Terug naar Disneyland 1957

Een filmpje uit 1957 geeft een kijkje in Disneyland in Californië.

Piratenschip in Disneyland in 1957 - Screenshot YouTube

Er is een filmpje uit 1957 ontdekt waarin een kijkje wordt genomen in Disneyland in Californië. De kwalitatief goede beelden tonen het park twee jaar na de opening.

Zelfs een landelijke ochtendkrant maakte gewag van het filmpje dat uit het niets leek te zijn opgedoken. “Het is niet helemaal duidelijk of dit materiaal is van Disney zelf of van een particulier”, schreef het onlangs opgeheven dagblad De Pers. “Zo te zien het laatste. Maar het ziet er schitterend uit, al is er geen geluid bij. Opvallend hoe relatief stil het was.”

Vliegen in Disneyland in 1957 - Screenshot: YouTube

Holiday Hill

Het ruim vier minuten durende filmpje toont Disneyland twee jaar na de opening in 1955. Op de beelden zijn attracties en plekken te zien die al geruime tijd zijn verdwenen, zoals Holiday Hill, een begroeide heuvel met wandelpaden schuin achter het kasteel. Op de plaats van de groene berg werd korte tijd later de Matterhorn nagebouwd. Drie jaar later raceten bobsleeën over de stalen achtbaan die in de Zwitserse berg waren aangelegd. 

Piratenschip

Ook inmiddels verwijderde attracties als de kabelbaan, de postkoetsen en de ezels waarop kinderen een ritje konden maken zijn in het kleurenfilmpje terug te zien. De nostalgische video toont ook het piratenschip van kapitein Haak – al jarenlang niet meer te zien in het originele Disneyland in Anaheim, maar twintig jaar geleden wel nagebouwd in het Parijse Disney-park.
 
{youtube}DOIBjQoCXLk{/youtube}
 
 
25-4-2012 © Tekst: Parkplanet – Video: YouTube, Disney History Institute
{googleads left}
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)