Michel den Dulk verstopt in de muziekdoos van Fantasy Faire

Goed verstopt: Hidden Imagineers

Heel subtiel zetten imagineers van Disney ergens hun handtekening in de attracties die ze ontwerpen.

Het zoeken naar Hidden Mickeys is een rage onder veel bezoekers van de Disney-parken. De imagineers – ontwerpers van de attracties – stoppen al decennia lang kleine silhouetjes van Mickey Mouse in alles wat ze bedenken. Goed verstopt en daardoor nauwelijks waarneembaar voor de gemiddelde bezoeker, maar wie eenmaal op de hoogte is van dit ontwerpgrapje kan ze – door heel goed te kijken – overal spotten. Op internet circuleren complete lijsten van alle Hidden Mickeys in de elf Disney-parken wereldwijd en er zijn zelfs boekjes over verschenen.

Grafzerken

Naast Hidden Mickeys zijn er ook Hidden Imagineers. De ontwerpers van de Disney-creaties brengen heel subtiel – maar soms ook minder subtiel – ergens in de attractie hun handtekening aan. Zo staat er op een kist langs het traject van de Jungle Cruise in het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida de naam Wathel Rogers. Hij was de man die pionierswerk verrichtte in het bedenken van de mechanismen voor de bewegende dieren die vanuit de boot aan de waterkant te zien zijn. De designers van The Haunted Mansion vonden een wel heel originele manier om hun naam te vereeuwigen in hun attractie: ze husselden de letters van hun namen door elkaar en zetten die op de grafzerken buiten de spookvilla. F. Grojere verwijst naar art director Fred Joerger en H. Srunb is imagineer Harriet Burns.

Michel den Dulk verstopt in de muziekdoos van Fantasy Faire

Traditie

De traditie wordt nog steeds voortgezet in de Disney-parken over de hele wereld. Ook de Nederlandse imagineer Michel den Dulk verstopte iets van zichzelf in het door hem ontworpen Fantasy Faire, een dorpje uit een sprookjesboek waar de gasten van het originele Disneyland, in Anaheim bij Los Angeles, hun favoriete prinses kunnen ontmoeten. De zeer prominente ligging van het lieflijke dorpje – in het hart van Disneyland, onmiddellijk naast het beroemde kasteel – maakte dat alle ogen de laatste maanden op Fantasy Faire gericht waren.

Imagineer Michel den Dulk

Muziekdoos

Het sprookjesdorpje blinkt uit door de zeer gedetailleerde vormgeving. Overal in Fantasy Faire is iets te ontdekken. Tegen één van de geveltjes staat The Festival of Fools, een grote muziekdoos met achter het glas een scène met in de hoofdrol Clopin uit de film The Hunchback of Notre Dame. Kinderen kunnen aan een hendel trekken waardoor er muziek uit de grote speeldoos komt en de geschilderde paneeltjes gaan bewegen: Clopin en het publiek achter hem gaan dansen. Wie heel goed kijkt, ziet tussen de toeschouwers een heel kleine Michel den Dulk staan. Met bril, waardoor hij ondanks het minieme formaat goed te herkennen is tussen de inwoners van het Parijs uit de zeventiende eeuw.

Crazy Taxi met nummerplaat MDD in Europa-Park

Taxi

Voordat Michel den Dulk begon aan zijn carrière bij Walt Disney Imagineering in Californië werkte hij voor de Efteling in Kaatsheuvel en Europa-Park in Rust. Ook in het Duitse park liet hij al heel subtiel een eeuwige handtekening achter: één van de taxi’s in de door hem ontworpen attractie Crazy Taxi heeft het nummerbord LG54 MDD. De laatste drie letters zijn de initialen van Michel den Dulk.

2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen