Sneeuwwitje in het Sprookjesbos van de Efteling in de jaren 50 - Foto: Efteling

2012: Jaar van de jubilea

Sneeuwwitje in het Sprookjesbos van de Efteling in de jaren 50 - Foto: Efteling
Het grootste attractiepark van Europa en het grootste van de Benelux vieren dit jaar een jubileum. De Efteling bestaat zestig jaar, Disneyland Paris mag twintig kaarsjes uitblazen.

 
In de Efteling in Kaatsheuvel wordt de opening van het Sprookjesbos, op 31 mei 1952, gezien als de start van het bedrijf. Destijds telde het bosgebied tien sprookjes (waaronder Sneeuwwitje, foto boven), nu zijn het er bijna dertig en krijgt het beroemde Sprookjesbos er in november weer een vertelling bij: De Nieuwe Kleren van de Keizer. Disneyland Park ten oosten van Parijs opende op 12 april 1992 de poorten. Het park viert met drie nieuwigheden het vierde lustrum.
 
Vuurwerk vanaf de Pagode in de nieuwjaarsnacht - Foto: Efteling

Efteling

Het jubileumjaar van de Efteling werd in de nacht van 31 december op 1 januari feestelijk geopend met een indrukwekkende vuurwerkshow. Voor het eerst in het zestigjarig bestaan was het Brabantse park in de nieuwjaarsnacht open voor het publiek en die historische gebeurtenis werd door tienduizenden bijgewoond. “De belangstelling heeft onze verwachting overtroffen”, zegt Bart de Boer, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Het was een hele happening met naast kampvuren, duizenden lichtjes en feeëriek verlichte attracties ook het spectaculaire vuurwerk. Dat belooft wat voor het jubileumjaar, waarin we heel wat op stapel hebben staan.”

Ontdekkingsreiziger

In het jubileumjaar van de Efteling vindt bijna elke maand iets bijzonders plaats. Eén van de speciale gebeurtenissen is de lancering van een geheel nieuw merk: Jokie. Jokie is weliswaar geboren in 1984 in de attractie Carnaval Festival, maar in februari gaat Jokie als echte ontdekkingsreiziger op pad. Vanaf het voorjaar gaat hij in een televisieserie en boekjes ook de wereld buiten de Efteling verkennen.
Een impressie van Aquanura - Beeld: Efteling

Fonteinenshow

Het Efteling-jubileumjaar wordt vervolgens gevierd met de opening van het volledig gethematiseerde pannenkoekenrestaurant Polles Keuken in maart. Op 31 mei – de daadwerkelijke verjaardag van de Efteling – zal als bijzonder cadeau aan alle Efteling-gasten voor het eerst de sensationele watershow Aquanura getoond worden. Aquanura is de grootste fonteinenshow van Europa waarbij elementen als water, vuur, muziek en licht centraal staan. De watershow wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf WET, dat onder meer ook verantwoordelijk is voor de gigantische voorstelling bij het hotel Bellagio in Las Vegas.

Disneyland Paris

Bij Parijs wordt het twintigjarige jubileum van Disneyland gevierd met drie nieuwigheden. De meest opvallende is de show Disney Dreams, die dagelijks voor het roze kasteel van Doornroosje wordt opgevoerd. Net als in Aquanura spelen water, vuur en muziek een hoofdrol. Op grote fonteinen wordt met projectoren een verhaal verbeeld waarin Peter Pan allerlei bekende Disney-figuren ontmoet. Wat volgt is een explosie van kleur, licht en magie, zo belooft Disney. Voor Disney Dreams worden ook lasers en vuurwerk ingezet.

Parade

Voor het jubileum wordt La Parade des Rêves Disney voorzien van enkele nieuwe elementen. De dagelijkse parade krijgt nieuwe muziek, een andere choreografie, nieuwe karakters en zelfs een nieuwe paradewagen.

Ontmoet Mickey in zijn eigen theater - Foto: (c) Disney

Music Hall

Nieuw is ook de Music Hall waarin Mickey Mouse en zijn vriendjes bezoekers zullen verwelkomen. Voor deze permanente meet & greet-locatie wordt het Fantasyland Theater – tussen Alice’s Curious Labyrinth en Toad Hall Restaurant – geheel verbouwd. Mickey ontvangt zijn gasten in zijn eigen muziektheater, tussen de kostuums en de rekwisieten.
 
1-1-2012 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Efteling, Disney

Meest bezochte parkprofielen