Luigi's Rollickin' Roadsters in Disney California Adventure - Foto: © Tekst: Disney / Paul Hiffmeyer

Italiaanse roadsters vieren Race Day

In Luigi’s Rollickin’ Roadsters in California Adventure rijden de auto’s kriskras langs en om elkaar heen.

Sinds 2012 is er bij Walt Disney Imagineering gewerkt aan een attractie waarbij bezoekers op auto’s kriskras door elkaar heen rijden. Attracties waarbij personenwagens een vaste track volgen waren er al, bijvoorbeeld Test Track in Epcot en Radiator Springs Racers in California Adventure. Het door het elkaar heen laten rijden van voertuigen – waar imagineer Tony Baxter jaren geleden al in een interview met Parkplanet over sprak – is verwezenlijkt met de nieuwe Luigi’s Rollickin’ Roadsters in Cars Land in Disney California Adventure.

Fiat en Frizzante

In Luigi’s Rollickin’ Roadsters rijden 21 Italiaanse ‘roadsters’ – sportieve open auto’s voor twee personen – langs, rond en om elkaar heen. De voertuigen volgen telkens een ander, onzichtbaar spoor, waardoor de rit onvoorspelbaar is. Luigi, bekend uit de animatiefilm Cars, is een Fiat 500. De andere twintig auto’s zijn eigen creaties van het team van Walt Disney Imagineering en hebben de merknaam Frizzante meegekregen.

Luigi's Rollickin' Roadsters in Disney California Adventure - Foto: © Tekst: Disney / Paul Hiffmeyer

Cugini uit Carsoli

Het verhaal achter Luigi’s Rollickin’ Roadsters is dat Luigi zijn neefjes en nichtjes heeft uitgenodigd in Californië. De ‘cugini’ komen uit het verre Italiaanse Carsoli om Race Day in Radiator Springs te vieren. Dat gebeurt met dans en muziek bij Casa della Tires. Voor de festiviteiten is een dansvloer beschikbaar van 38 bij 21 meter. De helft van Luigi’s familieleden is man – herkenbaar aan een snor op de grill – en de andere helft vrouw. Elke auto heeft een Italiaans nummerbord afkomstig uit hun geboorteplaats Carsoli.

Luigi's Rollickin' Roadsters in Disney California Adventure - Foto: © Tekst: Disney / Paul Hiffmeyer

Funiculi Funicula

Luigi’s Rollickin’ Roadsters maakt gebruik van een ‘trackless ride system’. Het is voor het eerst dat dit systeem in de Verenigde Staten door Disney wordt toegepast. In andere Disney-parken zijn al attracties met het trackless-systeem, zoals Ratatouille, The Adventure in Walt Disney Studios bij Parijs en Pooh’s Hunny Hunt in Tokyo Disneyland. Luigi en zijn neefjes en nichtjes zingen zelf mee in de liedjes die te horen zijn op het festival. De feestvierders zingen onder meer Rollicking Night and Day, Mambo Italiano en het bekende Funiculi Funicula.

Van lelijk eendje tot mooie zwaan

2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Disney / Paul Hiffmeyer

Meest bezochte parkprofielen