Directeur leest voor op Dag van het Sprookje

Koen Sanders las op de Dag van het Sprookje voor uit het prentenboek De redders van Ruigrijk. “Voorlezen is belangrijk omdat sprookjes en verhalen vertellen mensen bij elkaar brengt”, aldus de Efteling-directeur.

Hij heeft niet extra geoefend. Dat hoeft ook niet, want hij heeft al de nodige ervaring. “Ik lees dit verhaal regelmatig voor aan mijn eigen kinderen. En dat is een kritisch publiek, kan ik je zeggen”, glimlacht Koen Sanders. Vandaag verliet hij het directiekantoor van de Efteling om in het park een verhaal voor te lezen aan jonge bezoekertjes. Ter ere van de jaarlijkse Dag van het Sprookje.

Sprookjesachtige dag

De Dag van het Sprookje werd door de Efteling in 2007 in het leven geroepen. Op 7 juli, de zevende dag van de zevende maand. Heel bewust, want 7-7 is door die cijfercombinatie de meest sprookjesachtige dag van het jaar. In sprookjes komt het getal zeven opmerkelijk vaak voor, bijvoorbeeld in Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de Zevenmijlslaarzen, De wolf en de zeven geitjes en de zeven zeereizen van Sindbad de Zeeman. De Efteling ziet zichzelf als ‘de hoeder van het sprookje’ en organiseert elk jaar op de Dag van het Sprookje een activiteit. Dit jaar werden op zeven plekken in het park door zeven ‘gewone’, maar gepassioneerde Efteling-medewerkers sprookjes voorgelezen.

Speelbos Nest

Kinderen en hun ouders konden onder meer luisteren naar De Bremer Stadsmuzikanten, De Kikkerkoning en het verhaal van Joris en de Draak. Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago bij de Efteling, koos zelf voor het verhaal De redders van Ruigrijk. “Het is geschreven door Marc de Hond, met wie we voor zijn dood in 2020 zeer regelmatig en uitgebreid contact hadden over dit boek en over onze inclusieve speeltuin Nest”, vertelt Koen. Slechts vijf maanden voor zijn overlijden legde Marc de laatste hand aan het boek, waarin twee kinderen met een beperking de hoofdrol spelen. Rutger kan niet lopen en zijn vriendinnetje Ella is blind. Schrijver Marc de Hond – die zelf in een rolstoel zat – en Rutger en Ella waren de inspiratie voor Speelbos Nest, waar kinderen zonder en met een beperking heerlijk samen kunnen spelen.

Lees verder onder de foto

Aan zijn lippen

Met op de achtergrond een brede glijbaan die vormgegeven is als een draak neemt verteller Koen plaats in een regisseursstoel. Kinderen en speciale gast Roodkapje zitten verwachtingsvol op poefjes. De Efteling-directeur kwijt zich perfect van zijn taak. De jonge luisteraars hangen aan zijn lippen als hij vertelt hoe Rutger en Ella een angstaanjagende draak verslaan. Zo maken zij hun eigen grootste droom waar: Rutger wordt de sterkste, stoerste ridder en Ella prinses. “Alle kinderen bleven zitten en aandachtig luisteren, dan moet het wel goed zijn gegaan”, evalueert Koen lachend na zijn voorleesbeurt. “Zeker in een speeltuin!”

Verhalen vertellen

“Ik vind voorlezen belangrijk omdat verhalen vertellen mensen bij elkaar brengt”, zegt Koen Sanders. “Dat is ook precies wat we elke dag opnieuw in de Efteling doen. Verhalen vertellen waarin we onszelf kunnen herkennen, waardoor we anderen beter leren begrijpen.” Het boek De redders van Ruigrijk is in drie vormen verschenen: als prentenboek, als voorleesboek en als tactiel prentenboek met de tekst zowel in drukletters als in braille. Koen las voor uit het prentenboek, met een vereenvoudigd verhaal. Dat was voldoende voor de luisterende gasten. Want de zon scheen en speeltuin Nest lonkt. Na tien minuten klapt Koen het fraaie boekwerk dicht. “Mooi boek, hè?”, zegt hij tegen zijn publiek. Dat knikt instemmend, waarop de directeur antwoordt: “En nu snel weer lekker spelen!”

De sporen van de gebroeders Grimm
Het Sprookjesbos van de Efteling

7 juli 2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen