Danse Macabre is een hommage aan het Spookslot

Bij het afscheid van het Spookslot beloofde de Efteling de treurende fans dat Danse Macabre vol herinneringen aan het geliefde slot zou zitten. Het park hield woord: overal zijn knipogen naar het Spookslot te ontdekken.

Dikke tranen huilden fans en hordes bezoekers toen de Efteling in 2022 bekendmaakte dat het Spookslot gesloopt zou worden. Maar, zo beloofde het attractiepark, de opvolger zou een waardige vervanger worden. En bezoekers zouden zeker elementen uit het geliefde Spookslot terug herkennen in de nieuwe attractie Danse Macabre, troostte de Efteling de geëmotioneerde slotliefhebbers. Nu is duidelijk dat de Efteling woord heeft gehouden. Overal in de nieuwe attractie Danse Macabre zijn verwijzingen naar het geliefde Spookslot te vinden, van heel zichtbaar tot heel subtiel. De meest voor de hand liggende Spookslot-referentie is natuurlijk de muziek. Danse Macabre, de wereldberoemde compositie van de Franse componist Camille Saint-Saëns was ruim vier decennia lang de showmuziek van het Spookslot en is dat nu in de gelijknamige attractie. Sterker nog: het klassieke muziekstuk gaf zelfs de naam aan de nieuwe attractie.

Lees verder onder de foto

Toren en ronde zaal

Onverwacht bleef ook een deel van het uit 1978 stammende Spookslot overeind staan. Een groot deel van de markante toren en een stuk van de ronde zaal waarin de arm met kroonluchter hing gingen niet tegen de vlakte, maar werden onderdeel van het nieuwe attractiegebouw. Een deel van de ruïneuze muur bij de uitgang van het Spookslot werd gespaard en doet nu als ornament dienst in de uitgebreide wachtrij van Danse Macabre. Onderdeel van de gethematiseerde wachtrij is het kerkhof. Daar zien de bezoekers bijzondere graven ter nagedachtenis van de musici die in 1876 samen met hun dirigent Joseph Charlatan verdwenen. Aan de achterkant van het pronkgraf van Charlatan is een klapperende deur, een verwijzing naar de rammelende deur die gasten bij de entree van het Spookslot begroette.

Lees verder onder de foto’s

Poort van Kwalycke Zaken

Gasten die de attractie verlaten lopen door Dr. Charlatans Kwalycke Zaken, een winkel waar ‘sinistere souvenirs en griezelige geschenken’ uitgestald zijn. De ingang van de shop, tevens uitgang van de attractie is eveneens een verwijzing naar het aloude Spookslot: de poort van Dr. Charlatans Kwalycke Zaken is een kopie van de ingang van het Spookslot, met eveneens dubbele deuren, een grote boog rustend op drie pilaren en een spookachtige kop in het midden. In Dr. Charlatans Kwalycke Zaken hangt de grote kroonluchter aan de reuzenarm uit de toren van het voormalige Spookslot. Naast de souvenirwinkel bestaat themagebied Het Huyverwoud uit de horecalocaties In den Swarte Kat en ’t Koetshuys en toiletvoorziening De Laetste Hoop. Volgens hoofdontwerper Jeroen Verheij zijn dat ‘knutselwerkjes die de familie Charlatan heeft toegevoegd om het geheel te kunnen exploiteren’.

Lees verder onder de foto’s

Oosterse geest

In de kapel waar de gasten gaan ‘dansen’ op de muziek van Danse Macabre dansen de bekende balustrades uit het Spookslot op de maat mee. Aan de muren hangen de kenmerkende waterspuwers. Natuurlijk is er weer de zwevende ‘huilende’ viool en zijn de door duivels vastgehouden kaarsen uit de toren hergebruikt. De grote kroonluchters uit de gangen van het Spookslot pronken nu in horecalocatie In den Swarte Kat en de vuurschalen uit de oude hoofdshow hangen in de Kruysgang. Ook buiten zijn nog elementen uit het Spookslot bewaard gebleven: de grafzerken die voor het Spookslot stonden staan nu in Het Huyverwoud en de tuinvazen uit de oude hoofdshow staan in de Kruydentuyn. In het Kabinet der Vermisten vinden gasten meer informatie over het orkest dat op vrijdag 13 oktober 1876 spoorloos verdween tijdens een muziekconcours dat hier elke twee jaar plaats vond. In dit Kabinet vol interactieve geluidseffecten is een illustratie te zien van een moderne variant op de Oosterse geest uit het voormalige griezelkasteel. Zo is Danse Macabre één grote hommage aan het onvergetelijke Spookslot.

Ontwerper Danse Macabre vereeuwigd als monnik

31 oktober 2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen