Houten achtbaan Anaconda in Walygator

WALYGATOR GRAND EST

Walygator Grand Est - niet ver van de grenzen met Luxemburg en Duitsland - is gebouwd als een ambitieus pretpark. Het park heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken, maar leuk is het er nog steeds.

In het voorjaar van 1989 opent vijftien kilometer ten westen van de stad Metz Le Big Bang Schtroumpf, een ambitieus themapark rond de wereld van de smurfen. Het park is groots opgezet, naar Amerikaans voorbeeld, met vijf themazones en indrukwekkende attracties. Er zullen een kleine twee miljoen bezoekers op de Nouveau Monde des Schtroumpfs afkomen, verwachten de initiatiefnemers.

Al na het eerste jaar volgt echter de deceptie: slechts 380.000 gasten weten de smurfenwereld te vinden. Het park gaat failliet en wordt gekocht door de Belgische pretparkgroep Walibi. Onder de naam Walibi Schtroumpf gaat de onderneming verder. Als de licentie voor de smurfen in 2003 afloopt, vertrekken de blauwe kabouters uit het park en krijgt het voor de derde keer een andere naam: Walibi Lorraine, naar het Franse departement waarin het park gelegen is.

De ingang van Walygator Grand Est - Foto: Moselle Tourisme

In 2006 nemen de kermisexploitanten Didier en Claude Le Douarin het themapark over en een jaar later is er wéér een nieuwe naam: Walygator Parc. Ook de vijf themagebieden krijgen andere namen: Le Monde de l’Aventure, La Porte du Temps, Le Monde des P’tits Bouts, Le Monde Circul’Air en L’Entrée. In 2021 krijgt het park de toevoeging Grand Est omdat er een tweede pretpark met dezelfde naam komt: Walygator Sud-Ouest ligt in Roquefort, halverwege Bordeaux en Toulouse. Walygator Grand Est behoort tegenwoordig tot de Spaanse keten Aspro Parks.

Walygator Grand Est heeft twee grote achtbanen die nog stammen uit de glorieuze beginjaren – de loopingbaan Comet Space (heet nu simpelweg Comet) en Europa’s eerste houten achtbaan Anaconda – en de hangende loopingbaan The Monster, die het park van een collega uit Japan overkocht. The Monster is vijftig meter hoog en 1200 meter lang. De drie treinen maken zes loopings en bereiken een maximale snelheid van 110 kilometer per uur. Andere grotere attracties zijn de wildwaterrivier Rafting en de kantelende toren Tang’Or.

Over het hele terrein staan carrousels en op diverse plekken treden straatmuzikanten en artiesten op. Walygator Grand Est is niet meer het grootse themapark van destijds, maar biedt nog steeds voldoende mogelijkheden voor een plezierige dag uit.

De Muziekcarrousel in Walygator Grand Est - Foto: Moselle Tourisme

In 2012 kwam het attractiepark in grote financiële moeilijkheden. Een faillissement kon begin 2013 ternauwernood worden voorkomen door nieuwe aandeelhouders. Didier en Claude Le Douarin werden door de rechtbank als eigenaren aan de kant geschoven. Het nieuwe management stelde orde op zaken en gaf het park de broodnodige facelift. Tegenwoordig is Walygator in bezit van Aspro Parks waartoe ook het Belgische Boudewijn Seapark behoort, en in Nederland het Dolfinarium en speeltuin Linnaeushof.

Rafting in Walygator Grand Est - Foto: Moselle Tourisme

Attracties

Snelle attracties: The Monster (hangende loopingbaan) – Comet (loopingbaan) – Anaconda (houten achtbaan) – Dark Tower (vrijevaltoren) – G-Lock (loopingcarrousel)

Familieattracties: La Rivière Sauvage (wildwaterbaan) – Dino Raft (wildwatervaart in ronde boten door de prehistorie) – Aquachute (waterglijbaan) – L’Embarcadère (boottocht) – Caribean Boat (schommelboot) – Le Mistral (zweefmolen) – Monorail – The Terror House (spookhuis, tijdelijk gesloten, vanaf 14 jaar) – Sheriff Academy (interactieve film)

Shows: Veluto Magic Show (goochelspektakel) – X-Trem (openluchtshow rond James Bond) – Le Cirque de Waly (show met mascotte Waly) – Théâtre de Marionettes (poppenshow)

Restaurants

Croc’Magic (zelfbediening) – New York Bagel (sandwiches en broodjes) – Power Food (fastfood) – Maranello Pizza (pizza en pasta) – Waikiki Beach (vleesspecialiteiten, bediening aan tafel)

Walygator Grand Est vanuit de lucht - Foto: Moselle Tourisme

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 380.000

Waar?

Walygator Grand Est, Voie Romaine, 57280 Maizières-lès-Metz, Frankrijk, tel. 00 33 (0) 387 30 70 07 • Walygator ligt aan de A4, snelweg Metz – Reims – Parijs. Vanaf Luxemburg de A31 volgen, richting Metz. Neem de afslag naar de A4 richting Parijs. Na twee kilometer afslag 36 nemen, richting Semécourt. Volg de borden naar Walygator • Openbaar vervoer: Walygator Grand Est heeft een eigen treinstation van de maatschappij TER Lorraine • Kaart

Theekopjes in Walygator Grand Est - Foto: Moselle Tourisme

Wanneer?

Walygator Grand Est is geopend van 20 april tot en met 3 november 2024, vanaf 10.30 uur • Dagelijks open van 3 juli tot en met 1 september • In de herfstvakantie elke dag open van 19 oktober tot en met 3 november 2024. Daarbuiten in de weekenden en schoolvakanties open, maar op de meeste werkdagen gesloten; check de parksite.

Kosten

Entreeprijs: € 31,00 per persoon. Kinderen van 3 tot en met 10 jaar en 65-plussers: € 26,00. Kinderen tot 3 jaar: gratis • Parkeren: € 5,00.

Het smurfendorp in het voormalige Walibi Schtroumpf - Foto: ©  Adri van Esch

Fun fact

Met vijf verschillende namen en zes eigenaren mag Walygator met recht een wispelturig park worden genoemd. Aanvankelijk waren de smurfen de mascottes van het park, tegenwoordig is dat de groene krokodil Waly. Lees hier de belangrijkste feiten uit de turbulente geschiedenis van het Franse pretpark.

Naar de geschiedenis van Walygator

The Monster in Walygator

Verder lezen

Goedkoop op de kop getikt
De wispelturige geschiedenis
Artikelarchief van Walygator
Plattegrond van het park
– Alle pretparken in Frankrijk
Parksite


© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Moselle Tourisme, Walygator Parc, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen