Snelste elektrische auto geeft naam aan nieuwe achtbaan

‘s Werelds snelste elektrische auto, de Nevera van de Kroatische fabrikant Rimac, verleent zijn naam aan de nieuwe achtbaan van Europa-Park. De spectaculaire coaster gaat Voltron Nevera powered by Rimac heten.

Het wordt ongetwijfeld de meest spectaculaire Europese nieuwe achtbaan in 2024, de multi launch en multi loop coaster die het Duitse Europa-Park aan het bouwen is. De naam van de achtbaan is een hele mond vol: Voltron Nevera powered by Rimac. Voltron Nevera wordt gebouwd door de ‘eigen’ attractiebouwer van Europa-Park, Mack Rides. Het attractiepark in het Zuid-Duitse Rust wordt wederom gebruikt als ‘showroom’ voor het baanbrekende product. De achtbaan heeft als verkoopnaam BigDipper. Er staan al banen van dit type in enkele parken. Onder meer Lost Gravity in Walibi Holland is een BigDipper-baan. Maar de rollercoaster in Europa-Park wordt van een andere orde en grootte: de track heeft een lengte van 1.385 meter en is daarmee de langste multi launch coaster op het continent. Voltron Nevera wordt ook Europees recordhouder met drie versnellingssecties en vier lanceringen. De gigantische achtbaan gaat zeven keer over de kop en heeft de steilste lancering ter wereld op een verticale helling van 105 graden.

Lees verder onder de afbeelding

Samenwerking

Voltron Nevera wordt de hoofdattractie in Kroatië, het nieuwe, zeventiende Europese themagebied van het Duitse attractiepark. De baan en de twee hectare grote themazone dompelen bezoekers onder in de experimenten met elektriciteit die Nikola Tesla begin vorige eeuw uitvoerde. Voor de attractie zocht Europa-Park een sponsor. Dat werd Mate Rimac, een van de grootste Kroatische uitvinders van dit moment. Samen met de joint venture Bugatti Rimac wordt Rimac de samenwerkingspartner van Europa-Park voor de nieuwe achtbaan. Op 10 augustus werd de samenwerking bekendgemaakt op het Kroatische eiland Hvar, waarvan de architectuur en het landschap als inspiratie dienen voor het nieuw te openen themagebied. Bij de feestelijke lancering was ook de Kroatische minister-president Andrej Plenkovic aanwezig.

Vlaggenschip

Mate Rimac noemt Nikola Tesla als zijn grote voorbeeld voor zijn onderzoek naar elektrische motoren en accu’s in snelle personenwagens. Rimacs vlaggenschip, de elektrische auto Rimac Nevera (foto), zette standaarden voor de auto-industrie. De naam Nevera is afgeleid van het Kroatische woord voor plotselinge, korte stormen die meestal gepaard gaan met bliksem en vooral voorkomen aan de Kroatische Adriatische kust. De Nevera wordt beschouwd als de snelste elektrische auto ter wereld en het snelst accelererende productievoertuig ter wereld, met meer dan twintig acceleratie- en remrecords. De Voltron Nevera-coaster moet voor eenzelfde gevoel van snelheid gaan zorgen. De achtbaan krijgt bijna driehonderd statoren die de treinen vier keer tot negentig kilometer per uur katapulteren, waaronder één keer achteruit.

Perfecte match

“De samenwerking met Rimac is de perfecte match”, vindt Europa-Park-directeur en -eigenaar Michael Mack. “Het kan niet beter dan met Mate Rimac en zijn team, want de onderneming is honderd procent authentiek. In deze samenwerking komt een jonge generatie samen die buiten de gebaande paden denkt. We zijn verenigd door onze ondernemersgeest, onze passie voor versnelling en onze speciale relatie met Kroatië. Mijn vrouw Miriam komt uit het land en speelt als zodanig een belangrijke inspirerende rol in het ontwerp van het nieuwe themagebied.”

Lees verder onder de afbeelding

Gekke dingen

Autobouwer Mate Rimac vindt de geschiedenis van de familie Mack erg fascinerend. “Wat in Rust in generaties is opgebouwd is ongelooflijk. De combinatie van Europa-Park en Bugatti Rimac past geweldig bij elkaar: wij doen gekke dingen in de auto-industrie en Europa-Park doet gekke dingen op het gebied van attracties. Visionairs en topingenieurs ontmoeten elkaar hier, allebei streven ze ernaar de beste te zijn in hun vakgebied. Voor mij is het een eer dat het grootste attractiepark van Duitsland niet alleen onze innovaties presenteert, maar ook de rijke geschiedenis en cultuur van Kroatië. In minder dan vijftien jaar zijn we erin geslaagd om vanuit het niets een automobielonderneming op te bouwen met meer dan 2.100 werknemers en ongelooflijke projecten weten te realiseren die de auto-industrie veranderen, waaronder de snelste elektrische auto ter wereld, de Nevera. Ik wil de jongere generatie laten zien wat er allemaal mogelijk is als je je hart en kennis ervoor inzet.”

Wardenclyffe Tower

De Bugatti Rimac Group is naast Rimac Automobili sinds 2021 ook eigenaar van Bugatti Automobili. Een samenwerking tussen Europa-Park en Bugatti Rimac die verder gaat dan achtbaan Voltron Nevera is in de toekomst ook mogelijk, meldt het Duitse attractiebedrijf. De nieuwe achtbaan moet in 2024 klaar zijn. De afbouw van het Kroatische themagebied volgt na de voltooiing van Voltron Nevera. De eerste bouwfase met achtbaan en stationsgebouw beslaat ongeveer 20.000 vierkante meter. Het station doet denken aan de Wardenclyffe Tower van ingenieur en natuurkundige Nikola Tesla, die het gebruikte om zijn droom van draadloze transmissie van elektrische energie over lange afstanden te verwezenlijken. Gasten kunnen wandelen over met kalksteen geplaveide paden en door smalle steegjes terwijl ze genieten van typische Kroatische sfeer. De verhalen voor het nieuwe themagebied in Europa-Park zijn bedacht door Mack Magic.

Europa-Park is ook een grote kunstgalerie

12 augustus 2023 © Tekstbewerking: Parkplanet – Beeld: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen