Pony’s erin, pony’s eruit

Attractiepark Slagharen is beroemd om de pony's. Toch vertrokken ze weer.

Jarenlang waren Shetland pony’s hét kenmerk van Attractiepark Slagharen. Het park heette de eerste decennia na de opening in 1963 Shetland Ponypark Slagharen, later ingekort tot Ponypark Slagharen. Bij ieder vakantiehuisje in het park hoorde in die tijd een pony die door de kinderen zelf van stal kon worden gehaald en verzorgd en vertroeteld. De jeugdige bezoekers konden op de rug van het minipaardje vrij door een gedeelte van het attractiepark en het aangrenzende vakantiepark rijden.

Pony's speelden lang een grote rol in Attractiepark Slagharen

Achthonderd dieren

De allereerste pony die in Shetland Ponypark Slagharen kwam wonen was Tony. Het kleine paardje kreeg in de jaren erna gezelschap van liefst achthonderd soortgenoten. Door de aanwezigheid van de pony’s verwierf het Overijsselse pretpark een unieke status in de wereld; nergens wandelden zoveel minipaarden door een attractiepark.

Poep

De pony’s zorgden niet alleen voor veel aandacht van het publiek, ze leverden ook de voorziene problemen op: paardenpoep. Eén pony zet zijn dagelijkse hoeveelheid voer om in acht hopen per dag. In het hoogseizoen moesten de mestruimers ruim zesduizend paardendrollen per dag opruimen, meer dan 42.000 per week.

Champignons

Voor die mest was een goede bestemming: de duizenden kilo’s stront werden verkocht aan champignonkwekerijen. Daar was de mest, vermengd met stro, een vruchtbare voedingsbodem voor de champignons. En ondanks deze perfecte oplossing en het feit dat alle drollen zo snel mogelijk uit het park werden verwijderd, begonnen bezoekers zich toch te ergeren aan de hopen die overal lagen, ook al was het maar kort. Honderden pony’s en duizenden bezoekers gingen niet meer samen. Reden voor het park om afstand te doen van de paardjes. De naam van het park werd veranderd in Attractiepark Slagharen.

Pony's speelden lang een grote rol in Attractiepark Slagharen

Indian Pony Ride

Maar de bezoekers bleven steeds om de pony’s vragen. Daarom besloot het park in Overijssel in 2012 dat kinderen onder begeleiding weer een rondje zouden kunnen rijden op een echte pony in de Indian Pony Ride. Tot aan 2017 verbleven nog zestig pony’s op het park, op de ponyrijdbaan en bij enkele oudere vakantiehuisjes. Maar de huisjes waarbij een pony gehuurd kan worden, worden gesloopt en de Indian Pony Ride wordt gesloten; de pony’s verdwijnen wederom uit Slagharen.

Nog wel vraag

Parkdirecteur Wouter Dekkers geeft toe dat er nog wel vraag is naar de pony’s, maar die gasten zullen vanaf komend seizoen teleurgesteld moeten worden. “Voor onze vertrekkende dieren wordt een heel mooi huis gezocht”, aldus Wouter Dekkers.

Naar de parkplanner van Attractiepark Slagharen

2017 © Tekst: Parkplanet – Archieffoto’s: Attractiepark Slagharen 

Meest bezochte parkprofielen