Zwanen van drie meter

In het Sprookjesbos van de Efteling zijn zes sierlijke zwanen neergestreken. Het gaat om reuzenexemplaren van bijna twee meter hoog en drie meter lang.

In de Efteling zijn zes sierlijke witte zwanen neergestreken. De statige vogels werden bij hun landing geholpen door een metershoge hijskraan. De zwanen zijn onderdeel van het nieuwste, dertigste tafereel in het Sprookjesbos: De Zes Zwanen. Bezoekers van het attractiepark in Kaatsheuvel kunnen er voor kiezen om plaats te nemen op de rug van één van de zes zwanen, of om het slot binnen te wandelen.

In aanbouw: De Zes Zwanen in de Efteling

Subtiele verschillen

Het sprookje De Zes Zwanen, een relatief onbekende vertelling van de gebroeders Grimm, verrees op een terrein van vijftienhonderd vierkante meter gelegen tussen de sprookjes van Sneeuwwitje en Assepoester. Voor het nieuwe sprookjestafereel is 350 kubieke meter zand uitgegraven en tachtig kubieke meter beton gestort. De vijver met een diameter van 12,5 meter gaat over in een slotgracht, waar in 75.000 liter water de zwanen rondzwemmen. Deze vogels verpersoonlijken de zes betoverde broers uit het verhaal. “Iedere zwaan heeft een unieke band met een ander patroon en kleur rond de hals”, vertelt ontwerper Sander de Bruijn. “Wie goed oplet, ziet ook andere subtiele verschillen in de kuifjes en de stand van het hoofd.” De exacte afmeting van elke zwaan is 1,85 meter hoog, 1,21 meter breed en 2,78 meter lang. De omtrek van de vaarcirkel die de zwanen maken is 39,3 meter.

In aanbouw: De Zes Zwanen in de Efteling

Bewegende zwanenvleugel

Het is voor het eerst dat een sprookje in het Sprookjesbos op twee manieren te bewonderen is. Gasten kunnen niet alleen lopend door het slot het tafereel bekijken, ze kunnen ook varend op de rug van één van de zes zwanen het sprookje beleven. Bijzonder is ook de bewegende vleugel waarmee iedere zwaan is uitgerust. Bij het instappen zwiert de zwanenvleugel open, daarna glijdt de vleugel terug en varen gasten naar het slot. In het vijftien meter hoge slot zien de bezoekers Elisa, die de haast onmogelijke opdracht heeft gekregen zes hemden van bosastertjes te breien en zes jaar niet te spreken of te lachen. Als dat haar lukt, krijgt ze haar broers terug. Zij zijn door hun jaloerse stiefmoeder veranderd in zwanen. Die zwanen zwemmen in afwachting van het verbreken van de betovering rond in de slotgracht van het sprookje. De Zes Zwanen vergde een investering van bijna 2,5 miljoen euro.

De Zes Zwanen smaakt naar meer
Ruim 25 miljoen. Kassa!

2019 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen