Matterhorn, Submarines en monorail in Disneyland - Foto: Disney / Paul Hiffmeyer

Wat is een E-ticket?

Waaraan werkt een imagineer als hij zegt dat hij een E-ticket ontwerpt? In ieder geval aan een spectaculaire attractie.

E-tickets bestaan niet meer. Althans, niet op papier. In het themaparkenjargon leeft dit legendarische kaartje echter nog steeds voort. De term ‘E-ticket’ staat voor een heel grote attractie. E-tickets zijn bedacht door Walt Disney. Ze zagen in 1959 – vijf jaar na de opening van Disneyland in Anaheim – het levenslicht. Bezoekers konden met een E-ticket een ritje maken in één van de elf grootste attracties van het themapark in Californië.

Betalen per attractie

Toen Disneyland op 18 juli 1955 – een dag na de roemruchte opening voor VIP’s en pers – de poorten opende voor het grote publiek, betaalden bezoekers per attractie, zoals op de kermis. Gasten van het nieuwe park kochten een toegangskaartje van 1 dollar om binnen te komen (kinderen 50 cent) en betaalden vervolgens 10 tot 35 cent om in een attractie te mogen. Drie maanden later startte Disneyland met de verkoop van bonnenboekjes met daarin A-tickets voor de simpelste attracties en B- en C-tickets voor de wat grotere belevenissen. In 1956 werd een aantal attracties geüpgrade tot het niveau D en werd het boekje uitgebreid met D-tickets.

Een E-ticket uit omstreeks 1975 - Foto: Elf / Wikpedia c.c.Gepromoveerd tot E-ticket

E-tickets – of E-coupons, zoals ze officieel heten – stammen uit 1959. In dat jaar kreeg Disneyland diverse nieuwe attracties die allemaal ‘betaald’ konden worden met een E-ticket: de Matterhorn Bobsleds, de Submarine Voyage en de monorail (foto boven). Acht attracties uit het D-assortiment werden gepromoveerd tot E-ticket ride, waaronder Jungle Cruise, de Mark Twain Riverboat en de Disneyland Railroad. Later kwamen daar iconen als Pirates of the Caribbean, Haunted Mansion en It’s a Small World bij. In 1971 werd het systeem met losse tickets ook ingevoerd in het nieuwe Magic Kingdom in Florida.

Blikvanger

Ruim twintig jaar bleef de E-ticket het entreekaartje voor de beste attracties in Disneyland en Walt Disney World. In 1982 werd het couponboekje afgeschaft en vervangen door de all inclusive-entreeprijs. Maar de term E-ticket bleef bestaan: als aanduiding voor de grootste, meest spannende attracties. In de Disney-parken worden attracties als Splash Mountain, Indiana Jones Adventure, The Twilight Zone Tower of Terror en Soarin’ Over California nog steeds aangeduid als E-ticket rides. Als een imagineer zegt dat hij werkt aan een E-ticket, dan weet je één ding zeker: het wordt een grote, kostbare blikvanger.

Alg Imagineering woord Parijs 13AvE Wat is imagineering?
Wat is een ‘wienie’?
 Wat is ‘plussing’?
 Wat is ‘landscaping’?
 Wat is ‘visual intrusion’?
Wat is ‘kinetics’?
Wat zijn ‘animatronics’?
Wat is ‘forced perspective’?
 Naar alle Disney-parken ter wereld

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney (Paul Hiffmeyer), Wikipedia (Elf) 

Meest bezochte parkprofielen