Matroos Gijs in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Gijs ziet Abraham

Matroos Gijs in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Holle Bolle Gijs in de Efteling werd in 2009 vijftig. Ter gelegenheid van zijn verjaardag werd in het Efteling Museum een tentoonstelling over de veelvraat ingericht.

In 1959 werd de eerste Holle Bolle Gijs in het Kaatsheuvelse pretpark gebouwd. De schrokop diende als oplossing voor het toenemende afvalprobleem, veroorzaakt door de steeds groter wordende stroom bezoekers. Het idee kwam van Peter Reijnders, die zich liet inspireren door het kinderrijmpje waarin Holle Bolle Gijs grote brokken kon schrokken. De eerste Gijs kreeg een plekje in de speeltuin – nu Het Volk van Laaf – naast de nog steeds bestaande draaimolen en horecapunt In den Hoorn des Overvloeds.

Papier hierrr

Kinderen worden met de oproep ‘Papier hierrr’ aangemoedigd afval in de mond van Gijs te deponeren. Als bedankje krijgen ze een welgemeend ‘Dank u wel’ te horen. De kosten voor de bouw van deze eerste interactieve prullenbak bedroegen destijds zevenhonderd gulden (318 euro). Holle Bolle Gijs was zo’n succes dat het park al snel de struiken rondom moest afschermen met hekken, omdat de kinderen de bladeren in Gijs zijn mond wilden stoppen.

Familie

In de jaren na 1959 verschenen er steeds meer Holle Bolle Gijs-varianten in het park. Meestal ging het om familieleden van de oorspronkelijke Gijs, zoals een matroos (foto), een Tiroler Gijs, een Gijs op een wagen, opa-Gijs en baby-Gijsjes. Er kwamen echter ook varianten op de papiervreter, zoals een nijlpaard (Nijltje in het teiltje, in de Kleuterhof), een kanon compleet met boekanier (in het Sprookjesbos) en een Incabeeld (naast de Piraña).

Tentoonstelling

De pratende prullenbakken zijn inmiddels wereldberoemd en ook onbeschaamd gekopieerd. Om de vijftigste verjaardag van Holle Bolle Gijs te vieren, werd er in 2009 een tentoonstelling in het museum van de Efteling ingericht, waar bezoekers alles te weten konden komen over het fenomeen Holle Bolle Gijs.


© 2009 TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen