Niet te missen in… Europa-Park

Wat maakt Europa-Park tot een Europese topper? Welke attracties mag je in het pretpark in het Duitse Zwarte Woud niet overslaan?

Tel gerust na: Europa-Park heeft zeker honderd attracties. Van sprookjesachtig tot spetterend, van klein tot kolossaal, van rustig tot razendsnel. Liefst dertien van die honderd attracties zijn achtbanen. Het Zuid-Duitse pretpark is daarmee recordhouder in Europa. Ook voor de rollercoasters geldt: er is keus voor ervaren snelheidsduivels én voor beginnende coasterfans. Alle attracties en shows staan in zeventien Europese landen. Je wandelt zonder paspoort of slagbomen van het zonnige Spanje naar het koele IJsland, van jodelend Oostenrijk naar klompendansend Nederland en van de Griekse eilanden naar de Zwitserse bergen.

Achtbanen in Europa-Park

In het grote aanbod aan attracties en shows vindt iedereen zijn of haar favorieten. Maar welke attracties mag zeker niet overslaan? Wij zetten ze op een rijtje. Onder het niet te missen elftal bevinden zich de acht spannendste achtbanen. Doe je het liever wat rustiger aan, dan zijn er nog zes rollercoasters om uit te kiezen. Zoals de elektrisch aangedreven Alpenexpress Enzian, de ook voor jonge avonturiers geschikte Pegasus of de wilde muis Matterhorn Blitz. Voor de allerkleinsten is er de Ba-a-a Express; daar mogen kinderen vanaf drie jaar al in.

Voor de elf publiekslievelingen lopen we vanaf Duitsland (het ingangsgebied van het attractiepark) rechtsom naar Frankrijk en Griekenland en via Nederland en IJsland naar Spanje. Onze wandeling eindigt in het fantasieland van Arthur en de Minimoys. Dat koninkrijk is een perfecte uitvalsbasis om alle andere attracties en themagebieden van Europa-Park te verkennen, zoals Grimms Sprookjesbos en het speciaal voor kinderen bestemde Ierland.

Voletarium in Europa-Park

Voletarium

In het Duitse themagebied, direct na de ingang van het park, staat een gigantische hal van 16 meter hoog en 62 meter lang waarin Voletarium gevestigd is, een ‘flying theater’ waarbij je zittend in een bewegende gondel een film op een gigantisch projectiescherm bekijkt. Je vliegt in ruim vier minuten over diverse Europese landen. De opnames voor de film Flying over Europe zijn gemaakt met drones en helikopters. De filmschermen in de twee theaters van Voletarium hebben een doorsnee van 21 meter en een oppervlakte van 425 vierkante meter. Het verhaal rond Voletarium gaat over de luchtvaartpioniers Egbert en Kasper Eulenstein die een groot deel van hun leven wijdden aan pogingen om de mens te laten vliegen. Zij maakten talloze schetsen, studies en experimenten om een luchtwaardige machine te ontwikkelen. Je bezoekt onder meer het laboratorium van de gebroeders Eulenstein.

Staaltjes Benelux in Voletarium
Rijksmuseum inspiratiebron voor Voletarium

Eurosat CanCan Coaster in Europa-Park

Eurosat CanCan Coaster

Wie de grens van Italië naar Frankrijk oversteekt, kan het markante gebouw waarin achtbaan Eurosat CanCanCoaster gehuisvest is niet over het hoofd zien. De rollercoaster schiet door een zilveren kogel van 45 meter hoog. Voor de gigantische bol staan bekende Parijse bouwwerken, zoals de Moulin Rouge. Binnenin de glinsterende kegel is het aardedonker. De ruim drie minuten durende rit door de duisternis voert langs allerlei uitgelichte typisch Franse symbolen. Er zijn twee stations: één voor de reguliere achtbaanrit en één voor bezoekers die de snelle treinrit willen maken met een VR-bril op.

Silver Star in Europa-Park

Silver Star

Frankrijk heeft nog een attractie die geen bezoeker kan missen: Silver Star. Deze achtbaan – genoemd naar de bekende ster die op elke motorkap van een Mercedes staat – is 73 meter hoog en al vanaf de snelweg te zien. Parkeer je vervolgens je auto, dan raast de snelle trein met een topsnelheid van bijna 130 kilometer per uur over je hoofd, want het grootste deel van het baantraject loopt over de parkeerplaats van Europa-Park. De attractie is afkomstig van de befaamde Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard.

Abenteuer Atlantis in Europa-Park

Abenteuer Atlantis

Verstopt in de kelders van het witte Griekse dorpje ligt Abenteuer Atlantis, de zoektocht naar een mythisch continent diep onder de zee. Gasten stappen in kleine onderzeeërs die voorzien zijn van infrarode laserpistolen. Daarmee kunnen ze onderweg op allerlei doelen schieten. Een scoreteller houdt bij wie het meest succesvol is. Abenteuer Atlantis is ontworpen door de Nederlandse imagineer Michel den Dulk.

Poseidon in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Poseidon

Poseidon is een waterachtbaan met een achtbaandeel en een vaargedeelte. De tocht begint in de tempel van Odysseus, bekend van het Paard van Troje. Daarna volgt een achtbaan met een hoogte van 23 meter en snelheden tot zeventig kilometer per uur. Twee keer wordt elk achtpersoons bootje afgeremd door water, met een grote splash tot gevolg. Deze waterattractie is genoemd naar Poseidon, de god van de zee en volgens de Griekse mythologie de schepper van alle wateren.

Voltron Nevera

Voltron Nevera is een heftige, sensationele achtbaan met diverse wereld- en Europese primeurs. Het is de lanceerachtbaan met de steilste lancering ter wereld (van 105 graden) en de lanceerachtbaan met de meeste over-de-kop-elementen ter wereld. Het is tevens de langste lanceerachtbaan in Europa (1.385 meter) en met drie versnellingssecties is de achtbaan recordhouder in Europa. Voltron Nevera staat in themagebied Kroatië. Daar slingert de achtbaan in volle vaart door een authentiek Kroatisch landschap met rotsen, eeuwenoude gevels en andere decoraties. De achtbaan is toegankelijk voor bezoekers vanaf acht jaar, met een minimale lengte van 1,30 meter. Zij worden onder andere vier keer gelanceerd – waaronder één keer verticaal en één keer achterwaarts – met een snelheid tot 90 kilometer per uur, gaan zeven keer over de kop en voelen zich gewichtloos op ruim dertig meter hoogte, gedurende ruim twee seconden.

Europa-Park pronkt met achtbaan Voltron Nevera

Euro-Mir in Europa-Park

Euro-Mir

Het eerste permanent bewoonde ruimtestation dat in een baan om de aarde werd gebracht was de Russische Mir. Naar dat legendarische ruimtevoertuig is Euro-Mir genoemd, een achtbaan in themaland Rusland die opvalt door gigantische spiegeltorens van wel 28 meter hoog. In één van de torens draait de trein zich een weg naar boven. Eenmaal buiten gaat het eerste stuk nog relatief langzaam waardoor je de kans hebt om Europa-Park vanuit de lucht te bekijken. Dan volgt een razendsnelle tocht naar beneden, met snelheden tot tachtig kilometer per uur. De gondels van Euro-Mir draaien om hun eigen as, waardoor je nooit weet welk stuk van het traject je vooruit of achteruit rijdend aflegt.

De Deutsche Allee in Europa-Park staat op nummer 7 van de top 10 van mooiste Main Streets

Piraten in Batavia in Europa-Park

Piraten in Batavia

In Europa-Park is een stukje Nederland nagebouwd met Delfts blauwe koffiekopjes, een Molencafé en typisch Hollandse geveltjes. Het koloniale tijdperk van de Republiek der Verenigde Nederlanden wordt verbeeld in de darkride Piraten in Batavia. Bezoekers varen door de drukke haven van Batavia – tegenwoordig Jakarta – en belanden midden in een felle strijd op het water tussen zeerovers en de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In 2009 werd Piraten in Batavia door de fans van het pretpark aangewezen als de beste darkride. Op 26 mei 2018 verwoestte een grote brand de attractie, maar de darkride werd herbouwd en op 28 juli 2020 feestelijk heropend. Het verhaal draait nu rond Bartholomeus van Robbemond. De piratenhoofdman gaat op zoek naar de Vuurtijger, de mysterieuze dolk van Batavia. De legende zegt dat wie de dolk van Batavia bezit, onsterfelijk is.

Populaire piraten terug in Europa-Park

Blue Fire in Europa-Park

Blue Fire

De meeste attracties in Europa-Park komen uit het eigen productiebedrijf Mack Rides. Het pretpark in Rust kan beschouwd worden als de showroom van het attractiebouwbedrijf van de familie Mack, die ook eigenaar is van Europa-Park. Voor sommige achtbanen schakelden de Macks een ander deskundig bedrijf in – zoals voor Silver Star en Wodan – maar de meeste achtbanen in het park zijn door de familie zelf ontwikkeld en gefabriceerd. Zoals Blue Fire in het IJslandse themagebied. Het was de allereerste loopingcoaster en lanceerachtbaan die door Mack Rides werd vervaardigd. De tocht in megacoaster Blue Fire start in een onderzoekscentrum dat de vulkanische krachten op IJsland bestudeert. Vervolgens wordt de trein in minder dan drie seconden naar een snelheid van honderd kilometer per uur en een hoogte van 38 meter gekatapulteerd. De trein vliegt daarna door een looping, een 360 graden-schroef en twee omgekeerde draaiingen.

Wodan in Europa-Park

Wodan

Pal naast Blue Fire staat Wodan, een meer dan een kilometer lange houten achtbaan. Voor deze rollercoaster contracteerde Europa-Park één van ‘s werelds beste fabrikanten van houten achtbanen, Great Coasters International. Het Amerikaanse bedrijf is ook de bouwer van Troy in Toverland, Joris en de Draak in de Efteling en Heidi The Ride in Plopsaland, maar Wodan is de hoogste en snelste. Wodan steekt veertig meter de hemel in en kruist onderweg de banen van Blue Fire en wildwaterbaan Atlantica SuperSplash. De officiële naam van de achtbaan is Wodan – Timburcoaster, maar bijna had het houten gevaarte Thor geheten.

Riddershow in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Riddershow

In de imposante open Spaanse arena wordt dagelijks een riddershow opgevoerd. De naam kan per seizoen verschillen – momenteel heet de voorstelling De terugkeer van de Zwarte Ridder – maar het thema is steeds gelijk: in ruim een half uur geven ridders een adembenemende show met paarden, stunts en speciale effecten. En zoals steeds bij ridderlijke avonturen wint het goede het van het kwaad.

Arthur in Europa-Park

Arthur in het koninkrijk van de Minimoys

Het filmfiguurtje Arthur – bekend van zijn belevenissen met de Minimoys – heeft in Europa-Park zijn eigen land. Het Königreich der Minimoys is een volledig overdekt themagebied met kleurrijke decors, klim- en klautertoestellen, kleine attracties en de indrukwekkende darkride Arthur. Een hangende achtbaan vervoert bezoekers naar de onderaardse fantasiewereld van de Minimoys, een klein volkje dat op zoek is naar een schat. De draaiende stoeltjes van de achtbaan geven een goed zicht op de bijzondere leefwereld van de Minimoys, met grashalmen zo hoog als torenflats, lieveheersbeestjes met het formaat van een helikopter, kolossale kikkers en reusachtige rupsen. De decors van onder meer de bonte Paradise Alley komen uit het atelier van P&P Projects in het Noord-Brabantse Someren.

2016-2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen