Liberty Square in het Magic Kingdom en het Contemporary Resort - Foto: (c) Adri van Esch

Wat is ‘visual intrusion’?

Een lelijk gebouw naast een prachtig themaland of een moderne camera op een eeuwenoude tempel, dat noemen imagineers ‘visual intrusion’.

‘Visual intrusion’ is letterlijk vertaald ‘visuele ruis’. Eenvoudiger gezegd: een visuele indringer. Als een zorgvuldig opgebouwd themagebied wordt ontsierd door een opvallend lelijk element, dan spreken imagineers van ‘visual intrusion’. En dat willen ze graag voorkomen. Daarom wordt bij nieuwbouw vaak gekeken wat dat voor effect heeft op de omliggende themalanden of landschappen. Zo laten ontwerpers regelmatig ballonnen op om te zien hoe hoog een gebouw wordt en wat voor een zichtbaar effect dat heeft op de omliggende attracties.

Rokende schoorstenen

Veel pretparken hebben – vaak ongewild – te maken met ‘visual intrusion’. Denk aan de grote rokende schoorstenen die je kunt zien vanaf de tribune van de Crazy Cops Action Stunt Show in Movie Park Germany. Of aan de drukke Europalaan met aangrenzende bebouwing waar je zicht op hebt uit de Laven-monorail in de Efteling. ‘Visual intrusion’ is in ons dichtbebouwde West-Europa soms moeilijk te voorkomen. Maar zelfs in het ruim opgezette Walt Disney World in Florida komt ‘visuele ruis’ voor. Zo kun je vanuit Epcot de metershoge zwanen- en dolfijnenbeelden zien die op de hotels Swan en Dolphin staan.

Mexico in Epcot - Foto: (c) Adri van Esch

Camera’s op Mexicaanse tempel

Ook op andere plekken in het immense Walt Disney World is ‘visual intrusion’. Op Liberty Square in het Magic Kingdom is zorgvuldig het Amerika uit de zeventiende en achttiende eeuw nagebouwd. Maar kijk je over het plein, dan zie je in de verte het kolossale betonnen Contemporary Resort boven alles uittorenen. En ook op kleinere schaal komt ‘visual intrusion’ voor, zoals de lelijke observatiecamera’s geplaatst op het paviljoen van Mexico in Epcot. Eén visuele indringer is onlangs verwijderd: de 37 meter hoge tovenaarshoed van Mickey Mouse die in Hollywood Studios het zicht op Mann’s Chinese Theater blokkeerde ruimde onlangs het veld.

Harry Potter's Diagon Alley in Universal Studios Florida - Foto: (c) Adri van Esch

Andere wereld

Disney probeert steeds om gasten onder te dompelen in een andere wereld. Daar passen ontsierende elementen niet in. Universal in Florida denkt er net zo over: voor veel geld werden daar twee werelden van Harry Potter minutieus nagebouwd. Wie door Hogsmeade (Zweinsveld) of Diagon Alley loopt, heeft constant het gevoel echt in de ‘Wizarding World of Harry Potter’ te zijn. Daarom zijn ze bij Universal Studios niet blij met het plan van enkele zakenlui om op de nabijgelegen I-Drive een 170 meter hoge toren inclusief achtbaan te bouwen. Het Skyplex vervuilt de horizon en verstoort het gevoel van de zorgvuldig vormgegeven themagebieden van Harry Potter, vindt Universal.

Lesje geleerd

Universal Studios heeft bezwaren ingediend tegen de bouw van Skyplex. Een beetje hypocriet, vinden parkwatchers in de Verenigde Staten: net zoals Europese parken niet zeuren over onvermijdbare ‘visual intrusion’, zo heeft Universal het recht om te klagen opgegeven toen ze hun parken midden in dichtbevolkte stadswijken bouwden. Dan deed Disney het beter. Nadat ze hun les geleerd hadden in Disneyland in Anaheim – waar binnen de kortste keren de meest lelijke gebouwen omheen stonden – kocht Walt ten zuiden van Orlando zoveel land dat hij de hele omgeving kon controleren. Voor de ‘visuele ruis’ in de onmetelijke pretenclave in Florida is dan ook niemand anders verantwoordelijk dan Disney zelf.

Alg Imagineering woord Parijs 13AvE

Wat is imagineering?
Wat is een ‘wienie’?
Wat is ‘plussing’?
Wat is ‘landscaping’?
Wat is een ‘E-ticket’?
Wat is ‘kinetics’?
Wat zijn ‘animatronics’?
Wat is ‘forced perspective’?

2021 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen