In de regen naar de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Dagje Regen Efteling

Een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur zijn de meest gewilde omstandigheden voor een dagje Efteling. Maar ook als er af en toe een buitje valt, is het goed toeven in het Kaatsheuvelse pretpark.
Ondanks de regen toch een leuk dagje Efteling - Foto: © Adri van Esch

Als er continu regen wordt voorspeld net op de dag dat je naar de Efteling wilt, dan zullen de meeste mensen overwegen het uitstapje te verplaatsen naar een andere datum. Begrijpelijk en ook de beste optie, immers acht uur lang geteisterd worden door hemelwater levert niet het gezellige uitje op dat een dagje Efteling wel hoort te zijn. Maar soms is het niet meer mogelijk een – vaak al lang van tevoren gepland – reisje naar Kaatsheuvel te verzetten. Dan rest er maar één ding: paraplu en regenjas mee en er het beste van proberen te maken. En met deze tips wordt een dagje Regen Efteling toch nog leuk.

Attracties op pleinen

De Efteling heeft veel overdekte attracties waar je tot wel een half uur onder de pannen kunt zijn. De meeste van die attracties staan gegroepeerd rond enkele pleinen. Door alle belevenissen die buren van elkaar zijn achter elkaar te bezoeken, bespaar je jezelf de nodige natte wandeltochtjes. In het Marerijk liggen het draaiende huis Villa Volta en Droomvlucht naast elkaar. Precies tussen deze twee populaire attracties in bevindt zich Raveleijn, een openluchttheater, maar met een overdekte tribune. Tijdens een show zit je daar droog. Op het Anton Pieckplein staan diverse draaimolens en kan een kijkje worden genomen in het Efteling Museum.

Snelle rit

Ook het Reizenrijk en het Ruigrijk kennen pleinen met overdekte attracties. In het Reizenrijk kun je meteen na een vrolijk tochtje in Carnaval Festival een snelle rit maken in de donkere achtbaan Vogel Rok. Ook de kookpotten van draaimolen Monsieur Cannibale staan onder een dak. Het Ruigrijk biedt De Vliegende Hollander: de mooi gethematiseerde rij, het indrukwekkende station en het eerste gedeelte van het tochtje bevinden zich binnen. Achtbaan Baron 1898 heeft een station met meerdere voorshows, maar wachten moet je in de openlucht. Veel andere attracties in deze Rijken zijn weliswaar ook openluchtritjes, maar hebben een (gedeeltelijk) overdekte wachtrij: Piraña, De Halve Maen en Joris en de Draak.

 De spannendste attracties van de Efteling

Spookruïne

Andere attracties waar je gedurende langere tijd kunt schuilen zijn het paleis Symbolica in Fantasierijk, de boottocht Fata Morgana en het Spookslot in het Anderrijk. De route door de spookruïne van de Efteling staat weliswaar vast, maar kan op eigen tempo gelopen worden. Na de hoofdshow kunnen bezoekers zonder te hoeven wachten in de rij desgewenst nog een keer het Spookslot bezichtigen.

Het Carrouselpaleis in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Stoomcarrousel

Er zijn nog enkele andere attracties in de Efteling die op eigen tempo mogen worden doorlopen. Bezoekers staan niet na een ritje van enkele minuten weer buiten, maar kunnen zelf de duur van hun bezoek bepalen. Ideaal bij regenweer! In het Carrouselpaleis in het hartje van het park kun je zo lang verblijven als je wilt. In het midden van het gebouw staat de historische stoomcarrousel met daarnaast een bar voor een koud of warm drankje en in de achterste hal biedt het Diorama volop kijkgenot.

 Nog 15 extra tips voor een dagje pretpark

Dierenwereld

Na afloop van de 4D-film in de attractie Fabula komen bezoekers in de Dierenwereld terecht, waar ook zonder tijdslimiet gespeeld kan worden. Deze mooi gethematiseerde hal is verdeeld in vier interactieve biotopen – de savanne, het regenwoud, de oceaan en het poolgebied – met kijk-, ruik- en voelgaten, glijbanen, klimbomen, slingerlianen en kruip-door-sluip-door iglo’s. Dit speelparadijsje heeft een restaurant, de Savannebar voor koffie en thee en een souvenirwinkel. De Dierenwereld van Fabula is ook vanaf de Pardoes Promenade bereikbaar; via de ingang van het Fabula Restaurant.

Ondanks de regen toch een leuk dagje Efteling - Foto: © Adri van Esch

Weersverwachting

De genoemde binnenattracties – maar ook de overdekte sprookjes in het Sprookjesbos, de huisjes van het Volk van Laaf, de stoomtrein en de bootjes van de Gondoletta – zorgen ervoor dat een dagje Regen Efteling niet in het water valt. Af en toe een buitje zal de pret niet bederven. Wordt er voor de hele dag voortdurend regen voorspeld, dan is het Efteling-bezoek uitstellen wellicht een goede optie. Lukt dat niet meer, dan is er in ieder geval toch één voordeel: het is niet druk in het park. De meeste bezoekers zullen namelijk na het horen van de weersverwachting wel hun uitje verplaatsen. En dus hebt u de Efteling bijna voor uzelf. En als dan het weer toch heel anders uitvalt dan voorspeld, als de regen onverwachts uitblijft… dan bent u spekkoper!

Ondanks de regen toch een leuk dagje Efteling - Foto: © Adri van Esch

Tijdens de Winter Efteling, die van eind november tot eind februari gehouden wordt, zorgt het park voor extra slechtweer accommodaties, zoals een grote overdekte schaatsbaan met een Kinder Winter Wonderland, met springkussens en een ijshelling.

 Naar het parkprofiel van de Efteling

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen