Parkplattegrond van de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Efteling wijst de weg

Parkplattegrond van de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

De Efteling biedt de gasten voortaan een gratis parkplattegrond aan. Het pretpark heeft er meteen een prachtig souvenirtje van gemaakt.

 
Andere grote parken boden de service al vele jaren: een gratis plattegrondje voor de bezoekers, zodat zij gemakkelijk de weg kunnen vinden. De Efteling was een van de weinige attractieparken waar deze geste aan de gasten nog niet gemaakt werd. Bezoekers konden à raison van anderhalve euro een grote parkplattegrond kopen en in het geval ze dat niet deden moesten ze hun weg zoeken aan de hand van enkele grote borden met daarop een kaart van het park.

Communicatie

De voordelen van het gratis verstrekken van een parkplattegrondje wegen waarschijnlijk op tegen de kosten ervan. Parken geven op het kaartje precies aan waar gasten kunnen eten – snacks of tafelbediening – en ze tonen waar souvenirs gekocht kunnen worden. Bovendien kunnen pretparken door gasten op de plattegrond tips mee te geven bezoekersstromen sturen. Communicatie met parkbezoekers door middel van gratis plattegrondjes betaalt zich uiteindelijk zelf uit, vandaar dat nagenoeg alle parken deze gratis service aan hun klanten bieden.

{googleads right}BooQi

Toch duurde het nog tot dit seizoen alvorens ook de Efteling overstag ging. Pas sinds 1 april biedt het Kaatsheuvelse park kosteloos aan alle bezoekers een parkkaart aan. Maar het pretpark pakte wel goed uit; de Efteling heeft meteen de mooiste plattegrond van alle parken. Voor de plattegrond ging de Efteling in zee met het bedrijf BooQi, dat uiterst handig uitklapdrukwerk fabriceert.

Gestoei

De nieuwe WegwijsPas van de Efteling heeft een voor- en achterkant van stevig papier. Door beide kanten beet te pakken en uit elkaar te trekken, vouwt de plattegrond zich als vanzelf open. Op eenzelfde manier kan het drukwerk ook weer in één beweging in elkaar gevouwen worden. Geen  gestoei met het in- en uitvouwen van de kaart meer, de plattegrond opent en sluit zich haast als vanzelf.

Pareltje

Het ontwerp van de nieuwe parkplattegrond is uiterst smaakvol verzorgd. De ene zijde is helemaal bestemd voor de plattegrond, aan de andere zijde staat informatie over entertainment, souvenirs en eten en drinken. Op de plattegrond geeft het park ook aan welke attracties bezoekers absoluut niet mogen missen. Efteling mag dan één van de laatste zijn met een gratis parkmap, het park is wel meteen koploper.

2011 © Tekst en foto: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen