Dragon's apprentice junior in Legoland

Legoland op weg naar 13 parken

Legoland barst van de expansiedrift. er zijn er al tien, er komen parken in China en er zijn serieuze plannen voor een Legoland in België.

Het Britse attractieconcern Merlin Entertainments Group opende eind oktober 2016 de zevende vestiging van Legoland, in het oliestaatje Dubai, in 2017 de achtste versie, in Japan, in 2021 Legoland New York en in 2022 in Zuid-Korea. Daarmee komt het totale aantal Lego-parken op tien. Drie ervan liggen in Europa: het originele park in het Deense Billund, in het Engelse Windsor (niet ver van Londen) en in het Duitse Günzburg (in de deelstaat Beieren). De Verenigde Staten heeft drie vestigingen – in Florida en Californië en bij New York – en Azië heeft nu drie themaparken, in Japan, in Korea en in het zuiden van Maleisië, niet ver van Singapore.

Steentje als souvenir

Het zevende Legoland ligt op 45 kilometer van de stad Dubai en tegenover het bekende eiland Palm Jebel Ali en vlakbij Palm Jumeirah. Het themapark is onderdeel van Dubai Parks – met onder meer Motiongate en Bollywood – en telt veertig attracties verdeeld over zes themagebieden. Voor de 15.000 Legomodellen in het park zijn in totaal ruim zestig miljoen steentjes gebruikt. Bezoekers komen binnen in de zone Factory, waar ze kunnen zien hoe Legoblokjes gemaakt worden. Iedereen krijgt rechtstreeks van de productielijn een steentje mee, als herinnering aan het bezoek.

Naar alle Legolanden ter wereld

Legoland Dubai - Foto: (c) Adri van Esch

Overdekt Miniland

Net als bij elke Legoland wordt het hart van het park gevormd door Miniland, met in Dubai miniaturen van bekende gebouwen uit het Midden-Oosten. Blikvanger is de zeventien meter hoge wolkenkrabber Burj Khalifa. In tegenstelling tot de andere Minilanden is de versie in Dubai overdekt om bezoekers te beschermen tegen de grote hitte in het emiraat. De Adventure Zone is de plek waar gasten op zoek kunnen naar de gestolen schat van de farao in Lost Kingdom en een tochtje kunnen maken in een onderzeeboot. In themazone Imagination kun je met Lego een raceauto bouwen of een ritje maken in Lego Technic Twister. Het gebied Kingdoms heeft een middeleeuws thema en heeft als hoofdattractie achtbaan The Dragon.

Legoland Dubai in Dubai Parks

Legoland Dubai – Foto: © Adri van Esch

New York

Het achtste Legoland opende op 1 april 2017 in Nagoya, die vierde stad van Japan. Nagoya ligt op ruim 350 kilometer van Tokio. Een primeur in dit park was Bricktopia, waar kinderen en volwassenen naar hartenlust met Lego kunnen spelen en experimenteren. Op 4 juli 2020 – Independence Day – stond de opening gepland van het negende Legoland, in Goshen in de Amerikaanse staat New York. Deze opening is door de crisis rond het coronavirus uitgesteld tot 2021. In Goshen – honderd kilometer ten noordwesten van hartje Manhattan – is 120 hectare grond beschikbaar. Zestig hectare is gebruikt voor het themapark en een eigen themahotel, wat Legoland New York het grootste Legoland maakt dat tot nu toe gebouwd werd.

Brickstreet

Het park aan de Amerikaanse oostkust heeft vanzelfsprekend een Miniland, tien bekende landschappen in het klein nagebouwd met ruim 22 miljoen Lego-steentjes. Bezoekers betreden het negende Legoland door de kleurrijke ingangstraat Brickstreet en kunnen vervolgens de themagebieden Ninjago World, Lego Castle, Lego City en Lego Pirates verkennen. In Bricktopia staat de meest geavanceerde attractie van het park: Lego Factory Adventure Ride. Halverwege deze darkride – met voertuigen van het Nederlandse bedrijf ETF, dat ook Symbolica in de Efteling van wagentjes voorzag – zien gasten plots zichzelf als een Lego-figuurtje op grote filmschermen. Er is ook een Lego Factory Adventure Ride in het park in Korea.

Legoland Dubai – Foto: © Adri van Esch

Verre oosten

Met de vestiging bij New York is de koek voor Legoland-eigenaar Merlin Entertainments Group nog lang niet op. Op de definitieve rol staan nog twee parken in China. Het eerste Chinese Legoland komt in Sichuan, een westelijke provincie van China (2023). Dat park verrijst bij de stad Meishan, zestig kilometer ten zuiden van Chengdu. Het tweede park in het land van de rijzende zon wordt gerealiseerd ten zuidwesten van Shanghai. Het zal na 2023 openen en een van de grootste Lego-parken ter wereld worden, met onder meer een hotel met 250 kamers. Nog niet definitief is een Legoland-park in België, maar er is wel al een intentieverklaring getekend met de Waalse regering. De intentieverklaring is niet bindend; beide partijen kunnen nog afhaken.

Merk wordt een belevenis

Ninjago World in Legoland

Legoland Belgium

Met de bouw van een Legoland in België wil Merlin Entertainments zijn positie versterken in de Benelux en Noord-Frankrijk. Deze wens van het Britse pretparkenbedrijf zorgde in 2012 al voor geruchten dat er een Legoland zou komen op het terrein van het voormalige Land van Ooit in het Brabantse Drunen. Nu heeft Merlin Entertainments wel officieel een terrein op het oog: in het Belgische Gosselies, tien kilometer ten noorden van Charleroi en ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Brussel. Op het grondstuk van zeventig hectare was tot eind 2016 graafmachineproducent Caterpillar gevestigd. Na sluiting van de fabriek kwam het terrein in handen van Sogepa, de investeringsmaatschappij van het Waals gewest. Sogepa nam de vestiging van Caterpillar in 2018 over voor een symbolische bedrag van 1 euro. Samen met Sogepa onderzoekt Merlin nu de mogelijkheden voor de vestiging van Legoland op het gunstig aan snelweg E42 gelegen grondgebied.

Vierde in Europa

Als de bouw van een dertiende Legoland groen licht krijgt, zal ongeveer tweederde van de zeventig beschikbare hectare bebouwd worden. Naast een kleurrijk themapark komt er een hotel met kamers rond de thema’s Ninjago, Pirates en Kingdom. De grond die onbebouwd blijft kan later gebruikt worden voor uitbreidingen of een groene zone. Het park, dat in 2027 zou moeten openen, kost naar schatting 400 miljoen euro, waarvan Wallonië honderd miljoen voor eigen rekening neemt. Als Legoland Belgium daadwerkelijk gerealiseerd wordt, wordt deze Waalse vestiging het vierde Lego-park in Europa, na Legoland Billund, Legoland Windsor en Legoland Deutschland.

Legoland Discovery Centre

Scheveningse boulevard

Ook elders in Europa timmert Merlin met het merk Lego flink aan de weg. Er is een Legoland Water Park bij attractiepark Gardaland in Italië. Dat is niet alleen het eerste Legoland Waterpark in Europa, maar ook het eerste waterpark ter wereld dat bij een pretpark werd gebouwd dat niet de naam Legoland draagt. Er zijn al wel drie Legoland-waterparken, in Florida, Californië en Dubai, maar die zijn alle drie onderdeel van een Legoland-themapark. Nieuw zijn ook de themagebieden Lego Movie World in Legoland Billund in Denemarken en Lego Mythica in Legoland Windsor. In Nederland heeft Scheveningen een Legoland Discovery Centre, een kleine, overdekte versie van Legoland die al in 25 steden wereldwijd te vinden is. In dat mini-Legoland aan de Scheveningse boulevard zijn onder meer drie kenmerkende Haagse gebouwen in miniatuur nagebouwd met Lego-steentjes: het stadion van ADO Den Haag, de Pier en het Kurhaus. Voor het voetbalstadion zijn 30.000 Lego-blokjes gebruikt. Er staan vierhonderd Lego-poppetjes in, waaronder spelers gekleed in een geelgroen ADO-shirt.

Legoland Billund is een wereldster
Lego House in Denemarken

2016-2022 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Legoland

Meest bezochte parkprofielen