op zichzelf staande park, met eigen kassa’s. De opening van het nieuwe kinderpretpark staat gepland voor 2022.

Alle Legolanden ter wereld

26 februari 2021 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Merlin Entertainments

 

Meest bezochte parkprofielen