Achtbaan Kanonen in Liseberg, Göteborg

Liseberg wil groeien

Liseberg in de Zweedse stad Göteborg heeft zijn zinnen gezet op het voormalige fabrieksterrein van Saab.

Als het lukt om de lap grond naast het park aan te kopen, heeft Liseberg weer ruimte om uit te breiden.

Net als verschillende collega-parken kampt ook Liseberg met ruimtegebrek. Het park wil graag uitbreiden, maar dat is door de ligging in het centrum van Göteborg haast onmogelijk; het pretpark wordt omgeven door woonwijken, een industrieterrein en een snelweg.

Failliet

Toch heeft Liseberg een aanliggend terrein gevonden waar op lange termijn – gedacht wordt aan tien jaar – de uitbreidingsplannen van het bedrijf verwezenlijkt kunnen worden. Ten zuiden van het park ligt een transmissiefabriek van Saab. De Zweedse autofabriek ging half december failliet en Liseberg ziet nu zijn kans schoon. Het attractiepark heeft kenbaar gemaakt interesse te hebben in het fabrieksterrein.
Nachtelijk uitzicht over Liseberg en Göteborg

Vijf hectare

Als het Liseberg lukt het buurterrein aan te kopen, kan het park uitbreiden met vijf hectare. “Op termijn hebben we meer ruimte nodig om de ontwikkelingen in onze sector te kunnen volgen”, stelt Liseberg-directeur Göran Johansson. “Kijk naar andere parken, ook zij worden groter en groter.”

Verkoop

Het gebied en de oude fabriekshallen waar jarenlang versnellingsbakken werden gemaakt zijn eigendom van het bedrijf Platzer. Die firma heeft aangegeven welwillend te staan tegenover verkoop. De gebouwen komen nog voor de zomer leeg te staan. Een gemeentelijke commissie gaat namens Liseberg onderhandelen over aankoop van de grond.
2011 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Liseberg

Meest bezochte parkprofielen