Disney Dreams in Disneyland Paris - Foto: (c) Joan Lommen

Disney Dreams: feiten & cijfers

Anderhalf jaar lang werd er aan Disney Dreams gewerkt. De avondshow in Disneyland Paris heeft sensationele cijfers.

Vijfhonderd uur, verdeeld over zeven weken, werd er voor het kasteel van Disneyland Paris gewerkt aan het programmeren van de show Disney Dreams. Een ploeg van twintig mensen was vanaf het moment dat het park sloot tot het tijdstip dat de poorten in de ochtend weer open gingen elke nacht in de weer om de spectaculaire voorstelling op tijd klaar te hebben.

Fonteinen

De verhalen van Peter Pan, Assepoester, Sneeuwwitje, Beauty and the Beast, Frozen en The Princess & the Frog worden verteld met projecties op het kasteel, maar ook met fonteinen en waterschermen. De fonteinen in de slotgracht kunnen van heel laag – 1 meter – tot heel hoog spuiten: 40 meter. Elke fontein heeft aan de basis een ring met led-verlichting, zodat elke straal een eigen, telkens wisselende kleur kan krijgen.

Waterballet

Aan de uiteinden van de gracht staan twee zogenaamde geiserfonteinen met stralen die de net zo hoog kunnen als de kasteeltoren lang is. Daarnaast staan er bewegende fonteinen die een waterballet opvoeren met stralen tot ruim dertig meter hoog.

Lasers

Bij Disney Dreams zorgen krachtige laserstralen voor kleurrijke accenten op de muren van het kasteel. Op het gebouw zelf zijn ook lasers geïnstalleerd; de stralen schieten over de hoofden van de bezoekers heen de lucht in.

Haal Disneyland in huis

Disney Dreams in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Animaties

Voor de voorstelling zijn 60.000 beelden gebruikt. Er zijn nieuwe animaties gemaakt van onder meer Peter Pan, Wendy, kapitein Haak, de schaduw van Peter, Quasimodo, Remy, Lumière, de schoorsteenvegers uit Mary Poppins en Dr. Facilier. Voor de nieuwe animaties konden in sommige gevallen de tekenaars worden ingeschakeld die ook bij de originele film betrokken waren. Onder hen Michael Humphries – hij schilderde de achtergronden van de films The Lion King, The Hunchback of Notre Dame en Who framed Roger Rabbit – en Cristy Maltese, die meewerkte aan Tangled (Rapunzel).

Projectoren

De animaties op de muren van het kasteel en de waterschermen zijn opgebouwd uit verschillende lagen zodat het verhaal naadloos over de wanden en het water beweegt. Zestien krachtige digitale projectoren zorgen voor de beelden op het roze kasteel en de twee waterschermen in de slotgracht.

Vuureffecten

De enorme vuureffecten naast het kasteel komen van vijftien vuurkanonnen. De vuurspuwers zijn tussen de 10 en 25 meter hoog. Disney Dreams is het cadeautje aan de bezoekers vanwege het twintigjarig bestaan van Disneyland. De voorstelling is elke avond te aanschouwen.

 Naar de parkplanner van Disneyland Paris

2012 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Joan Lommen, Disney

Meest bezochte parkprofielen