Mascotte Pardoes en de Pagode - Foto: (c) Parkplanet.nl

In goed gezelschap

Mascotte Pardoes en de Pagode - Foto: (c) Parkplanet.nl

Als de Efteling inderdaad een tweede attractiepark opent, zoals directievoorzitter Bart de Boer deze week bekendmaakte, bevindt het Kaatsheuvelse bedrijf zich in een prominent gezelschap van pretparkketens.

De plannen van de Efteling om een tweede park te openen buiten Nederland zijn niet nieuw. Al eerder liet de directie van het pretpark weten te kijken naar de mogelijkheden daarvoor in het buitenland. De pas aangetreden directievoorzitter Bart de Boer herhaalde deze week dat voornemen en gaf aan dat er momenteel kansen in de markt liggen. In het Financieele Dagblad zei hij dat ook het tweede park sprookjes als thema zal krijgen. “Daar zijn we goed in en daarmee hebben weinig concurrentie. Het maakt onze positie sterker als je niet van één park afhankelijk bent. In Nederland wordt door de files de cirkel waar onze bezoekers vandaan komen steeds kleiner.”

Risicokapitaal

De Boer: “Er worden momenteel buitenlandse parken aangeboden. Die zijn met veel risicokapitaal gefinancierd en de aandeelhouders zoeken in deze tijd van recessie een koper.” Als de Efteling inderdaad op termijn een tweede park opent, schaart het bedrijf zich in het rijtje van pretparkketens. De Brabantse onderneming moet dan wel genoegen nemen met een plaatsje buiten de top tien, die wordt gedomineerd door Amerikaanse multinationals.

Walt Disney

Grootste themaparkketen is Walt Disney Parks and Resorts, die elf parken ontworpen heeft en negen parken exploiteert. Naast parken in Californië en Florida heeft het bedrijf vestigingen in Frankrijk (Parijs) en China (Hong Kong). De twee parken in Japan zijn wel ontworpen door Disney, maar worden door een extern bedrijf gerund. In totaal bezoeken ruim 116 miljoen bezoekers de parken van Disney.

{googleads right}Six Flags, Universal en Busch

Andere grote Amerikaanse spelers op de markt zijn Six Flags (21 pret- en waterparken met 25 miljoen bezoekers), Universal (vier parken, ruim 26 miljoen bezoekers) en Busch Entertainment Corporation (tien parken, 23 miljoen bezoekers).

Merlin Entertainments Group

Collega’s van de Efteling in Europa zijn het Engelse Merlin Entertainments Group, het Spaanse Parques Reunidos en het Franse Compagnie des Alpes. De eerste onderneming is na Disney de grootste attractieparkketen ter wereld en telt ruim vijftig attracties, waaronder vier Legoland-parken en 26 Sea Life-vestigingen. Tot Merlin behoren ook de drukbezochte pretparken Alton Towers (Engeland), Heide-Park (Duitsland) en Gardaland (Italië).

Parques Reunidos en Compagnie des Alpes

Parques Reunidos beheert ruim vijftig parken in twaalf landen, waaronder Bobbejaanland (België), Parque Warner (Spanje) en BonBon-Land (Denemarken). Gezamenlijk trekken de parken van Parques Reunidos ongeveer twaalf miljoen bezoekers. Tot Compagnie des Alpes behoren onder meer de Walibi-parken (Nederland, België, Frankrijk), Avonturenpark Hellendoorn, Bellewaerde (België) en het Dolfinarium in Harderwijk. De attracties van het Franse bedrijf trekken samen ongeveer tien miljoen bezoekers.

Studio 100

De expansieplannen van de Efteling kunnen vergeleken worden met die van het Belgische Studio 100. Dat entertainmentbedrijf startte met Plopsaland in De Panne, opende vervolgens een indoor-variant in Hasselt en nam het park bij de watervallen van Coo over. Eind dit jaar opent Studio 100 een Plopsa Indoor in het Drentse Coevorden. 


© 2009 TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen