Statiegeld van petflessen gaat naar goede doelen

Diverse attractieparken doneren het geld van ingezamelde petflesjes die door de gasten in bakken worden gedeponeerd aan goede doelen.

Vanaf vandaag wordt in Nederland statiegeld geheven op petflessen kleiner dan 1 liter. Doel van het nieuwe overheidsbesluit is het tegengaan van zwerfaval. Bij Attractiepark Slagharen, Toverland en de Efteling kunnen bezoekers hun lege drankenflesjes in speciale afvalbakken deponeren. Het statiegeld van deze flesjes gaat naar goede doelen. Slagharen doneert het geld aan Nationaal Fonds Kinderhulp, Toverland aan Stichting Het Vergeten Kind en de Efteling aan Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen naast het park.

Doneren

De parken rekenen voortaan verplicht 15 cent statiegeld op kleine petflessen. In sommige parken kunnen bezoekers de flesjes weer inleveren. Ze krijgen dan hun statiegeld terug. Ze kunnen het bedrag ook doneren aan goede doelen door de flesjes in speciale bakken te werpen. In Slagharen staan twintig gethematiseerde bakken. Het Overijsselse pretpark verkoopt per jaar meer dan 200.000 flesjes frisdrank.

 

Geld terug

Ook in Toverland en de Efteling staan verspreid door het attractiepark speciale donatiebakken. In Toverland kan men de flesjes ook retourneren via een flessenautomaat. Die staat naast funhouse Villa Fiasko in themagebied Wunder Wald. Uit de machine komt een statiegeldbonnetje waarmee men het bedrag terug kan krijgen of kan laten verrekenen met een nieuwe aankoop. In de Efteling kan men lege flesjes inleveren en geld terugkrijgen bij de garderobe op het Dwarrelplein. In Slagharen bestaat alleen de mogelijkheid om de flesjes mee naar huis te nemen en in te leveren bij de supermarkt als men geld terug wil ontvangen.

‘Vrijwillig inzamelpunt’

Bij Duinrell kunnen de bezoekers hun lege flesjes inleveren bij de supermarkt van het park en daar hun statiegeld terugkrijgen. Walibi Holland maakt het zijn gasten heel makkelijk: elk horecapunt neemt flesjes in en verstrekt de bezoekers naast 15 cent statiegeld ook nog eens 10 cent tegoed op een nieuwe aankoop. Attractieparken zijn overigens niet verplicht om lege flesjes in te nemen; ze zijn ‘vrijwillig inzamelpunt’. Daarom zetten de pretparken vol in op het inzamelen van de petflesjes voor goede doelen.

1 juli 2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto: Attractiepark Slagharen

Meest bezochte parkprofielen