Marvel-attractie in Walt Disney Studios - Beeld: © Disney / Marvel

Marvel op alle Disney-continenten

Met de opening van een Marvel-attractie in Disneyland Paris hebben straks alle Disney-continenten een belevenis gebaseerd op de helden van Marvel Entertainment. 

Met een variant op een bekende Disney-slagzin kun je zeggen dat ‘The sun never sets on Marvel magic’. Want met de komst van een grote Marvel-attractie naar de Walt Disney Studios in Disneyland Paris is het legendarische stripfigurenmerk gevestigd op alle continenten waar Disney parken heeft. In het filmpark van het Disney-resort ten oosten van Parijs wordt de donkere achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith getransformeerd tot een attractie met een Marvel-thema. Bezoekers kunnen straks samen met Iron Man en hun favoriete Avengers een razendsnel hyperkinetisch avontuur beleven.

Walt Disney Studios wordt bijna tweemaal zo groot

Iron Man Experience in Hong Kong Disneyland - Beeld: © Disney / Marvel

Iron Man Experience

De primeur voor een attractie gebaseerd op de superhelden van Marvel was voor Hong Kong Disneyland met de spectaculaire vliegsimulator Iron Man Experience. De storyline rond deze attractie: Iron Man Tony Stark heeft een Stark Expo ingericht in Tomorrowland. Hij exposeert in het tentoonstellingsgebouw de nieuwste uitvindingen van zijn bedrijf Stark Industries. Hoogtepunt is een vlucht boven Hongkong samen met Iron Man in de Iron Wing. Het tochtje in de vluchtsimulator loopt niet helemaal vlekkeloos omdat de vijandelijke organisatie Hydra de vlucht probeert te saboteren.

Marvel Super Heroes Land

Iron Man Experience in Hong Kong Disneyland is de opmaat naar een compleet nieuw Marvel Super Heroes Land, dat naast de al geopende Iron Man-attractie gaat verrijzen. De bestaande Buzz Lightyear Astro Blasters zal worden omgebouwd tot een interactieve darkride rond het Marvel Universe. Marvel Super Heroes Land zal nog minimaal één extra grote attractie krijgen en wordt in fases gebouwd op het terrein waar nu nog Autopia ligt.

Guardians of the Galaxy in Disney's California Adventure - Foto: Disney / Richard Harbaugh

Mission Breakout

In California Adventure naast Disneyland bij Anaheim werd de Hollywood Tower of Terror omgebouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout. In de compleet gerestylede vrijevaltoren heeft slechterik Taneleer Tivan superhelden Guardians of the Galaxy gevangen genomen en hen te kijk gezet in een museumachtige display. Eén van hen, Rocket Racoon, wist te ontsnappen en roept nu de hulp in van de bezoekers om zijn vrienden vrij te krijgen.

Guardians of the Galaxy in Epcot - Beeld: © Disney / Marvel

Guardians of the Galaxy

Ook voor Walt Disney World werd onlangs een miljoenenattractie rond Marvel aangekondigd. In de enorme hal in Epcot waarin tot voor kort Universe of Energy was gevestigd komt Guardians of the Galaxy, gebaseerd op de sciencefictionfilm van Marvel uit 2014. De attractie zal bestaan uit een innovatieve achtbaan van een nog niet bestaand type en zal één van de grootste overdekte achtbanen ter wereld worden.

De lobby van hotel New York - The Art of Marvel in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Hotel New York

Naast de volledige ombouw van Rock ‘n’ Roller Coaster krijgt Disneyland Paris nog meer Marvel. Hotel New York wordt omgebouwd tot Hotel New York – The Art of Marvel. Het wordt het eerste Disney-hotel dat de wereld van de Avengers zal tonen. Gasten kunnen in het hotel het Marvel-universum ontdekken door middel van stripverhalen, kunst, films en kostuums. Het thema van het hotel blijft New York, maar dan in de sfeer van de Marvel-helden. “New York is de geboorteplaats van de Marvel Super Heroes; de scenarioschrijvers en kunstenaars die deze beroemde stripfiguren tot leven hebben gebracht komen er vandaan”, vertelt Sylvie Massara, Artistic Director bij Walt Disney Imagineering Creative Paris en mede verantwoordelijk voor de metamorfose die hotel New York zal ondergaan.

Kosmopolitisch interieur

“De kenmerkende gebouwen en de stijl van Manhattan blijven het creatieve uitgangspunt van het hotel”, zegt Sylvie Massara. “Het nieuwe kosmopolitische interieur van de hotelkamers is gebaseerd op de stadswijken waar de Avengers opereren en openbare ruimtes als lobby en gangen zullen in het teken staan van The Art of Marvel. Stripposters, schetsen, video’s, storyboards, sculpturen en kostuums zullen de inrichting van het hotel domineren, met in het achterhoofd een kunstgalerie in de wijk Chelsea.

Kamer in Hotel New York - The Art of Marvel in Disneyland Paris - Beeld: © Disney / Marvel

Marvel-kunst

“De 476 standaardkamers in het hotel krijgen een iets neutralere inrichting dan de suites omdat ze ook congresgangers moeten aanspreken”, legt Sylvie uit. “Het interieur van de kamers is geïnspireerd op de moderne, stedelijke en toch verfijnde stijl van Tony Stark, met kleuren en afwerkingen die afkomstig zijn uit de strips en films van Iron Man. De themasuites worden gebaseerd op de wereld van Spider-Man en de Avengers. De badkamers worden lichter en net als in de lobby en de gangen komen ook in de kamers limited editions van Marvel-kunst aan de muren. Leuk detail is dat alle kamers en suites grote flatscreen-televisies krijgen verstopt achter een grote spiegel.”

Fors bedrag

Op de laatste dag van 2009 kocht The Walt Disney Company Marvel Entertainment voor ruim 4,2 miljard dollar. Een fors bedrag dat Disney snel wil terugverdienen, onder meer door de stripfiguren onder te brengen in de eigen themaparken. Na Hong Kong, Anaheim en Orlando is nu ook Parijs aan de beurt.

 Tienduizend uur training voor nieuwe Marvel-hotel New York

12 februari 2018 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney / Marvel

Meest bezochte parkprofielen