Themagebied Italië in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Ulrich Damrau maakte van Europa-Park zijn levenswerk

Bezoekers van Europa-Park moeten steeds de indruk hebben dat ze échte reisimpressies verzamelen, vond imagineer Ulrich Damrau.

Wat Anton Pieck is voor de Efteling, is Ulrich Damrau voor Europa-Park. Net als Pieck bepaalde Damrau in de eerste decennia van het bestaan van het park het gezicht en de sfeer. Passend bij de naam van het park koos Ulrich Damrau voor het Duitse attractiepark het thema ‘Europa’. Heden ten dage bestaat Europa-Park uit vijftien themagebieden die bijna allemaal op een Europees land gebaseerd zijn. Het idee daarvoor en de uitwerking daarvan stamt van Ulrich Damrau.

Mediterraan stadje

Damrau begon in 1979 met zijn werk voor Europa-Park en Italië was het eerste ‘land’ dat hij ontwierp. Zijn uitgangspunt was dat de bezoeker de indruk moest hebben écht in dat land te vertoeven en zo in één dag een reis langs verschillende Europese naties kon maken. Om dat te bereiken wilde Ulrich de architectuur, kleuren, tradities en ambiance van het land zo getrouw mogelijk nabootsen. Voor Italië bedacht hij een mediterraan stadje rond een vijver met daarin de zeven meter hoge Fontana di Paradiso. Een statige Campanile-toren, gebouwen in barokstijl, een elegant bruggetje, witte standbeelden en een romantisch paviljoentje geven de typisch Italiaanse sfeer, die nog wordt versterkt door cipressen, dennen en bougainville. Damrau startte in 1981 met het ontwerp en een jaar later opende het themagebied Italië, het begin van een nieuw concept voor Europa-Park.

Russische geschiedenis weergegeven in fresco's in Europa-Park door Ulrich Damrau

Toneelontwerper

Ulrich Damrau was door zijn ervaring een meester in toneelontwerp en gevelarchitectuur. In zijn geboorteland Polen volgde hij vanaf zijn middelbare schooltijd tekenlessen. Hij was zeventien toen hij zijn eerste toneeldecor ontwierp voor het Stadttheater in Frankfurt aan de Oder, honderd kilometer ten oosten van Berlijn. Van 1947 tot 1953 werkte hij als toneelontwerper bij de Staatsopera in Dresden en van 1955 tot 1962 was hij leidinggevend decorontwerper bij het Turkse Staatstheater in Ankara. Van 1966 tot 1984 werkte Ulrich voor de Duitse televisiezender ZDF. Zijn laatste en meest omvangrijke klus – bij Europa-Park – werd zijn levenswerk, waar hij tot aan zijn overlijden in 2007 bij betrokken was.

De Andersen-Stube met sprookjes van Andersen, in Europa-Park geschilderd door Ulrich Damrau

Man van details

De hand van Ulrich Damrau is naast in Italië ook te herkennen in onder meer de themagebieden Holland, Frankrijk, Rusland en Scandinavië. Ulrich was de geestelijk vader van de op architectuur gebaseerde thematisering van Europa-Park. Maar Damraus creatieve invloed reikte veel verder, ook al omdat hij van de eigenaarsfamilie Mack de vrije hand kreeg. Zo was hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de inrichting van de suites in hotel El Andaluz, het ontwerp van darkride Piraten in Batavia en diverse kostuums in de winterparade van Europa-Park. Damrau was een man van de details: hij maakte eigenhandig reliëfs voor de gebouwen in Frankrijk en schilderde fresco’s in de Andersen-Stube in het Scandinavische themagebied (foto).

Themagebied Rusland in Europa-Park, ontworpen door Ulrich Damrau

Onmiskenbare stijl

De opvatting van Ulrich Damrau dat bezoekers constant de indruk moeten krijgen dat ze échte reisimpressies aan het verzamelen zijn in Europa-Park stuitte soms op het pragmatisme van de oprichters van het park. Maar Damrau volhardde steeds in zijn mening en dat werd gewaardeerd door de familie Mack. De eigenaren van het pretpark schatten zijn artistieke talenten hoog in en de Macks en Damrau werden hechte vrienden. In 1995 – bij het twintig jarig bestaan van Europa-Park – ontving de ontwerper het Federaal Kruis van Verdienste. Ulrich Damrau wist – net als Anton Pieck – een themapark een onmiskenbare sfeer en stijl mee te geven. Hij wist niet alleen de grenzen van de landen te laten vervagen – in Europa-Park reis je in één dag tijd met gemak van Nederland naar Ierland en van IJsland naar Griekenland – maar ook de scheidslijnen tussen illusie en realiteit.

Ulrich Damrau, ontwerper Europa-Park

Ulrich Damrau

Ulrich Damrau werd op 13 november 1914 geboren in Bromberg, in wat nu Polen is. Hij werkte vanaf 1979 voor Europa-Park. Ulrich stierf op 7 mei 2007 op 92-jarige leeftijd in Backnang, ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van zijn geliefde Europa-Park.

Andere imagineers in Europa-Park:
Patrick Marx was verantwoordelijk voor Snorri Touren en Voletarium
Nederlander Michel den Dulk ontwierp themagebied IJsland

Wat is imagineering?

2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen