Het vulkaanlandschap van Fuji-San, Japan - Foto: JoraVision / Vulcania

Hollandse vulkanen in Frankrijk

Nederlandse ontwerpers en bouwers zorgden voor een staaltje vurige creativiteit in het Franse themapark Vulcania.

Liefst 4,4 miljoen euro had Vulcania over voor een darkride door en langs legendarische vulkanen en vulkaanlandschappen. Het was het grootste investeringsbudget ooit voor het Franse vulkanenthemapark, dat normaliter tot maximaal twee miljoen euro per seizoen investeert in nieuwe attracties. De darkride zou bezoekers moeten onderdompelen in de legendes en mythes rond vulkanen; het centrale thema van het park in de Auvergne. Diverse ontwerpbedrijven mochten een voorstel indienen om de gewilde opdracht binnen te halen. Uiteindelijk koos Vulcania voor het Nederlandse Jora Vision uit Rijnsburg. Het Zuid-Hollandse bedrijf ontwerpt, bouwt en levert over de hele wereld gethematiseerde omgevingen en belevingen voor attractieparken, musea en zwemparadijzen.

Arthur, 4D-spektakel in Futuroscope - Foto: JoraVision

Ervaring

De creatievelingen uit de polder hadden al ervaring in Frankrijk: voor Futuroscope in Poitiers maakte Jora Vision de complete thematisering van het filmavontuur Arthur, l’Aventure 4D en won daarvoor zelfs een prestigieuze internationale prijs. Maar het is voor het eerst dat de Nederlanders een complete darkride ontwerpen, bouwen en kant-en-klaar afleveren.

De scène van Devils Tower wordt geprogrammeerd - Foto: JoraVision / Vulcania

Gloeiende lava

De attractie die Jora Vision voor Vulcania bedacht heet Volcans sacrés en voert langs en zelfs door zes bijna heilig verklaarde vulkanen. De reizigers nemen plaats in een levensgroot brok lavasteen en ze krijgen de indruk dat ze over een vloed van gloeiend hete lava door de darkride worden gedreven. Onderweg gaan ze door een bedreigd dorpje aan de voet van Vesuvius, langs de actieve Kilauea op Hawaï, door het vruchtbare vulkaangebied van de Fuji-san in Japan en komen midden in de bekende Bromo-vulkaan op het Indonesische eiland Java terecht.

Gary Kruger toont de maquette van Vulcania - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Hoogtepunten

Gary Kruger toont in Rijnsburg enkele hoogtepunten van Volcans sacrés. Gary is productiemedewerker en gedeeltelijk verantwoordelijk voor het vertalen van de ontwerpen naar 3D-decors. In de gedetailleerde maquette van de attractie wijst hij op een draaiende lavagang en op de Bromo. “Hier gaan de gasten in hun zespersoon multimover letterlijk de vulkaan in. Rondom hen heen zien ze hoe de inwoners van Java allerlei offers de vulkaanmond in gooien, een traditie op het eiland. Het is een combinatie van echte decors – zoals de vulkaanwand – en videomapping, de filmtechniek waarbij haast levensecht zaken op een vaste ondergrond worden geprojecteerd.”

De multimover rijdt in de Bromo-vulkaan op Java - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Ritsysteem

Volcans sacrés is een belevenis van vijf minuten die door vijfhonderd personen per uur kan worden ondergaan. De bestaande hal van zeshonderd vierkante meter werd door het Jora Vision van binnen compleet gestript; zelfs de vloer moest eruit om verdiept opnieuw te worden aangelegd. Voor het ritsysteem werd ETF ingeschakeld, een specialist uit Nederweert. De Limburgers ontwikkelden voor de vulkanentocht multimovers, voertuigen zonder rails die een onzichtbare koperen draad in de vloer volgen. Het vervoerssysteem, dat voor het eerst in Frankrijk wordt toegepast, heeft talloze mogelijkheden: de snelheid van de voertuigen kan variëren, ze kunnen over hetzelfde stuk traject heen en terug rijden en ze kunnen 360 graden draaien. “We hebben volop van alle opties gebruik gemaakt”, vertelt Gary Kruger. “In de lieflijke Japanse scène rijden de lavastenen langzamer dan in het Hawaï-tafereel. In de laatste showscène rijden zelfs twee voertuigen om elkaar heen in het hart van een op uitbarsten staande vulkaan, terwijl er ook nog eens een rots met de vuurgod Pelé erbovenop rondrijdt. Heel indrukwekkend.”

Vuurgod Pelé rijdt rond op zijn eigen lavarots - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Effecten

Jora Vision trok voor de darkride in de Franse Auvergne alle denkbare effecten uit de kast: geluid, licht, film, geur, rook en zeventien animatronics. De voertuigen van ETF werden in het Zuid-Hollandse Rijnsburg omgetoverd tot rijdende rotsen, met daarin zelfs lichteffecten die ervoor zorgen dat het lijkt of de lava in allerlei kleuren van de multimover afdruipt. Om de zes scènes van de darkride zo levensecht mogelijk te maken, werkten de Hollanders samen met vulkanologen en het wetenschappelijk team van Vulcania, en werden er kundige ambachtslieden ingeschakeld voor bijvoorbeeld de sieraden van de Masaï en de Indiaanse tipi’s.

Maquette van de op uitbarsten staande Vesuvius - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Traditionele elementen

Jora Vision-directeur Jan Maarten de Raad is erg in zijn nopjes met Volcans sacrés. “We wilden zo graag een darkride van A tot Z maken. Dat was een groot risico, maar het is fantastisch gelukt. We hebben een attractie gemaakt die zowel heel nieuwe als traditionele elementen bevat, met moderne en klassieke technologieën. De darkride is een groot succes en ik ben erg trots op het resultaat. Volcans sacrés is een vulkanisch juweeltje!”

‘Darkrides staan bol van de creativiteit’

De Vesuvius-scène in de nieuwe darkride van Vulcania - Foto: JoraVision

Zes scènes

Voordat de bezoekers aan darkride Volcans sacrés door de zes scènes rijden, gaat hun voertuig eerst door een Vortex, een draaiende tunnel met lava-effecten. De Vortex draait met een snelheid van 3,6 kilometer per uur. Daarna volgen de zes scènes:

1. Devils Tower, Wyoming, V.S. 
De tipi is een echte Sioux-tent gemaakt door nomadische tipibouwers

2. Ol Doinyo Lengaï, Tanzania
Het projectiescherm van de Lengaï is ruim zeventien vierkante meter groot

3. Vesuvius, Italië
Uit de kerk komen geluiden van klokken en bezoekers voelen de hitte van de vloeiende lava (foto boven)

4. Bromo, Java, Indonesië
Negen acteurs speelden in de film die boven de Bromo-vulkaan wordt gedraaid en bezoekers ruiken zwavelluchten

5. Fuji-San, Japan
448 bloeiende takken vormen samen twee bomen. Bezoekers kunnen de bloesem ruiken

6. Kilauea, Hawaï
De vuurgod Pelé – die op een vulkaanblok om de bezoekers heen rijdt – heeft echt menselijk haar

Pretparken in Frankrijk

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Jora Vision / Vulcania

Meest bezochte parkprofielen