Kleine pretparken in Nederland

Nederland heeft diverse kleinere attractieparken. Ook de kleine pretparken hebben allemaal voldoende te bieden voor een gezellig dagje uit.

> Naar de grote pretparken van Nederland

Dippiedoe, Best

Achtbaan in DippieDoe

DippieDoe is pretpark, overdekt speelparadijs en strand in één. Zowel binnen als buiten zijn er talloze attracties zoals een Angry Birds speeltuin, spookhuis, kinderbioscoop, trampolines en een piratentoren. Speelhal De Binnenhaven is vijfduizend vierkante meter groot, buitenpretpark De Buitenhaven omvat ruim twee hectare. DippieDoe heeft 2 familieachtbanen: De Zeeslang en Tyfoon.

Waar? DippieDoe, Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best (Noord-Brabant), tel. (0499) 330 204 • Op snelweg A2 (Den Bosch – Eindhoven) afrit 28 Best nemen en borden naar recreatiepark Aquabest volgen. Let op: bij de afslag Aquabest (bij de stoplichten) niet vóór de brug maar óver de brug naar links gaan (bij de volgende stoplichten, Terraweg) • Kaart

Wanneer? Het overdekte gedeelte van park is het hele jaar open, het buitengebied van april tot en met september. Van april tot en met augustus en in de schoolvakanties dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Billybird Park Hemelrijk, Volkel

billybird achtbaan

Billybird Park Hemelrijk heeft een groot strandbad met daaromheen de twee gethematiseerde binnenspeeltuinen Zeeroversland (met een zesbaans glijbaan, een piratenschip en een kleuterkade) en Kinderkermis (een overdekte speeltuin in kermissfeer met een carrousel en botsauto’s), een uitgestrekt survivalgebied, een verkeersspeeltuin en een poppentheater. In de indrukwekkende rots Hemelaya kunnen bezoekers allerlei spannende avonturen beleven. Wie mee wil met de energieneutrale achtbaan moet zelf naar boven klimmen. In het hoge station kan men instappen voor een razendsnel ritje naar beneden.

Waar? Billybird Park Hemelrijk, Zeelandsedijk 34A, 5408 SM Volkel (Noord-Brabant), tel. (0413) 277 000 • Neem op de A50 (snelweg Nijmegen – Eindhoven) bij Uden afslag 13 Volkel. Volg de N264 richting Gennep. Ga op de vijfde rotonde rechtsaf, de Zeelandsedijk op. Hemelrijk ligt aan je linkerhand • Kaart

Wanneer? Het park is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Afhankelijk van het seizoen en de drukte sluit het park om 18.00 of 21.00 uur: check de parksite.

Duinen Zathe, Appelscha

kp nl duinenzathe

Duinen Zathe is een overzichtelijk, goed verzorgd park dat vol staat met kermisachtige attracties. Er zijn reuzenglijbanen, botsauto’s, luchtkussens, oldtimers, draaimolens en een kinderachtbaan. De Supernova is een enorme schommel in de vorm van een vloedgolf die twaalf meter hoog gaat. In het driehonderd plaatsen tellende overdekte theater kunnen bezoekers genieten van wisselende shows.

Waar? Duinen Zathe, Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha (Friesland), tel. (0516) 43 03 95  Op de provinciale weg N381 (Beilen – Ooststellingwerf) de afslag Appelscha nemen • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot eind oktober. In de maanden april, mei, juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

> Lees ook: Ontwerpen op bestelling

Mini Mundi, Middelburg 

mini mundi foto lymantria

Mini Mundi is een attractiepark, een overdekte speeltuin en een miniatuurwereld in één. Op schaal 1 op 20 zijn dertig monumentale panden van het eiland Walcheren nagebouwd. Bewonder de maquettes van het Middelburgse stadhuis en abdijtoren Lange Jan, zie de boulevard van Vlissingen en bekijk het Badpaviljoen van Domburg. In het overdekte Mega Mundi Paviljoen staan een klimtoren, botsauto's, een stormbaan, springkussen en een klimvulkaan. Het attractiepark herbergt een kleine achtbaan, een draaimolen, een tien meter hoge balloncarrousel, een schommelschip en de Mini Mundi Express.

Waar? Mini Mundi, Zep Middelburg, Podium 35, 4337 WV Middelburg (Zeeland), tel. (0118) 47 10 10  Op snelweg A58 (Bergen op Zoom – Vlissingen) afrit 39 Middelburg nemen. Volg aan het einde van de afslag de borden Middelburg. Ga op de eerste rotonde rechtsaf, naar de Mortiereboulevard. Vervolgens eerste weg rechts (Tromboneweg) en nog een keer rechts (Podium) • Kaart

Wanneer? Mini Mundi is geopend van maart tot en met september. In de winter is er Wintermundi. Check de parksite voor de exacte openingstijden.

Amusementspark Tivoli, Berg en Dal 

tivoli achtbaan

Tivoli is een heel compact park dat daardoor bijzonder geschikt is voor jongere kinderen. Er zijn diverse kinderattracties, waaronder Harm’s Kippenfarm waarbij de gasten met een treintje door een vrolijke kippenstal rijden. In De Regenboogreis gaan bezoekers in een bootje op zoek naar de oorsprong van de regenboog. In het park staan verder een achtbaan, trampolines, botsauto’s, buggy’s en een minireuzenrad. In de binnenspeeltuin bevinden zich klim- en klautertoestellen, ballenbakken en glijbanen.

Waar? Amusementspark Tivoli, Oude Kleefsebaan 116, 6571 BK Berg en Dal (bij Nijmegen), tel. (024) 684 44 44  Via de N325 (Arhem – Nijmegen) naar Nijmegen rijden. Na de Waalbrug afslag Berg en Dal/Kleve nemen. Volg de Berg en Dalseweg, die automatisch overgaat in de Oude Kleefsebaan. Ongeveer driehonderd meter na restaurant De Put ligt park Tivoli rechts • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot eind oktober. In de maanden mei, juni, juli en augustus dagelijks geopend. In april, september en oktober alleen op woensdag, zaterdag en zondag. Voor de actuele openingsdagen en -tijden check de parksite.

Bestel hier kaartjes met korting voor Amusementspark Tivoli

De Valkenier, Valkenburg 

kp nl valkenier

De Valkenier, vlakbij het centrum van toeristenplaats Valkenburg, is een walhalla voor kinderen. Mascotte Snoopie de clown presenteert diverse attracties, zoals de waterglijbaan Cobra, een achtbaan, een monorail, een speeltuin, botsauto's, oldtimers en een Mississippiboot. Voor de allerkleinsten is er Kabouter Speelland, een grote overdekte kinderspeeltuin. De Valkenier behoort tot de goedkoopste pretparken van Nederland.

Waar? De Valkenier, Koningswinkelstraat 53, 6301 WH Valkenburg (Limburg), Tel. ( 043) 601 22 89 ‎ Snelweg A79 (Maastricht - Heerlen), afrit 3 Valkenburg, borden Valkenier volgen • Kaart

Wanneer? Het park is open van Pasen tot half oktober. In de maanden mei, juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

© Tekst: Parkplanet