Ontwerp voor Snorri Touren in Europa-Park

Jora Vision werkt aan darkride Europa-Park

Het Nederlandse bedrijf Jora Vision verzorgt het ontwerp en de productie van de darkride Snorri Touren in Europa-Park.

Op 26 mei 2018 vernietigde een hevige brand de themalanden Holland en Scandinavië in Europa-Park. Het Duitse attractiepark zat niet lang bij de pakken neer: onmiddellijk na het ruimen van de overblijfselen van de themagebieden werden plannen gemaakt voor de herbouw. Die plannen werden vervolgens voortvarend opgepakt. Voor Holland werd een nieuw ontwerp gemaakt voor de afgebrande darkride Piraten in Batavia, met respect voor het oorspronkelijke uit 1987 daterende ontwerp, maar ook met oog voor nieuwe technieken en inzichten. Piraten in Batavia 2.0 opent in 2020.

Ontwerp van het vernieuwde themagebied Scandinavië in Europa-ParkScandinavië

Scandinavië werd nog sneller herbouwd. Het themaland gaat naar verwachting binnenkort opnieuw open. Nieuw onderdeel van Scandinavië is de darkride Snorri Touren, die in de kelder van de Scandinavische gebouwen zal worden verwezenlijkt. Europa-Park heeft het Nederlandse bedrijf Jora Vision gevraagd de nieuwe darkride te ontwerpen. Dat het grootste attractiepark van Duitsland een extern bedrijf vraagt voor het complete concept-design van een darkride is uitzonderlijk. Jora Vision werkte al wel eens eerder voor Europa-Park – het bedrijf uit Rijnsburg verzorgde de paradewagen van Arthur en de Minimoys – maar een grote opdracht kreeg de in darkrides gespecialiseerde Zuid-Hollandse onderneming nog niet eerder.

Rulantica

Het verhaal van Snorri Touren is gebaseerd op de mythische wereld van Rulantica, ontwikkeld door het ontwerpteam van Mack Solutions. “De laatste jaren hebben we verschillende waanzinnige darkrides ontwikkeld, zoals de met Thea-awards bekroonde Bazyliszek in Polen en de Raving Rabbits Time Machine in Futuroscope”, vertelt Robin van der Want, Project Development Director bij Jora Vision. “Toen Mack Solutions contact opnam om een darkride op basis van het karakter Snorri te creëren, waren we direct enthousiast. Niet alleen gaf dat ons de kans samen te werken met de creatieve talenten van Mack Solutions, Mack Animation en Mack Rides, we kregen ook de gelegenheid hun creatieve visie om te zetten in een volledig conceptontwerp. Bovendien zijn wij betrokken bij het gehele traject, van gedetailleerd ontwerp tot de productie van de werkelijke sets. We kregen de volledige vrijheid om in de wereld van Rulantica te duiken; dat verhaal is de ruggengraat van het nieuwe waterpark en nu dus ook vertaald in een darkride.”

Ontwerp voor Snorri Touren in Europa-Park

Opgelapte rubberboot

“Het thema Rulantica is perfect te integreren in het nieuw te bouwen Scandinavische gebied omdat de Noord-Scandinavische stijl hierop naadloos aansluit”, vindt Patrick Marx, projectmanager bij Mack Solutions, net als Mack Animation en Mack Rides zusterbedrijven van Europa-Park. “In ons verhaal hebben de vissers die in het dorp wonen artefacten van Rulantica opgevist en hebben zij Snorri in een vat gevonden. Een nieuwe vriendschap groeit tussen de vissers en Snorri en hij vindt een nieuw thuis in de kelder van één van de huizen in het Scandinavische gebied.” Simeon van Tellingen, Creative Director bij Jora Vision, vult aan: “Snorri besluit vanuit de kelder zijn eigen reisbureau op te zetten. Aan boord van een opgelapte rubberboot, speciaal ontworpen door Jora Vision voor Mack Rides, worden de bezoekers op mysterieuze wijze getransporteerd naar Rulantica om dit mystieke rijk te ontdekken. Wat we leuk vinden aan deze attractie is de combinatie van klassieke darkride-technieken, zoals animatronics en de uitgebreide showsets, met state-of-the-art technologie, zoals geïntegreerde media, verlichting en nog te onthullen speciale effecten. Hoewel het is ontworpen om het wow-effect te genereren bij families met jonge kinderen, zal het zeker gasten van alle leeftijden entertainen.”

Ontwerp voor Snorri Touren in Europa-Park

Wonderbaarlijke ride

“De creatieve chemie met Jora Vision is fantastisch”, stelt Patrick Marx. “We zijn ervan overtuigd dat zij de juiste partner zijn om bij dit project het verhaal tot leven te laten komen en het verder te ontwikkelen tot een wonderbaarlijke ride.” Jora Vision-directeur Jan Maarten de Raad roemt de samenwerking met Europa-Park. “We hebben een echt droomteam. Ik weet zeker dat de passie van deze samenwerking zich vertaalt in een geweldige ervaring en gastwaardering.”

Link met Nederland

Snorri Touren zal naar verwachting eind 2019 openen. Het is de derde darkride in Europa-Park met een link naar Nederland. Het geliefde Piraten in Batavia speelt zich af in de voormalige kolonie Nederlands-Indië, in de hoofdstad Batavia, het huidige Jakarta. De darkride Abenteuer Atlantis in het themagebied Griekenland werd ontworpen door de Nederlandse imagineer Michel den Dulk en de muziek van deze attractie werd gecomponeerd door Maarten Hartveld.

Darkride Snorri Touren in recordtijd ontwikkeld
‘Darkrides staan bol van de creativiteit’

20 mei 2019 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Jora Vision, Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen