De plannen voor Disneyland Forward - Beeld: © Disney

Disneyland wil fors uitbreiden

Disneyland in Anaheim wil uitbreiden met nieuwe themagebieden, hotels, winkels en restaurants.

Het originele Disneyland in Anaheim in de Amerikaanse staat Californië wil uitbreiden. Dat klinkt simpel, maar is het niet. De ruimte om de twee themaparken – Disneyland en Disney California Adventure – te vergroten is namelijk heel beperkt.

Wonderland in niemandsland

Toen Disneyland in 1955 opende, was er rondom het park dat Walt bedacht en bouwde helemaal niets. Het was een niemandsland, met uitsluitend plantages vol sinaasappel- en walnootbomen zover het oog reikte. Alleen ten oosten van het park was enige vorm van urbanisatie te zien: de zojuist aangelegde Santa Ana Freeway. Juist door die nieuwe snelweg wisten bezoekers het wonderland van Walt Disney snel te bereiken en binnen twee maanden na de opening op 17 juli werd al de miljoenste bezoeker ontvangen.

Lelijke motels

Het gigantische en voor velen onverwachte succes van Disneyland zorgde ervoor dat de percelen rondom het park al snel voor astronomische bedragen werden opgekocht door hotelketens die wilden meeprofiteren van de dollars die Disneyland in het laatje bracht. Tot ergernis van Walt werden rondom zijn geesteskind lelijke motels en goedkope souvenirshops gebouwd. Disney trok er een les uit die hij nooit meer vergat: hij zou bij nieuwe projecten heel veel grond kopen, zodat hij de ontwikkeling van de omgeving zelf kon controleren. In de jaren zestig verwierf hij daarom liefst 12.140 hectare land in Florida voor zijn Walt Disney World.

Disneyland Hotel

In Anaheim kon hij zijn grondbezit maar mondjesmaat uitbreiden. Zo kocht de Walt Disney Company pas in 1988 het Disneyland Hotel en de omliggende parkeerterreinen. Het hotel pal naast het park werd ruim dertig jaar geëxploiteerd door Jack Wrather, die daarvoor een overeenkomst had gesloten met Walt Disney. Juist op de percelen van het Disneyland Hotel en het ernaast gelegen Paradise Pier Hotel wil Disney nu zijn twee themaparken gaan uitbreiden.

Wat was er vóór Disneyland?

De plannen voor Disneyland Forward - Beeld: © DisneyBestemmingsplan

De uitbreidingsplannen onder de naam Disneyland Forward zijn nog niet concreet ingevuld. Ze zijn vooral bedoeld om de stad Anaheim te prikkelen om te onderhandelen over verdere uitbreiding. In principe liggen de grenzen van wat Disney in Californië mag vast in een in de jaren negentig opgesteld bestemmingsplan. Daarin staat waar Disney attracties, hotels, winkels en parkeerplaatsen mag realiseren. Het bedrijf wil nu van dat bestemmingsplan afwijken en de 198 hectare die het bedrijf tot zijn beschikking heeft veel intensiever bebouwen. Disney zegt in 2023 gedetailleerde ontwikkelingsplannen ter goedkeuring voor te willen leggen aan de gemeenteraad van Anaheim.

Brede bruggen

In het voorstel dat Disneyland nu presenteert is te zien dat er rondom de bestaande hotels meer winkels en restaurants worden gebouwd. Daarnaast worden parkeerterreinen omgetoverd tot twee grote uitbreidingsmogelijkheden voor de themaparken. Elk uitbreidingsgebied wordt door een brede, met groen beplante brug over de Disneyland Drive heen met de bestaande parken verbonden. Disney benadrukt dat het momenteel slechts om globale planschetsen gaat en wil niet zeggen welke attracties of themagebieden in de toekomst gerealiseerd gaan worden. Het huis van de muis doet wel enkele voorstellen: Disneyland zou uitgebreid kunnen worden met themalanden rond Tangled, Peter Pan of Frozen, Disney California Adventure zou een gebied rond Zootopia of Toy Story kunnen krijgen, of een eigen versie van achtbaan Tron Lightcycle Power Run, zoals die nu gebouwd wordt in het Magic Kingdom en al vijf jaar populair is in Shanghai Disneyland.

De plannen voor Disneyland Forward op de Toy Story Parking - Beeld: © Disney

Uitgaansgebied

De grootste uitbreidingen moeten plaatsvinden aan de westkant van de huidige themaparken, maar ook ten zuidoosten van het resort heeft Disney plannen. Op de vijfduizend parkeerplaatsen tellende Toy Story Parking moet een uitgaansgebied ontwikkeld worden met hotels, restaurants en winkels. In de ambitieuze uitbreidingsplannen van Disney is voor Anaheim geen derde themapark voorzien. Het Disneyland Forward-plan komt na een voor Disney moeilijk jaar – de parken in Californië moesten vanwege de coronadreiging ruim een jaar gesloten blijven – en twee jaar na de opening van het themagebied Star Wars: Galaxy’s Edge, dat meer dan een miljard dollar kostte. Binnenkort krijgt ook Disney California Adventure een nieuw themaland: Avengers Campus, gewijd aan de superhelden van Marvel.

Alle Disney-parken ter wereld

26 maart 2021 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen