Themapark Puy du Fou zet drones in

Het Franse Puy du Fou zet drones in bij de avondvoorstelling Cinéscénie.

Puy du Fou is bekend om de spektakelshows die in het bosrijke park in de Franse Vendée worden gehouden. Ook in Nederland is een staaltje van de expertise van Puy du Fou te bewonderen: het team van het Franse park is verantwoordelijk voor de creatieve invulling van Raveleijn, de middeleeuwse parkshow van de Efteling.

Simultaan de lucht in

In het eigen park zet Puy du Fou binnenkort drones in. Het gaat om de eerste vloot ter wereld die simultaan in open lucht kan vliegen en zelfstandig kan synchroniseren met muziek, video en licht. Dankzij de ingebedde technologie kunnen de drones zelfs met acteurs synchroniseren waardoor er een gezamenlijke choreografie kan worden uitgevoerd.

Grootste podium te wereld

De drones worden ingezet bij het paradepaardje van Puy du Fou: de gigantische show Cinéscénie die bijna twee uur duurt en wordt uitgevoerd door 1.200 acteurs voor 14.000 toeschouwers. Deze avondshow vindt plaats op een podium van 23 hectaren, het grootste podium ter wereld. Voor deze show liet Puy du Fou speciale drones ontwikkelen, Neopters genaamd.

PDF Nicolas de Villiers 13PP

Deel van het toneel

“Bij Puy du Fou streven we ernaar om bezoekers terug te voeren naar het verleden en willen we hen helemaal deel laten uitmaken van onze spektakels”, vertelt parkdirecteur Nicolas de Villiers (foto). “Om de impact van het Cinéscénie-avondspektakel op de toeschouwers te maximaliseren gingen we begin 2013 op zoek naar een technologische oplossing die de lucht kan omtoveren tot een deel van het toneel. Met de toevoeging van Neopters aan Cinéscénie slagen we in die opzet en zijn we meteen pioniers in de wereld van het entertainment.”

Ingebouwde intelligentie

Aan de Neopters is door vijftig ingenieurs bijna twee jaar gewerkt. De ontwikkelingskosten bedroegen nagenoeg twee miljoen euro. Dankzij hun ingebouwde intelligentie en een GPS kunnen de Neopters zelfstandig vliegen met een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur op een hoogte van zestig meter. Zelfs met wind en regen hebben de multirotortoestellen geen probleem. Ze kunnen opstijgen vanaf vaste grond of vanaf het water en ze kunnen een last tot 5 kilo dragen. De Neopters zijn bovendien waterproof.

PDF Neopter02 15pers

Vier wereldwijde patenten

De Neopters zijn ontwikkeld door het Brusselse bedrijf Act Lighting Design in samenwerking met Puy du Fou. De entertainmentdrones hebben vier wereldwijde patenten en zijn de eerste drones ter wereld die in staat zijn om een choreografie in de lucht uit te voeren.

Verlichte drones nieuwe showstopper in avondvoorstelling

2015 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Puy du Fou, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen