Castmembers met en zonder baard - Foto: (c) Parkplanet

Baarden en tatoeages mogen voortaan

Baarden, snorren en tatoeages, lange tijd was het voor Disney-medewerkers strikt verboden, maar nu mag het.

The Disney Look – de lijst met voorwaarden waaraan het uiterlijk van cast members bij de Disney-parken moet voldoen – is beroemd en berucht. Vooral in Europa werd er ten tijde van de opening in 1992 van – toen nog – Euro Disney veel over geschreven. Voor vrouwen stond de lengte van de oorbellen en de vingernagels vast, welke make-up wel en niet geoorloofd was en hoe zij het lange haar moesten dragen. Het mannelijk personeel van Disneyland mocht geen baarden of snorren hebben, en al helemaal geen driedagenbaardje. Dat werd gezien als onverzorgd en was daarom uit den boze, net als te lange bakkenbaarden of een ‘matje’ in de nek.

All American look

Voor Europeanen kwam de Disney Look over als belachelijk en betuttelend. Ze begrepen niets van deze rigide voorwaarden aan het uiterlijk en vooral de Fransen weigerden er zich zomaar bij neer te leggen. Enkele Franse cast members stapten – gesteund door hun vakbonden – in 1994 naar de rechter. Ze betoogden dat de streng gehanteerde ‘clean all American look’ een schending van de Franse wetgeving was. The Disney Look werd in Frankrijk vervolgens versoepeld en aan de lokale gebruiken aangepast.

Baard, snor of goatee

In de Verenigde Staten hield de strikte Disney Look nog jarenlang stand. Pas in 2012 werden de richtlijnen aangepast: mannen mochten voortaan een goed onderhouden baard hebben – echter niet langer dan zes millimeter – of een goatee. Een groot deel van de mannelijke medewerkers in de Amerikaanse themaparken maakte gebruik van de verruimde Disney Look en liep rond met een met haar begroeide onderkin. Snorren – waarbij de haren niet over de lippen mogen gaan – waren al sinds 2000 toegestaan. Veel te laat vonden critici, immers Walt Disney had zelf een snor.

Ballonnenverkoper in Main Street USA in het Magic Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

Driedagenbaard

Heel lang gold nog dat cast members maar één ring per hand mochten dragen, dat vrouwen één oorbel in ieder oor mochten hebben, dat tatoeages niet zichtbaar dienden te zijn en dat het haar een natuurlijke kleur moest hebben. Vanaf 2019 informeerde het Disney-management bij medewerkers over de hele wereld wat zij een voor hun cultuur aanvaardbare en nette look vonden. De informatieronde leverde meer dan honderd ideeën en voorstellen op. Sinds die tijd kneep Disney een oogje toe bij het uiterlijk van zijn personeel. Een verzorgde baard was al toegestaan, het populaire, trendy driedagenbaardje werd voortaan ook oogluikend getolereerd.

Tatoeages oké

Sinds deze week is er officieel een nieuwe editie van de Disney Look, die meer kapsels en haarstijlen toestaat. Ook het dragen van diverse sieraden is vanaf nu mogelijk en vingernagels van het vrouwelijke personeel mogen langer en gelakt zijn. Zelfs zichtbare tatoeages zijn voortaan oké voor Disney-medewerkers. Ze moeten wel ‘passend’ zijn, vindt het huis van de muis. Wat Disney precies onder ‘passend’ verstaat, zal de tijd moeten leren. Met een beeltenis van Mickey Mouse op de arm zal het concern vast geen moeite hebben.

 Naar alle Disney-parken

2021 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen