Groundbreaking van Avatar Land in Disney's Animal Kingdom - Foto: (c) Disney, David Roark

Avatar Land moet gasten vasthouden

Groundbreaking van Avatar Land in Disney's Animal Kingdom - Foto: (c) Disney, David Roark

Met het nieuwe Avatar Land in Animal Kingdom wil Disney twee vliegen in één klap slaan: bezoekers moeten veel langer vastgehouden worden in Disney’s jongste themapark.

En Universal moet eindelijk weer eens een gevoelige slag worden toegebracht.

Officials van Disney en producer Jon Landau van de succesvolle Avatar-film staken vorige week officieel de eerste spaden in de grond voor het nieuwe Avatar Land dat in Animal Kingdom in Florida gebouwd gaat worden. Ze werden daarbij gadegeslagen door een Na’vi, een inwoner van de fictieve maan Pandora. In het najaar van 2011 maakte Disney bekend dat er een Avatar-themagebied komt. Na ruim 3 jaar tekenen en plannen gaat nu de bouw van start. Het nieuwe themaland opent pas in 2017 de poorten.

Antwoord laat nog op zich wachten

Disney ziet tandenknarsend toe hoe het 20 kilometer noordelijk gelegen Universal Resort de ene na de andere uitbreiding realiseert. Universal opent dit jaar Diagon Alley, na de Wizarding World of Harry Potter het tweede Potter-gebied van Disney’s aartsrivaal. Avatar Land moet Disney’s antwoord worden op het megasucces van de Harry Potter-zones. Maar dat antwoord laat nog 3 jaar op zich wachten.

Darkride door Avatar Land in Disney's Animal Kingdom - Beeld: (c) Disney

Grootste investering in Animal Kingdom

Er is nog een reden dat Disney 800 miljoen dollar in Animal Kingdom stopt, de grootste investering sinds de opening van het park in 1998. Het themapark is wel succesvol – met gemiddeld 27.000 bezoekers per dag – maar het park wordt door velen nog steeds gezien als een bestemming voor een halve dag. Veel bezoekers vertrekken al weer in de loop van de middag. Of komen pas later op de dag naar het park toe. Dat steekt Disney: de gigantische investeringen die met de realisatie van het pret- annex dierenpark gemoeid waren, betalen zich zo niet uit.

Thundering Rocks worden blikvanger

Met het nieuwe Avatar Land – dat vooral ook na zonsondergang er heel aantrekkelijk zal uitzien – denkt Disney de gasten net zo lang te kunnen boeien als in de andere 3 themaparken in Walt Disney World. Eyecatchers in het nieuwe themagebied worden de Thundering Rocks, de zwevende bergen van Pandora. Een boottocht voert de gasten langs oplichtende, fluorescerende planten en in een andere attractie kan men door een nachtelijke jungle op Pandora wandelen. De Tree of Life die midden in Animal Kingdom staat wordt het middelpunt van een nachtelijk spektakel, waarbij de ruim 40 meter hoge boom door projecties en lichteffecten verandert in de Mother Tree van Avatar.

Nieuw avondentertainment in Disney's Animal Kingdom - Beeld: (c) Disney

Nieuwe avondshow op Discovery River

In de loop van dit jaar gaat in Animal Kingdom het nieuwe theater voor Festival of the Lion King open. Het oude theater moest wijken voor de aanleg van Avatar Land. Het park bij Orlando krijgt ook een nieuwe avondshow op Discovery River, met live muziek, zwevende lantaarns, watergordijnen en dansende dieren. Gasten kunnen zich ’s avonds op Discovery Island – het centrale eiland in het park – vermaken met optredens en ze kunnen na zonsondergang een rit maken in Kilimanjaro Safaris, een primeur voor Animal Kingdom. Op die manier hoopt Disney op korte termijn bezoekers langer aan het park te kunnen binden.

13-1-2014 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney, David Roark

Meest bezochte parkprofielen