Jardin d’Acclimatation in Parijs

JARDIN D’ACCLIMATATION

Attractiepark Jardin d’Acclimatation ligt op slechts twee kilometer van de Arc de Triomphe in Parijs.

Niet alleen Wenen en Kopenhagen hebben met hun Prater en Tivoli een eeuwenoud pretpark midden in de stad, ook Parijs kent zo’n park. Sinds 1860 ligt in het Bois de Boulogne de Jardin d’Acclimatation. Aanvankelijk was het groene park vooral een dierentuin, later werden er tentoonstellingen gehouden, allemaal bedoeld om de Parijzenaars kennis te laten maken met uitheemse diersoorten en verre culturen. Vanaf 1931 werden er speeltuinen en attracties aan het park toegevoegd. In 2018 opende het park met de moeilijke naam – meestal ingekort tot Le Jardin – opnieuw de poorten na een grondige renovatie. Nieuwe en gerenoveerde attracties moeten de Jardin d’Acclimatation meer bekendheid en bezoekers brengen.

Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

Le Jardin d’Acclimatation is vooral ook een wandelpark: de attracties liggen verscholen in het weelderige groen. Niet alleen de attracties zijn vernieuwd, ook de groenvoorzieningen en de oude gebouwen werden aangepakt, waarbij extra aandacht was voor het behoud van het historische karakter van Le Jardin. Attracties die al decennialang het publiek aanspreken werden behouden, zoals de poppenkastvoorstelling. Al sinds 1953 genieten kinderen en hun ouders van Guignol. Ook na de grootscheepse metamorfose is er nog steeds een plekje voor de Franse Jan Klaassen in de Jardin d’Acclimatation.

Vliegtuigjesmolen L'Aéropostale in Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

De twee eigenaren van Le Jardin d’Acclimatation – LVMH, ook bekend van beroemde merken als Dior, TagHeuer en Louis Vuitton, en Compagnie des Alpes, tevens eigenaar van Walibi Holland, Walibi Belgium, Bellewaerde en Parc Astérix – pompten zestig miljoen euro in het stadspark. Van dat geld werden onder meer nieuwe attracties gebouwd. Meest in het oog springende nieuwigheid is de achtbaan Les Speed Rockets. Andere nieuwe aanwinsten zijn vliegtuigmolen Les Heros de l’Aeropostale, vrijevaltoren La Tour de l’Horloge en draaimolen L’Astrolabe. Naast 25 attracties voor groot en klein herbergt Le Jardin ook vierhonderd dieren.

Les Speed Rockets in de Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Les Speed Rockets, La Machine à Vapeur en Les Souris Mécaniques (achtbanen) – Les Side Cars (snelle draaimolen)

Familieattracties: La Tempête sur la Ferme (draaiende schipschommel) – La Tour de l’Horloge (kleine vrijevaltoren) – Le Petit Train (kindertreintje) – Les Grenouilles (kikkermolen) – La Rivière des Chèvres (mini-wildwaterbaan) – Les Chevaux Galopants (mechanische paardjes) – Les Chaises Volantes (zweefmolen) – Les Gondoles, La Ronde des Barques, L’Astrolabe, Les Heros de l’Aeropostale, Le Grand Carrousel, Les Bateaux Volants (draaimolens) – La Rivière Enchantée (boottochtje) – Les Aventures Forestières (klimparcours en zipline in de bossen) – Grote volière – Ponyrijden – Kinderboerderij en dierenparkjes

Shows: Le Kinétorium (interactief 3D-theater) – Guignol (poppenkast, op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen)

In Jardin d’Acclimatation leven honderden dieren – Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Le Café a Vapeur (sandwiches en salades in Parijs rond 1900) – La Table de Jules Gouffé (Italiaanse pasta’s en desserts) – La Crêperie Eugénie (karakteristieke boerderij waar galettes en crêpes geserveerd worden) – Le Manège Gourmand (broodjes, ijs, wafels en pannenkoeken) – La Terrasse du Jardin (Franse keuken en wijntjes) – Les Delices de la Rotonde (achttien soorten ijs)

Waar?

Jardin d’Acclimatation, Carrefour des Sablons, Bois de Boulogne, 75116 Parijs • Parkeren kan het beste in de Indigo-parkeergarage Palais des Congrès aan de Place de la Porte Maillot 2. Van de parkeergarage is het ongeveer een kwartier lopen naar het pretpark. Vanaf Porte Maillot rijdt ook een treintje naar de parkingang. Tijdens de openingsuren van het park is aan de kassa een parkeerticket verkrijgbaar met 50 procent korting • Met de metro: lijn 1 naar station Les Sablons. Neem uitgang 2 en loop 150 meter over de Rue d’Orléans naar de entree van Jardin d’Acclimatation • Buslijnen 43, 73, 82, 93, PC1 en 174 stoppen in de buurt, lijn 244 stopt op zaterdag, zondag en tijdens schoolvakanties voor de poort • Kaart

Les Side Cars in de Jardin d’Acclimatation

Wanneer?

Jardin d’Acclimatation is het hele jaar dagelijks open • Van maandag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag, zondag, nationale feestdagen en in schoolvakanties open van 10.00 tot 19.00 uur. In de winter andere openingsuren; check de parksite.

Achtbaan Les Souris Mécaniques in Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

Kosten

Entree tot het park: € 7,00 per persoon, attracties niet inbegrepen. 60-plussers: € 5,00. Kinderen onder tachtig centimeter gratis entree • Inclusief onbeperkt toegang tot alle attracties: € 46,00. Korting op gedateerde tickets die minimaal zeven dagen vooraf online worden gekocht. Er zijn ook losse attractietickets te koop.

Strandstoelen bij de speeltuinen in Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

Tip

Het achttien hectare grote park beschikt over liefst vijf speeltuinen met prachtige namen als La Grande Pataugeoire en Les Aventures Forestières. Eenmaal binnen in Jardin d’Acclimatation zijn de speelgebieden gratis toegankelijk. Veel ouders maken daar op zonnige dagen dankbaar gebruik van: de kinderen spelen terwijl zij lekker lui liggend in een van de vele strandstoelen toekijken.

Verder lezen

Jardin d’Acclimatation heeft een ambitieuze doelstelling: een plaatsje bij de drie best bezochte attractieparken van Frankrijk.

– Alle pretparken in Frankrijk
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Jardin d’Acclimatation, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen