A Fish Tale - Beeld: Aardman Animations

Aardman en P&P Projects slaan handen ineen

Aardman Animations werkt niet alleen samen met de Efteling, maar met nóg een Nederlands bedrijf: P&P Projects.

A Fish Tale - Beeld: Aardman Animations

De wens van Aardman Animations om vaste grond onder de voeten te krijgen in de attractieparkenbranche neemt steeds concretere vormen aan. De Britse filmstudio wordt daarbij geholpen door twee Brabantse bedrijven: de Efteling en P&P Projects in Someren.

Op 6 december gaat in de Efteling een nieuwe film vervaardigd door Aardman Animations in première: The Bear & The Squirrel van regisseur Steve Harding-Hill. In het Brabantse attractiepark wordt deze film gepresenteerd als het 4D-avontuur Fabula. Het is de opvolger van Pandadroom. Met Fabula zet het Britse filmbedrijf een eerste grote stap in de wereld van de attractieparken. Een tweede stap is de samenwerking met het P&P Projects, een bedrijf dat onder meer werkte aan Ratatouille in Walt Disney Studios, Ice Age Adventure in Movie Park Germany, Arthur en de Minimoys in Europa-Park en momenteel werkt aan de darkride Underlandet in het Zweedse Liseberg. Het eveneens Brabantse P&P Projects realiseerde ook The Smurfs Village in filmpark Motiongate in Dubai.

A Fish Tale in het theater - Beeld: Aardman Animations

A Fish Tale

Aardman werkt momenteel ook aan de film A Fish Tale, die zowel ingezet kan worden in 4D-theaters als in darkrides. De animatiefilm is geïnspireerd door de vissers op de Chinese rivier Li Jiang en gaat over een vastberaden vissersjongen en zijn vaste maatje, een aalscholver. De twee proberen samen vis te vangen, maar slagen daar door hun naïviteit en onervarenheid aanvankelijk niet in. Door te volharden in hun pogingen kan het tweetal uiteindelijk toch een mooie vangst binnenhalen.

Groen licht

A Fish Tale wordt geregisseerd door Darren Dubicki. “Aardman zocht naar ideeën voor nieuwe intellectual property en ik mocht A Fish Tale bij hen pitchen”, vertelt Dubicki. “Ik was blij verrast toen ik van Aardman het groene licht kreeg het idee verder te ontwikkelen. Bij de pitch gebruikte ik een schilderij dat ik had gemaakt van vissers en aalscholvers op de Li Jiang-rivier. De vogels worden door de vissers getraind om voor hen vis te vangen. Ik raakte gefascineerd door deze traditionele manier van vissen en besloot dit te gebruiken als basis voor A Fish Tale. Mooi dat ik een uitstervende traditie nog zo in de schijnwerpers kan zetten.”

A Fish Tale als darkride - Beeld: Aardman Animations

P&P Projects

Samen met het Nederlandse bedrijf P&P Projects worden concepten ontwikkeld waarbij de film wordt ingezet voor vierdimensionale bioscopen en darkrides in pretparken. A Fish Tale zal door Aardman Animations en P&P Projects worden gepresenteerd op de IAAPA Expo, die van 19 tot en met 22 november in Orlando wordt gehouden. Aardman zal daar ook The Bear & The Squirrel voorstellen aan managers van attractieparken. Voor de distributie van die film – die zijn première beleeft in de Efteling – werkt Aardman Animations samen met SimEx-Iwerks, een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in theatersystemen voor themaparken.

Fabula in de Efteling
‘We dachten als Smurfen. We waren allemaal blauw’

18 november 2019 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Aardman Animations

Meest bezochte parkprofielen