Kondaa in Walibi Belgium

Niet te missen in… Walibi Belgium

Welke attracties mag je niet missen als je een rondje maakt om het meer van Walibi Belgium?

Walibi Belgium werd halverwege de jaren zeventig snel populair door de Teleski, een waterskikabelbaan die op het langgerekte meer tussen de plaatsen Waver en Limal was geïnstalleerd. Zonder speedboot konden liefhebbers toch waterskiën; die nieuwigheid trok steeds meer bezoekers. Rondom het meer kwamen vervolgens ook draaimolens en speeltuinen en Walibi Belgium groeide als kool.

Het meer is er nog steeds: het vormt het hart van het pretpark. Het is niet meer zo langgerekt als destijds – in het midden is het gedeeltelijk ‘ingepolderd’ – maar de waterpartij bepaalt nog steeds de looproute van de bezoekers. Die kan linksom gaan of rechtsom. De eerste variant is aan te bevelen, want het merendeel van de gasten loopt komend vanaf het entreeplein rechtdoor en maakt op die manier het rondje om het meer rechtsom. Wie linksom loopt, dus met de wijzers van de klok mee, gaat tegen de stroom in en vermijdt zo de drukte.

Welke attracties mag je niet missen in het allereerste Walibi-park van Europa? We lopen een rondje om het meer, linksom natuurlijk.

Cobra in Walibi Belgium - Foto: © Adri van Esch

Sensationele achtbanen

We zetten ze even bij elkaar: de achtbanen Weerwolf, Vampire en Cobra. Ten eerste omdat je van sensationele achtbanen moet houden. Zo niet, dan kun je ze in één keer overslaan. Hou je wel van een adrenalinestoot in een achtbaan, dan ben je in Waver – de Franstalige Belgen zeggen Wavre – aan het goede adres. Walibi heeft liefst vijf rollercoasters die durf en moed vragen. Drie ervan staan meteen na de ingang. Rechts steken Weerwolf – de Walen zeggen Loup-Garou – en Vampire boven de bomen uit. Wie naar links wandelt, langs het overdekte waterpark Aqualibi, loopt tegen Cobra aan.

De rode en groene treintjes van houten achtbaan Weerwolf scheuren met tachtig kilometer per uur over het ruim een kilometer lange parcours vol heuvels en bochten. Vampire is een 33 meter hoge hangende achtbaan waarin je vijfmaal over de kop vliegt. Achtbaan Cobra (foto) start langzaam: de trein wordt rustig achterwaarts omhoog getakeld. Dan gaat het spektakel los: je schiet driemaal over de kop en vervolgens een steile heuvel op. Even later wordt het hele traject nog een keer achteruit rijdend afgelegd.

Kondaa

Kondaa is niet alleen de snelste achtbaan van het park, maar ook de snelste van de Benelux. De twee treinen van de megacoaster schieten na de vijftig meter hoge lifthill met een topsnelheid van 113 kilometer per uur over de baan. De 1,2 kilometer lange achtbaan heeft liefst vijftien airtime-momenten waarbij je uit je stoeltje omhoog wordt getild. Kondaa bestaat in totaal uit 124 baandelen en is gebouwd op 147 palen. Over de track, die met 15.000 bouten werd bevestigd, razen treinen die per stuk 9700 kilo wegen.

Popcorn Revenge in Walibi Belgium

Popcorn Revenge

De interactieve darkride Popcorn Revenge is één van de twee hoofdattracties van het Indiaas gethematiseerde Karma World. Het gebouw waarin Popcorn Revenge ondergebracht is was van 1985 tot 2002 het Paleis van Ali Baba. In bootjes voeren de bezoekers door een Oosterse sprookjeswereld, met een majestueuze koepelzaal, betoverde tuinen en een oriëntaalse markt. In het destijds door Walibi omschreven ‘mooist vertolkte sprookje van Europa’ werden de gasten ook geconfronteerd met een briesende waterdraak. Het duurde nog tot 2019 voordat het oude paleis van de kalief een andere bestemming kreeg: op 25 mei van dat jaar opende Popcorn Revenge.

In de darkride Popcorn Revenge ga je in diverse mini-bioscoopzalen op jacht naar in opstand gekomen popcorn. De ondeugende wezentjes zijn overal. Door op ze te schieten verzamel je punten. De route van de voertuigen is telkens weer anders, waardoor Popcorn Revenge steeds weer een nieuwe belevenis is.

‘Als de Gremlins, maar dan charmanter’

Radja River in Walibi Belgium - Foto: © Adri van Esch

Radja River

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waaide een nieuw type attractie over van de Verenigde Staten naar Europa. Opmerkelijk genoeg was de rapid river een Europese vinding – van het Zwitserse bedrijf Intamin – die voor het eerst aan de andere kant van de Atlantische oceaan werd gebouwd. Na het succes daar volgde parken in Europa snel. De eerste Europese rapid river waarin ronde watervlotten door de snelle stroming werden meegevoerd was Piraña in de Efteling. Walibi Belgium volgde in 1988 – vier jaar na de opening van de Piraña – met Radja River. Net als in de Verenigde Staten meer gebruikelijk is rustte Walibi de zeshonderd meter lange wildwaterbaan uit met boten voor liefst twaalf personen. Daarmee vestigde het Waalse pretpark een Europees record dat nog steeds standhoudt. Radja River is een behoorlijk wilde waterrivier, dus hou rekening met grote kans op een nat pak.

Het Paleis van de Geest in Walibi Belgium - Foto: © Adri van Esch

Het Paleis van de Geest

In Het Paleis van de Geest – in het Frans: Le Palais du Génie – gebruiken de twee geesten Zanzar en Babas al hun krachten om elkaar te bestrijden en tevens de bezoekers te imponeren. De wachtrij buiten is een Oosterse markt. Op de markt steelt een aapje een oude lamp. Als Zanzar probeert de lamp aan het ondeugende diertje te ontfutselen, komt geest Babas tevoorschijn. In de imposante troonzaal van het paleis ontstaat onenigheid tussen Zanzar en de op macht beluste Babas. Hun tweestrijd laat de hele zaal tollen om zijn as; onder lijkt boven en boven lijkt onder. Dit draaiende huis werd geopend in 2001, toen Walibi nog Six Flags Belgium heette.

Psyké Underground in Walibi Belgium

Psyké Underground

Psyké Underground is een achtbaan met historie en een verhaal, en verdient daardoor een apart plekje in onze lijst van niet te missen attracties. Van deze shuttle loop coaster bestaan wereldwijd nog slechts zes exemplaren. De achtbaan lanceert de trein heen en terug door een grote looping. De katapultcoaster werd in 1982 geopend onder de naam Sirocco. Vijftien jaar later werd de 25 meter hoge looping in een hal geplaatst met als doel de omwonenden te bevrijden van geluidsoverlast. De attractie kreeg toen de naam Turbine. In 2013 werd de attractie volledig gerenoveerd: het vliegwiel dat de trein voortstuwt werd vervangen door moderne lineaire inductiemotoren en het hele traject werd indoor; de 45 meter hoge uiteinden van de baan werden overkapt met gigantische stalen buizen. De naam van de unieke achtbaan is nu Psyké Underground en de rit vindt helemaal in het donker plaats.

Derde leven voor achtbaan

Tiki-Waka in Walibi Belgium

Tiki-Waka

Tiki-Waka staat niet in het rijtje van de sensationele achtbanen Vampire, Weerwolf, Cobra en Psyké Underground omdat de rit wel avontuurlijk is, maar niet overmatig spannend of eng. Tiki-Waka is een echte familieachtbaan, al geschikt voor kinderen vanaf een meter lengte. De attractie is 21 meter hoog, ruim 550 meter lang en heeft een topsnelheid van 55 kilometer per uur. Tiki-Waka staat in het themagebied Exotic World.

‘Exotic World was een complexe uitdaging’

Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium - Foto: © Adri van Esch

Challenge of Tutankhamon

Het gebouw waarin Challenge of Tutankhamon is gevestigd werd in april 1980 aan het attractiepark toegevoegd. In het versterkte fort aan het einde van het park was tot 2003 de darkride Het Geheim van de Eenhoorn gehuisvest, naar het gelijknamige stripverhaal van Kuifje uit 1943. Bezoekers beleefden een zeeslag tussen vijf schepen, waaronder het koninklijke schip van Ridder De Hadoque en dat van piraat Scharlaken Rackham. Na bijna een kwart eeuw werd het fort een gebouw in Egyptische stijl.

In Challenge of Tutankhamon neem je plaats in een TRV, een Treasure Recovery Vehicle. Je gaat in het voertuig op zoek naar de schat van de Egyptische farao Toetanchamon. In de wachtrij waarschuwt echter profeet Nazeer voor de vloek van de god Seth. Het laserpistool Ankhinator moet de expeditiegangers bescherming bieden. De tocht leidt door geheimzinnige gangen, langs graftombes, angstaanjagende monsters en mummies.

Calamity Mine in Walibi Belgium

Calamity Mine

In Calamity Mine gaan de treinen tweemaal omhoog in een duistere mijngang. Wat volgt is een snelle tocht door mijnen, langs rotsen, over bruggen en onder een waterval door. De achtbaan ademt de sfeer van de goudkoorts en de stripboeken van Lucky Luke. Mijnachtbaan Calamity Mine is een echte familieattractie: de snelle baan gaat niet over de kop, maar door de snelheid van bijna vijftig kilometer per uur en de vele bochten en heuvels is het toch een spannende belevenis.

Dalton Terror in Walibi Belgium

Dalton Terror

Vrijevaltoren Dalton Terror is alleen voor de echte durfals: twintig personen tegelijk worden naar 77 meter hoogte getransporteerd. Daar blijven de vijf gondels even stil hangen, zodat de berijders kort van het spectaculaire uitzicht kunnen genieten. Dan volgt plots de loodrechte val naar beneden, met een topsnelheid van 110 kilometer per uur. Pure terror! Het woord Dalton in de naam van de attractie verwijst naar de Daltons uit Lucky Luke, de vier boeven die het constant aan de stok hadden met de hoofdpersoon in de Belgische strips.

Flash Back in Walibi Belgium

Flash Back

Flash Back is een boomstamattractie zoals die in veel pretparken te vinden is. Bijzonder aan de attractie in Walibi Belgium is dat er een verhaal verbonden is aan de ruim vijfhonderd meter lange wildwaterbaan. De baan is gethematiseerd als een uit 1869 daterende fabriek. In de oude fabriek staat een verjongingsmachine. Bezoekers worden jonger als ze een tochtje in het bootje maken en het Elexir de Jeunesse drinken, zo gaat het verhaal. Maar onderweg gaat er plots iets mis: de bootjes draaien en schieten achterwaarts een heuvel af. Daardoor worden de gasten juist ouder, wat niet de bedoeling is. Gelukkig wordt de fout op tijd rechtgezet en schieten de boten als apotheose voorwaarts een 23 meter hoge heuvel af. Na de onvermijdelijke waterdouche komen de bezoekers in het station tot de ontdekking dat ze nauwelijks ouder zijn geworden.

Pulsar in Walibi Belgium - Foto: © Adri van Esch

Pulsar

Pulsar is een wereldwijd unieke splash coaster. In zeventig seconden word je drie keer heen en weer gekatapulteerd en gaat je boot aan de uiteinden steeds hoger. De laatste afdaling is vanaf 45 meter hoogte en veroorzaakt een gigantische vloedgolf. Droog blijf je zeker niet als het tienduizend kilo wegende voertuig met een snelheid van honderd kilometer per uur wordt afgeremd door het water. Het verhaal van Pulsar draait om een mysterieuze hartvormige installatie die verloren energie van over de hele wereld opvangt. Om een uitbarsting te voorkomen dient de installatie de energie om te vormen en op gezette tijden vrij te laten. Dat gebeurt door middel van twee forse boten die door een vernuftig draaisysteem op de baan van de attractie worden gezet.

Naar de parkplanner van Walibi Belgium

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch. Walibi Belgium

Meest bezochte parkprofielen