Kasteel Almere - Foto: Sissi de Kroon, Flickr c.c.

Wordt verwacht: heksen en dino’s

Tussen 2016 en 2019 moeten WitchWorld Amsterdam, Dinoland Zwolle en Speelstad Rotterdam open gaan.

Kasteel Almere - Foto: Sissi de Kroon, Flickr c.c.

Tussen 2016 en 2019 moeten WitchWorld Amsterdam in Almere, Dinoland Zwolle en Speelstad Rotterdam open gaan.

Plannen voor nieuwe attractieparken in Nederland zijn er altijd. Zelden komen ze verder dan prachtige plaatjes van de tekentafel. In het verleden zagen we al Adventure World, Diamonda, Eetnl en De Groene Kamer sneuvelen. Meer recentelijk moesten de initiatiefnemers van Movero World een fikse tegenslag incasseren. Voor Movero World circuleert sinds het oude terrein van het Land van Ooit in Drunen afviel als vestigingsplaats ging openingsjaar meer. Alleen de ontwikkelaars van WitchWorld, Dinoland en Speelstad Rotterdam communiceren nog een jaar van opening, variërend van 2016 tot 2019.

Foto: (c) Adri van Esch

2016

Het eerste pretpark dat we mogen verwachten opent in het vroege voorjaar van 2016: het voormalige Ecodrome in Zwolle wordt omgetoverd tot Dinoland. Kinderen kunnen zich in het compacte attractiepark uitleven op een klimparcours of de uitkijktoren, en ze kunnen in een grote zandbak fossielen en botten opgraven. Het thema van de nieuwe Overijsselse aanwinst is de wereld van de dinosaurussen. In het park komen vijftig prehistorische dieren te staan, waarvan sommige een hoogte hebben van twintig meter.

Speeltuin en helikopter

Dinoland bestaat uit een speelhal en een buitengebied. Het indoor gedeelte opent op 12 februari 2016, het buitengebied – waar onder meer een avontuurlijke speeltuin en een helikopter waarin kinderen kunnen spelen komen – gaat in de loop van het jaar open. Dinoland Zwolle is de opvolger van ‘TiZwolle, een familiepark dat in de lente van 2015 de poorten had moeten openen. Ecodrome was een park waar natuur en cultuur centraal stonden. Het was onderdeel van Libéma, het bedrijf waartoe ook Beekse Bergen behoort. Op 1 april 2012 ging Ecodrome definitief dicht.

Speelstad Rotterdam - artist impression

2016 of 2017

2016 óf 2017, eigenaar Hennie van der Most weet nog niet zeker wanneer Speelstad Rotterdam open gaat. Maar dat het pretpark bij de ingang van de Maastunnel er komt, dat staat volgens Van der Most als een paal boven water. De bekende bedrijvendokter kampte de afgelopen tijd met de nodige problemen. Zo moest hij zijn Speelstad Oranje – gevestigd in een voormalige aardappelmeelfabriek – sluiten wegens teruglopende resultaten. Maar Van der Most sloeg in het Drentse dorpje Oranje toch weer een slag toen hij in het bijbehorende vakantiepark zevenhonderd vluchtelingen kon onderbrengen.

’s Werelds langste glijbaan

Hennie van de Most bouwt ook voor Speelstad Rotterdam weer een overtollig bouwwerk om. Eerder deed hij dat niet alleen met de fabriek in Oranje, maar ook met de nimmer in gebruik genomen kerncentrale in het Duitse Kalkar. In Rotterdam ondergaat een oude verbrandingsoven aan de Doklaan een metamorfose. De begane grond van de ‘Kathedraal van Zuid’ wordt een parkeerdek voor 450 auto’s. In het pand komen onder meer een zeshonderd meter lange glijbaan – de langste ter wereld – en interactieve spellen. Op de bovenste verdieping geeft een restaurant een mooi uitzicht over de havenstad. Tussen het oude turbinehuis en de kantoren komen attracties, waaronder een achtbaan, botsauto’s, een zweefmolen en een 33 meter hoog reuzenrad.

Kasteel Almere - Foto: Martin van Dijk, Flickr c.c.

2019

2019 is het geplande openingsjaar voor WitchWorld Amsterdam in Almere. Aanvankelijk zou het themapark van initiatiefnemer Ton Theunis in het zuiden van Zweden gebouwd worden, maar nu heeft men het terrein van het kasteel van Almere aan snelweg A6 op het oog. Het kasteel werd tussen 2000 en 2002 opgetrokken, maar werd door financiële problemen nooit afgebouwd. Nu heeft WitchWorld een oogje laten vallen op het robuuste gebouw en het omliggende park. De kosten voor het terrein en de bebouwing bedragen twintig miljoen euro. De Rabobank is medefinancier, naar andere investeerders wordt nog gezocht.

Geschiedenis van Flevoland

WitchWorld moet de mysterieuze geschiedenis van Flevoland gaan vertellen, met levensechte Oostvaarderstrollen, woeste ridders en rondvliegende heksen. In een straal van dertig kilometer rondom het themapark wonen 3,25 miljoen mensen. Het nabijgelegen Amsterdam trekt bovendien jaarlijks vijf miljoen buitenlandse en drie miljoen binnenlandse toeristen. Dat rechtvaardigt een prognose van 840.000 bezoekers per jaar. De ontwerpen van WitchWorld zijn gemaakt door de Vlaamse illustrator Johan Desseyn. Op het terrein tegenover Kasteel Almere wordt in 2022 de Floriade gehouden.

2015 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Sissi de Kroon, Martin van Dijk, Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen