ep crazy taxi mdd

Ontwerper heeft eigen taxi

Imagineers in themaparken zetten heel subtiel hun handtekening ergens in hun attractie.

ep crazy taxi mdd

Imagineers in themaparken zetten heel subtiel hun handtekening ergens in hun attractie.

Ontwerpers van gethematiseerde attracties verkeren in de fortuinlijke positie het concept voor een groot deel naar hun eigen hand te kunnen zetten. Niet zelden draagt de attractie sterk de signatuur van de designer die de ontwerpschetsen maakte. Logisch dat de ontwerper daar ook best zijn handtekening onder wil zetten.

Legendarische voorbeelden

Vijftig jaar geleden bedachten de imagineers (ontwerpers) van Disney al een manier om dat te doen: door hun naam heel subtiel – maar soms ook minder subtiel – in de door hen ontworpen attractie te verstoppen. De voorbeelden zijn legendarisch: elke belangrijke Disney-ontwerper heeft een ‘eigen’ raam in Main Street USA. De ramen boven de winkels en restaurants in de ingangsstraat van ’s werelds bekendste park zijn allemaal beschilderd met namen, zodat het lijkt of achter die ramen bedrijfjes schuil gaan. Natuurlijk heeft Walt Disney zelf ook een raam: in het Magic Kingdom in Florida staat op het glas ‘Walt Disney, Master Classes in Design and Master Planning’. Maar ook bijvoorbeeld imagineer Joyce Carlson heeft er een eigen raam, waarop staat ‘Miss Joyce – Dollmaker for the World’. Carlson maakte de poppen en de kostuums voor It’s a small world.

{googleads right}Grafzerken

De Disney-ontwerpers brachten ook in de attracties zelf op een delicate wijze hun namen aan. Op een kist langs het traject van de Jungle Cruise in het Magic Kingdom staat de naam Wathel Rogers. Hij was de man die pionierswerk verrichtte in het bedenken van de mechanismen voor de bewegende dieren die vanuit de boot aan de waterkant te zien zijn. De designers van The Haunted Mansion vonden een wel heel originele manier om hun naam te vereeuwigen in hun attractie: ze husselden de letters van hun namen door elkaar en zetten die op de grafzerken buiten de spookvilla. F. Grojere verwijst naar art director Fred Joerger en H. Srunb is imagineer Harriet Burns.

ep michel bij crazy taxi

MDD: Michel den Dulk

De traditie wordt nog steeds voortgezet in de Disney-parken over de hele wereld, maar krijgt ook navolging in andere parken. Ontwerper Michel den Dulk greep de kans om een verwijzing te geven naar zijn naam in de nieuwe, door hem ontworpen attractie Crazy Taxi in Europa-Park in Rust. De nummerplaten van de Londense taxi’s hebben allemaal de letters LG, twee cijfers en vervolgens drie letters. Eén van de cabs heeft het nummerbord LG54 MDD; de initialen van de Nederlandse designer in Duitse dienst. Den Dulk heeft met Crazy Taxi en de ernaast liggende London Bus goed werk afgeleverd in het Zuid-Duitse park. De detaillering en thematisering van de twee kinderattracties is tot in perfectie doorgevoerd en het Victoria Square, waaraan de sneldraaiende taxi’s en de ‘vliegende’ bus zijn gelegen, heeft een grote aantrekkingskracht op de bezoekers van het Europa Park.

ep crazy taxi nummerplaat
De nummerplaat met de initialen van geestelijk vader Michel den Dulk: MDD


© 2008 TEKST EN FOTO’S: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen