Parade Stars and Cars in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

Bezoekersaantallen pretparken stabiel

Parade Stars and Cars in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

De bezoekcijfers van de Europese parken over 2010 waren stabiel. Parken die grote nieuwe attracties konden presenteren – zoals Islands of Adventure, Walt Disney Studios en California Adventure – zagen de bezoekersaantallen fors stijgen.

De bezoekersaantallen van de grote pretparken in Europa – zoals die elk jaar verzameld worden door de Themed Entertainment Association (TEA) – waren zo goed als stabiel. Alles opgeteld gingen de Europese parken slechts 1,8 procent achteruit in bezoekers, in een economisch moeilijk jaar als 2010 een te verwaarlozen verlies. 

Populair

De grootste plus in bezoekersaantallen was voor Walt Disney Studios bij Parijs. In 2009 togen nog 2,6 miljoen gasten naar het filmpark, in 2010 was dat aantal gestegen naar maar liefst 4,5 miljoen. Door ingebruikname van nieuwe attracties in de afgelopen jaren – zoals de Hollywood Tower of Terror, Crush’s Coaster en afgelopen jaar Toy Story Playland – steeg het park in populariteit. 

Meest bezocht

Van kannibalisme was in Parijs echter wel sprake: het naastgelegen Disneyland Park werd de dupe van het succes van Walt Disney Studios. Disneyland raakte bezoekers kwijt, het aantal zakte van 12,7 miljoen in 2009 naar 10,5 miljoen in 2010. Het park – dat volgend jaar het twintigjarig bestaan viert – leed onder het feit dat er in de afgelopen jaren geen nieuwe attracties bijkwamen. Disneyland Paris blijft nog wel met afstand het meest bezochte park van Europa.

Toegangspoortjes

De toename in de Walt Disney Studios en de teruggang in Disneyland Park was zo groot (respectievelijk +69 en -17 procent) dat TEA vermoedt dat Disney een nieuwe, betere verdeling heeft gemaakt tussen de twee parken. Daardoor zou het filmpark er theoretisch 1,9 miljoen bezoekers bij hebben gekregen, die het Parijse moederpark moest inleveren. Het nettoverlies van Disneyland Resort staat dan op ongeveer driehonderdduizend. Toch is duidelijk dat de Walt Disney Studios aan populariteit heeft gewonnen: de afgelopen maanden moesten er zelfs toegangspoortjes worden bijgebouwd om de enorme stroom bezoekers te kunnen verwerken.
Monsieur Cannibale in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Drie en vier

De nummer drie van Europa moet het stellen met ruim zes miljoen bezoekers minder dan Disneyland Park: het Zuid-Duitse Europa-Park wist het respectabele aantal van 4,25 miljoen bezoekers te trekken. Daarmee troefde Duitslands grootste attractiepark wederom de Efteling af: de teller van het park in Kaatsheuvel bleef staan op vier miljoen bezoekers.

Top tien

De top tien in Europa wordt verder gevormd door Tivoli in het Deense Kopenhagen (3,7 miljoen bezoekers), Port Aventura in Spanje (3,05),  Liseberg in Zweden (2,9), Gardaland in Italië (2,8), Alton Towers in Engeland (2,27) en Legoland Windsor bij Londen (1,9). 

Nieuwkomer

Duinrell kwam niet meer terug in de Europese top 20 die TEA samenstelde; in 2009 stond het Wassenaarse park nog op plaats negentien. Er was wel een Nederlandse nieuwkomer in de scorelijst: Attractiepark Slagharen veroverde de zeventiende plek met 1,46 miljoen bezoekers.

{googleads right}Wereldwijd

Het meest bezochte park ter wereld blijft het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida, met 16,9 miljoen bezoekers. Het originele Disneyland in Anaheim, Californië, bezet een tweede plaats met ruim 15,9 miljoen bezoekers. De top 8 van de drukst bezochte parken ter wereld zijn allemaal Disney-parken.

Harry Potter

Parken die het, naast de Walt Disney Studios, goed deden zijn Islands of Adventure in Florida met een stijging van 30 procent en Disney’s California Adventure in Anaheim met drie procent stijging. Beide parken openden in 2010 nieuwe attracties: in Islands of Adventure is de wereld van Harry Potter een bezoekersmagneet en in California Adventure trok de water- en lichtshow World of Color vanaf de tweede helft van het jaar veel extra bezoekers.

Miljoenen

In totaal trokken de twintig grootste Europese pretparken vorig jaar 56,3 miljoen bezoekers. In Noord-Amerika gingen 123,6 miljoen mensen naar een van de twintig grootste parken. Wereldwijd bezochten 189,1 miljoen gasten een attractiepark uit de top 25, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van 2009.
 
2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen