Waarom is Untamed zo bijzonder?

Untamed in Walibi Holland is de eerste achtbaan waarin hout en staal worden gecombineerd én de eerste van Rocky Mountain Construction in Nederland.

Untamed in Walibi HollandOp 1 juli 2019 opende Walibi Holland Untamed, de door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction (RMC) omgebouwde achtbaan Robin Hood. RMC past in het rijtje Vekoma–Python, Great Coasters International–Troy en Bolliger & Mabillard–Baron 1898. Met de opening van de Python in 1981 werd de net startende Limburgse achtbaanbouwer Vekoma direct op de kaart gezet. De Python was destijds de grootste achtbaan van Europa en de eerste met vier loopings. Na de première van de ‘double loop corkscrew’ liep de orderportefeuille van Vekoma vol en vestigde het bedrijf uit Vlodrop zich in de top van de internationale achtbaanbouwers.

Gerenommeerde leveranciers

26 jaar later zette de gerenommeerde leverancier van houten achtbanen Great Coasters International (GCI) voet aan grond in Nederland met de bouw van Troy in Toverland. In de jaren daarna wilden alle attractieparken van naam een product van GCI in hun aanbod: Efteling kreeg Joris en de Draak, Europa-Park Wodan en het Engelse Alton Towers  Wicker Man. Nog zo’n begeerde bouwer is Bolliger & Mabillard. De Zwitsers leveren ‘de Ferrari’s onder de achtbanen’. Baron 1898 in de Efteling was de eerste baan in Nederland. Eigenaar Jean Gelissen van Toverland wilde ook absoluut een rollercoaster van B&M; zijn wens ging in vervulling met Fēnix.

Achtbaan Storm Chaser in Kentucky Kingdom (V.S.)

Ongekende mogelijkheden

Rocky Mountain Construction past in het rijtje Vekoma, Great Coasters International en Bolliger & Mabillard. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Idaho wordt sinds een aantal jaren bewonderd om de producten die het aflevert. De achtbaanbouwer startte in 2001, maar maakte pas een echte vlucht nadat in 2008 ontwerper Alan Schilke het team kwam versterken. Hij bedacht een railprofiel dat voor nieuwe, tot dan toe ongekende mogelijkheden zorgde op zowel nieuwe als bestaande achtbanen. De door hem bedachte rails heeft de vorm van een I en kreeg daarom de naam I-Box.

Stalen track

Het I-Box-systeem bleek vooral goed te werken op houten achtbanen. Oudere houten achtbanen die nodig toe waren aan renovatie bleken weer als nieuw te zijn door de toepassing van de stalen I-Box-rails. De houten constructie kon blijven staan. Daarop werd een stalen track aangebracht, wat diverse nieuwe toepassingen opleverde. Met het systeem van RMC bleken ritmanoeuvres mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren op een houten achtbaan, zoals inversievarianten dive loop, zero-G-stall en heartline roll.

Untamed in Walibi Holland

Hooggespannen verwachtingen

Net zoals bij de introductie van Vekoma, GCI en B&M in Nederland werd ook de komst van RMC met groot enthousiasme begroet door fans en liefhebbers van achtbanen. Walibi Holland ging lopen met de primeur. RMC bouwde houten achtbaan Robin Hood om tot Untamed, een achtbaan bestaande uit een combinatie van hout en staal. De verwachtingen waren hooggespannen: welke features gaat Untamed krijgen? Zouden de treinen over de kop gaan en zo ja, hoe vaak? Wordt de liftheuvel verhoogd en de afdaling steiler? De hoge verwachtingen kwamen uit: de baan is verhoogd tot 36,5 meter, heeft liefst vijf inversies en haalt een topsnelheid van 92 kilometer per uur. Fans en bezoekers zijn lyrisch over Untamed.

“We gaan voor ongewoon”, zegt directrice Mascha van Till

Geschiedenis: Robin Hood in Walibi Holland

RMC en Vekoma

Rocky Mountain Construction en Walibi Holland begonnen in september achter de schermen met de eerste werkzaamheden voor de verbouwing. Untamed ging op 1 juli 2019 met trots en veel fanfare rijden voor het publiek. De ‘ongetemde’ baan in de Flevopolder is de eerste door RMC vernieuwde achtbaan in Europa, maar niet het eerste product van het bedrijf. In 2016 opende in de Zweedse dierentuin annex pretpark Kolmården achtbaan Wildfire. Ook deze liefst 56 meter hoge en drie inversies tellende achtbaan heeft een houten onderbouw en een daarop gemonteerd stalen track. Wildfire is echter volledig nieuw gebouwd en geen renovatie. De make over van Robin Hood is de achttiende achtbaan die RMC ontwerpt en fabriceert. Daarbij een klein beetje geholpen door Vekoma; het Nederlandse bedrijf is sinds 2013 de vertegenwoordiger van RMC-banen buiten de Verenigde Staten.

The wildest ride in the Wilderness

In 2019 heropenden twee houten achtbanen na een complete make-over. Achtbaan Robin Hood in Walibi Holland werd omgebouwd tot Untamed, een hybride baan van hout en staal.  Van de houten achtbaan Colossos in het Duitse Heide-Park werden alle rails en dwarsconstructies vernieuwd.

2018/2019 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Achtbaan Storm Chaser, Kentucky Kingdom, Louisville, U.S.A.; Robin Hood in Walibi Holland

Meest bezochte parkprofielen