De hal van het Lego House in Billund - Foto: © Adri van Esch

Lego House in Billund

Hemelsbreed een kilometer van Legoredo Town, Lego Canoe en de Lego-achtbaan staat het huis waar de wereldberoemde Lego-steentjes echt thuis zijn: het Lego House in Billund noemt zich ‘Home of the Brick’.

De Boeings en Airbussen die geregeld opstijgen vanaf het vliegveld zijn (nog) niet van speelgoedsteentjes, maar verder ademt Billund in alles Lego. Het Deense dorp herbergt niet alleen het hoofdkantoor van Lego en een grote fabriek van de beroemde blokjes, er is ook een Lego-campus en het pretpark Legoland. Sinds september 2017 staat midden in het centrum van het dorp waar in 1934 Lego werd geboren het Lego House, een architectonisch hoogstandje als eerbetoon aan de wereldwijd bekende bouwsteentjes.

Speeltoestellen op het dak van het Lego House in Billund - Foto: © Adri van Esch

Inspireren en informeren

Wie een dagje plezier wil beleven in attracties die zijn gethematiseerd rond de bontgekleurde speelgoedblokjes gaat naar Legoland, maar wie echt met Lego wil bouwen, zich wil laten inspireren en informeren wat er allemaal mogelijk is met Lego, de geschiedenis achter het merk wil leren kennen en historische Lego-bouwpakketten nog eens wil zien, moet naar het Lego House, op hemelsbreed een kilometer afstand van Legoland.

Character Creator

In het grote witte gebouw op het centrale plein van Billund kunnen bezoekers zich een goed deel van de dag vermaken met het bouwen van een evenbeeld van zichzelf in de Character Creator, het maken van een stop-motionfilmpje met Lego-poppetjes in het Story Lab, een eigen auto assembleren en testen in Test Driver en Lego-insecten, bloemen of vissen creëren bij Critter Creator, Flower Artist en Fish Designer.

Het Lego House in Billund in Denemarken - Foto: © Adri van Esch

Kunstwerk

Het gebouw waarin Lego House gevestigd is, is een waar kunstwerk. De bekende Deense architect Bjarke Ingels stapelde 21 gigantische Lego-stenen op tot een hoogte van 23 meter. De witte blokken zijn met elkaar verbonden en worden gedragen door een metalen overspanning waarvoor 1900 ton staal is gebruikt, een enorme hoeveelheid vergeleken met gebouwen van dezelfde afmetingen. Dankzij deze constructie ontstond een ruimtelijke binnenplaats van liefst tweeduizend vierkante meter, het Lego Square. Het vrij toegankelijke overdekte plein biedt plaats aan een enorme Lego-winkel en restaurants.

Vier speelzones

Voor de eerste en tweede verdieping is een toegangskaartje nodig. Op de bovenverdiepingen zijn vier unieke speelzones ingericht. In de History Collections in het souterrain wordt de geschiedenis van het bedrijf Lego uitgelicht. Helemaal bovenin het gebouw is een ruimte ingericht voor wisselende tentoonstellingen.

Het Lego House in Billund in Lego - Foto: © Adri van Esch

Eigen kleur

Elk van de 21 blokken waaruit het Lego House bestaat heeft van bovenaf gezien een eigen kleur. De door trappen met elkaar verbonden plateaus zijn vrij toegankelijk voor het publiek en zijn ingericht met speeltoestellen. Het blok naast de ingang vormt een grote openluchttribune en blok The Keystone (De Sluitsteen) helemaal aan de bovenkant van het gebouw heeft op schaal dezelfde afmetingen als een 2×4 Lego-steentje. De gevel is bedekt met keramische tegels. Ook hiermee wordt de illusie gewekt van een bouwwerk dat is samengesteld uit Lego-blokjes.

Mini-versie

In Legoland Billund zelf staat sinds april 2023 ook een Lego House dat daadwerkelijk gemaakt is van Lego-blokjes. De mini-versie van het markante gebouw staat in themazone Miniland van het pretpark en is opgebouwd uit 400.000 Lego-steentjes.

Speel goed

Het Lego House midden in het plaatsje Billund – gebouwd op de plek waar Lego-bedenker Ole Kirk Christiansen ooit zijn werkplaats had – noemt zichzelf ‘Home of the Brick’. Het is een eerbetoon aan de over de hele wereld bekende plastic bouwblokjes en dé plek in het Deense dorp waar je kunt doen waar Lego voor staat: zelf bouwen, je fantasie gebruiken en creatief zijn met Lego. De naam Lego is een afkorting van de Deense woorden ‘leg godt’, wat ‘speel goed’ betekent. Als dat ergens kan, dan is dat in het Lego House, het Huis van de Steen.

Lego House, Ole Kirks Vej 1, 7190 Billund, Denemarken, www.legohouse.com

Alle Legolanden ter wereld

2021/2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen