Efteling Grand Hotel: ‘residentie met grandeur’

Op 1 augustus ontvangt het majestueuze Efteling Grand Hotel de eerste gasten. “Met het hotel hebben we het wonder dat gasten van de Efteling verwachten gerealiseerd”, vindt ontwerper Sander de Bruijn.

Het is het grootste gebouw dat ooit door de Efteling is gerealiseerd. Groter dan Symbolica, groter dan het Efteling Theater, groter dan Raveleijn. En deze week werd het Efteling Grand Hotel nóg een stukje groter met een ruim vier meter lange sierlijke mast die helemaal boven op het dak werd geplaatst. Met deze goudkleurige piron, die onder toeziend oog van alle mensen die aan het hotel werken door een gigantische kraan behoedzaam op z’n plaats werd getild, werd het hoogste punt van het gigantische gebouw bereikt. Het Efteling Grand Hotel is zes verdiepingen hoog, plus een kelderverdieping waarin een overdekt zwembad en spa-faciliteiten zijn gehuisvest. Volgens directeur Park & Resorts Nicole Scheffers opent op 1 augustus ‘een residentie met grote grandeur’.

Lees verder onder de foto’s

Magische Poort

Hoe hoger je komt in het hotel, hoe mooier het uitzicht over het park wordt. Die onvergetelijke blik is voorbehouden aan de logés van het luxueuze hotel, dat pal naast de entree van het pretpark staat. Maar ook alle daggasten kunnen een vleugje Grand Hotel meepikken. Vanuit de Magische Poort – de negen meter hoge arcade die midden door het gebouw loopt en de entree vormt tot het attractiepark – zijn de restaurants Brasserie 7 en Mystique te bereiken. Ook souvenirwinkel Arcadeau en koffiebar Café Biscuit zijn geopend voor zowel hotel- als daggasten. De gasten van het hotel hebben dan wel weer hun eigen souvenirshop: Sense. Deze boetiek verkoopt allerlei aandenkens aan het Grand Hotel, waaronder exclusief beddengoed, badjassen, sierlijke kussens en geurige eigen spa-producten.

Lees verder onder de foto

Gastbeleving en serviceniveau

Alex van Gastel is de general manager van het Efteling Grand Hotel. Dat is een bijzondere baan, geeft hij toe. “Mijn carrière ligt in het luxere segment van de hotellerie”, vertelt Alex. “Daar voel ik me thuis; ik heb nieuwe hotels opgestart, ook grote verbouwingen gedaan. Toen de Efteling op zoek was naar iemand met expertise op dat gebied, was voor mij één en één twee. Want ik woon nu nog boven de rivieren, maar we wilden al graag naar Brabant verhuizen, omdat ik daar wortels heb. Er was gelukkig ook meteen een klik. Eind 2023 ben ik aangehaakt om samen met de gehele Efteling-organisatie de route vorm te geven richting opening. We zitten nu volop in het wervingstraject. Een flinke klus, want in het Grand Hotel gaan driehonderd mensen werken. We hebben dan wel het meest fantastische pand, maar als we daarin niet de juiste mensen hebben, met de juiste energie en het juiste serviceniveau, dan zijn we helemaal niks. De medewerkers zijn het allerbelangrijkst. Ik wil daar een team van smeden dat met elkaar en met plezier werkt aan de gastbeleving, en het serviceniveau vormgeeft. Mijn medewerkers moeten de diamantjes van het Grand Hotel worden, en samen vormen we een prachtige kralenketting.”

Lees verder onder de foto’s

Hoogste segment

Alex van Gastel wil aan het Efteling Grand Hotel niet de classificatie vijf sterren hangen, maar eerder de omschrijving ‘we acteren in het hoogste segment van wat hotellerie en horeca te bieden heeft’. “Efteling wil vanaf 2023 voor iedere gast en voor elk gezelschap een 9+-ervaring bieden. In het Grand Hotel zal die 9+-beleving er vanaf minuut één zijn. Dat is ons doel.” Dat doeleinde wordt onder meer bereikt door de inrichting van het hotel. De riante kamers hebben in elke hoek van het gebouw een ander kleurpalet, gebaseerd op de ligging en op het uitzicht. Beige wijst naar het riet van entreegebouw Huis van de Vijf Zintuigen, groen is gerelateerd aan het Sprookjesbos, blauw past bij fonteinenshow Aquanura en rood ligt in het verlengde van de Pardoes Promenade.

Lees verder onder de foto’s

Portier en piccolo

In de uitbundig gethematiseerde lobby – waar gasten niet meer hoven in te checken, want dat is thuis al gebeurd en de kamersleutel hebben ze al vooraf ontvangen – heten een portier en een piccolo de gasten welkom. De bagage wordt naar boven gebracht, de auto – als men dat wenst – geparkeerd en de kinderen kunnen op de foto met prinses Anura. In de open trap in de lobby komt een grote kroonluchter met magische sleutels. Het favoriete plekje van Alex van Gastel wordt restaurant-bar Mystique op de eerste etage, weet hij nu al. “Je kijkt daar uit over watershow Aquanura, Fata Morgana en het theater; dat wordt echt heel bijzonder. En dat klinkt misschien wat vreemd: maar ook het dak van het hotel is heel speciaal. Ik heb er een aantal keren op mogen staan, het uitzicht daar is fenomenaal! Er blijven altijd wensen over, niet alles is meteen te realiseren, maar het dak leent zich echt om er ooit, in de toekomst, iets mee te doen.”

Lees verder onder de foto

Gasten zijn leidend

Sander de Bruijn is manager Ontwerp & Beleving. En die twee omschrijvingen gaan hand in hand, vindt Sander. “De ontwerper moet in al zijn facetten zorgdragen voor zijn ontwerp, dus ontwerp en beleving liggen in elkaar verlengde”, legt hij uit. “Ik ontwerp zo ontzettend graag, dat blijf ik dus doen. Het is samsam: de ene keer zit je echt midden in een project, de andere keer geef je alleen de contouren aan. Ik heb het Grand Hotel samen met huisarchitect Ronald Donkers getekend, en natuurlijk ondersteuning gehad op het bouwkundige vlak. Er is veel met grondplannen gewerkt; kamerindelingen, de footprint, past het allemaal wel? Dat gaat zo bij een hotel. Het is ook een kritische locatie, dus daar moest het passen. Maar ook bij een sprookje werkt het zo: je moet rekening houden met de gebruikers, met de locatie, het kostenplaatje. Toch: bij een hotel zijn de gebruikers wel meer leidend dan bij veel andere ontwerpen.”

Lees verder onder de foto’s

Machtig gevoel

Het Efteling Grand Hotel bouwt in de ogen van Sander de Bruijn voort op het plan Wereld vol Wonderen, dat uit 1992 stamt. “In de decennia daarna zijn er heel wat ‘statements’ gemaakt voor bezoekers die de Efteling betreden: het Huis van de Vijf Zintuigen in 1996, het Efteling Theater in 2002 en nu dus vanaf 1 augustus het Grand Hotel. Ook de infrastructuur is doorontwikkeld, denk aan de Pardoes Promenade en de Brink. Op de contouren van het plan Wereld vol Wonderen werken we min of meer nog altijd. Het machtige gevoel dat ik had toen ik als zestienjarige voor het eerst onder het Huis van de Vijf Zintuigen doorliep, dat gevoel krijg ik nu weer.”

Lees verder onder de foto’s

Een verhaal weven

Sander de Bruijn is de ontwerper die onder meer Raveleijn, Baron 1898 en Symbolica tot leven bracht. Was het Grand Hotel een zwaardere klus dan Symbolica? Sander lacht en denkt lang na. “Eigenlijk maakt het niet heel veel uit of je een darkride, een openluchtarena, een dive coaster, een sprookje of een hotel ontwerpt; je moet het project tot een goed einde brengen”, zegt hij vervolgens diplomatiek. “Alles moet een bepaalde beleving teweegbrengen. Symbolica is meer een theaterstuk waar je doorheen rijdt, waarbij je gasten wilt verwonderen. Dan raak je bij een gast iets anders dan als hij aankomt bij een hotel en ontzorgd gaat worden. Dat is een andere manier van een verhaal weven. Het zijn andere codes die je gebruikt, maar allemaal deksels moeilijk omdat het ambitieniveau van de Efteling zo ontzettend hoog ligt. Een parallel tussen Symbolica en Grand Hotel is dat, binnen de contouren van tijd en geld, het wonder gerealiseerd moest worden dat gasten van de Efteling verwachten.”

Efteling Grand Hotel wordt echt Grand

11 maart 2025 © Tekst Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen