Klaas Vaak in de Efteling - Foto: (c) Hans van Kilsdonk

Klaas Vaak opmaat naar meer?

Klaas Vaak in de Efteling - Foto: (c) Hans van Kilsdonk

Zouden de Klaas Vaak-weken in de Efteling kunnen uitgroeien tot het Brabantse antwoord op het megapopulaire Halloween? 

In de Efteling zijn gisteren de Klaas Vaak-weken van start gegaan. Vier weken lang – tot en met 15 november – leidt de zandman bezoekers via een Lichtjesroute naar de locatie waar de vernieuwde fonteinenshow Aquanura vertoond wordt. De Klaas Vaak-weken zijn een driedubbel slimme zet. De Efteling legt met het karakter de verbinding tussen het attractiepark en Bosrijk, het verblijfspark waarvan Klaas Vaak de mascotte is. Daarnaast vestigt het Brabantse park dagelijks de aandacht op de familiemusical Klaas Vaak die tot begin maart in het Efteling Theater staat. Maar de grootste winst is misschien nog wel dat de Efteling eindelijk een tegenzet doet in het schaakspel met collegaparken: de Klaas Vaak-weken zouden een voorzichtig antwoord kunnen zijn op Halloween.

Halloween in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Succesformule

Halloween is al jarenlang een onbetwiste succesformule voor veel attractieparken. Parken die al jarenlang met Halloween bezig zijn en een klinkende reputatie hebben opgebouwd met het griezelfeest zijn Movie Park Germany, Disneyland Paris en in ons eigen land Walibi Holland. In de Flevopolder zijn Halloween-weekenden regelmatig uitverkocht; in het park kan er dan geen bezoeker meer bij. Bij Disneyland is Halloween na kerst het meest bezochte themaseizoen. En in Movie Park worden tijdens het Halloween Horror Feest recordaantallen van 26.000 bezoekers en meer genoteerd. De Efteling stapte bewust niet in de toch heel lucratieve Halloween-rage. In Kaatsheuvel vindt men de uitstraling van dit van oorsprong Amerikaanse feest niet passen bij een oer-Nederlands park als de Efteling.

Food & Wine Festival in Epcot - Foto: (c) Disney

Themaweken

Maar met de Klaas Vaak-weken heeft de Efteling misschien een antwoord in handen. Themaweken voor de herfstvakantie slaan aan. En dat hoeft niet per se Halloween te zijn, weten ze bijvoorbeeld in Epcot, in Walt Disney World in Florida. Daar is de concurrentie van Halloween-giganten als Universal Studios en Busch Gardens enorm, maar Epcot dient de griezelfestivals met het International Food & Wine Festival – vergelijkbaar met het Preuvenemint in Maastricht, maar dan in een themapark – passend van repliek. De Klaas Vaak-weken hebben alles in zich om uit te groeien tot een jaarlijkse herfstvakantietraditie. De thema’s Klaas Vaak en Dromen bieden gigantische mogelijkheden tot allerlei activiteiten op het terrein van entertainment en food & beverage. 

Zandkabouter Zwalk in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Ontwaakzand

De bodem voor de Klaas Vaak-weken werd gisteren gelegd: voor het eerst trok de zandman van het centrale plein in de Efteling naar de Vonderplas, met in zijn kielzog een horde kinderen. In zijn tijdelijke werkkamer op de Brink had het statige heerschap te horen gekregen dat één van zijn hulpjes per ongeluk kilo’s slaapzand in de Vonderplas naast het Efteling Theater had laten vallen. De vijver zou daardoor jarenlang ‘slapen’. Geen Aquanura met dansende fonteinen, draaiende kleurvlakken, hoogopspuitende waterstralen en bonte lichtpatronen meer. Klaas Vaak kwam met een oplossing: Ontwaakzand. Via de Lichtjesroute op de Pardoespromenade werd het reddende zand naar de vijver gebracht waar elke avond Aquanura een dagje Efteling afsluit.

Aquanura, de Tweede Efteling Symfonie - Foto: Efteling

Tweede Symfonie

Dankzij Klaas Vaak en zijn Ontwaakzand kunnen de bezoekers tot half november genieten van een nieuwe Aquanura: De Tweede Efteling Symfonie. De ingrediënten water, licht, mist, kleur en vuur zijn gebleven. En vanzelfsprekend ook muziek: de Efteling put ook bij Aquanura II dankbaar uit de rijkelijk gevulde muziekbibliotheek van het park. Ditmaal zijn het DeVliegende Hollander, Monsieur Cannibale, Droomvlucht, Gondoletta en de Rode Schoentjes die het visuele spektakel ondersteunen. Bij de muziek van Joris en de Draak gaan de rode en blauwe lampen in het water net zo’n strijd aan als in de achtbaan zelf, waar Vuur en Water racen voor de winst. De nieuwe uitvoering van Aquanura is in voorpremière nog te zien tot en met 15 november. Zo lang duren ook de Klaas Vaak-weken. Benieuwd of ze volgend jaar verder ingevuld en uitgebreid terugkomen. Als Eftelingse respons op de griezels, mummies en monsters van Halloween.

Naar de parkplanner van de Efteling

15-10-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Hans van Kilsdonk, Adri van Esch, Disney, Efteling

Meest bezochte parkprofielen