Artist impression van De Burcht in de Efteling

Weer veertig miljoen aan investeringen

Artist impression van De Burcht in de Efteling

De Efteling gaat in de komende vier jaar veertig miljoen euro investeren in een nieuwe horecavoorziening, een evenementenlocatie en een congrescentrum.

Deze investeringen komen bovenop de 46 miljoen euro die het Kaatsheuvelse pretpark momenteel al in bungalowpark Bosrijk steekt. Met de ruim twintig miljoen euro die het park de afgelopen jaren in de nieuwe attractie De Vliegende Hollander pompte en de bedragen die gemoeid zijn met kleinere aanvullingen als het groenplan en nieuwe sprookjes (Vrouw Holle en Assepoester), komt het totale investeringsvolume in amper acht jaar tijd op zeker 110 miljoen euro.

Merk versterken

Directievoorzitter Bart de Boer vindt dat de Efteling door de economische crisis niet bij de pakken neer mag gaan zitten. “We moeten het merk Efteling verder versterken”, zei hij tegen het Brabants Dagblad. “We denken dat de Efteling belangrijk blijft voor mensen en dat zij niet bezuinigen op het dagje Efteling. Natuurlijk houden we de vinger aan de pols en bouwen we voor de investeringen veiligheidsmaatregelen in: de drie projecten worden gefaseerd uitgevoerd en kunnen indien de situatie ons daartoe dwingt doorgeschoven worden.”

{googleads right}Stationsgebouw

Als eerste wordt horecapunt De Likkebaerd aangepakt. Dit simpele fastfood-restaurant in Ruigrijk wordt in 2009 grondig verbouwd tot een gethematiseerd stationsgebouw met horecavoorziening. De nieuwe Likkebaerd moet straks ook de gasten verwelkomen die met de stoomtrein aankomen. Het gebouw wordt gethematiseerd als een stoer, koloniaal stationsgebouw. De nieuw te bouwen Likkebaerd krijgt een food court waar snacks verkocht worden, een grand café gevestigd is en een formule Lekker en Gezond van start gaat. Op het binnenterras van De Likkebaerd is dan plaats voor 250 gasten en er is tevens een groot buitenterras voorzien.

Middeleeuwse arena

Eind 2010 komt de Efteling met Raveleijn, een arena voor live-entertainment die zal verrijzen in het Marerijk, tussen de attracties Droomvlucht en Villa Volta. Raveleijn wordt een gethematiseerde arrangementenlocatie waar ook plaats zal zijn voor een nieuwe parkshow met als thema de middeleeuwen. De begane grond van Raveleijn wordt een arrangementenlocatie met plaats voor 350 gasten, de overige lagen zijn bestemd voor kantoren. Het hele gebouw is vormgegeven als een middeleeuwse openluchtarena waarin plaats is voor 750 toeschouwers.

Artist impression van Raveleijn in de Efteling

Conferentiecentrum

In 2012 verwacht De Boer conferentiecentrum De Burcht te kunnen openen. In zijn woorden ‘een heel mooie, grote zaal, met in de torens kleine zalen, bestemd voor de zakelijke markt en uniek voor Zuid-Nederland’. De Burcht moet plaats bieden aan 1500 personen en wordt gesitueerd in het Uitrijk, het gebied waar nu al Theater de Efteling staat. De buitenkant van het gebouw is gethematiseerd als een kasteel met veel torentjes. Het pand krijgt een foyer, verschillende vergaderzalen en horecafaciliteiten. De Burcht is straks geschikt voor het organiseren van congressen, meetings, beurzen en meerdaagse evenementen, maar ook voor familiefeesten en personeelsdagen is de locatie geschikt. De Efteling verwacht ook interesse van de buitenlandse evenementenbranche voor De Burcht.

Jaarrondexploitatie

De nieuwe investeringen moeten het park nog verder geschikt maken voor jaarrondexploitatie. De afgelopen jaren zijn daartoe al de eerste stappen gezet met onder meer de Winter Efteling en met de komst van Bosrijk. Directievoorzitter Bart de Boer, die op 1 juni Ronald van der Zijl opvolgde, kiest voor een andere insteek dan zijn voorganger. Van der Zijl verklaarde bij zijn afscheid dat er behalve bungalowpark Bosrijk voorlopig geen grote investeringen te verwachten waren. 


2008 © PARKPLANET – ARTIST IMPRESSIONS: EFTELING

Meest bezochte parkprofielen