Nieuwe recordhouder op komst

In 2023 opent Falcon’s Flight, de hoogste, langste én snelste achtbaan wereldwijd.

Falcon's Flight in Six Flags Qiddiya

In 2023 worden alle bestaande wereldrecords op het gebied van achtbanen in één keer verbroken. Dan opent in het nieuwe pretpark Six Flags Qiddiya in Saoedi-Arabië Falcon’s Flight, de hoogste, langste én snelste achtbaan wereldwijd.

Over twee jaar wordt het bestaande record van de langste, hoogste en snelste achtbaan ter wereld verpulverd. Dan opent in Six Flags Qiddiya in Saoedi-Arabië de megacoaster Falcon’s Flight. De grootste en meest indrukwekkende attractie van het nieuwe pretpark wordt liefst vier kilometer lang en haalt een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Dat tempo wordt bereikt als de speciaal voor deze snelheid ontworpen treinen vanaf een natuurlijke klif 160 meter loodrecht de diepte in duiken.

Overtreffende trap

De achtbaan wordt gebouwd door Intamin Rides, bekend van onder meer Taron in Phantasialand en de nieuwe Kondaa in Walibi Belgium. De hoge snelheden worden bereikt door gebruik te maken van LSM-technologie, waarbij de treinen met Linear Synchronous Motor driemaal elektromagnetisch worden gelanceerd. Falcon’s Flight wordt meteen ook ‘s werelds hoogste vrijstaande achtbaanconstructie. Op dit moment is nog Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi de snelste achtbaan ter wereld met 240 kilometer per uur. De hoogste achtbaan is Kingda Ka in het Amerikaanse Six Flags Great Adventure met een hoogte van 139 meter. De langste achtbaan is Dragon 2000 in het Japanse Nagashima Spa Land, met 2479 meter. Falcon’s Flight gaat al deze records overtreffen.

Falcon's Flight in Six Flags Qiddiya Ontwerpproces

“Nergens anders op de wereld bestaat een achtbaan als deze”, glundert Philippe Gas, directeur van het grootse Qiddiya-project. Gas was zeven jaar lang directeur van Disneyland Paris. In 2014 stapte hij over naar het in aanbouw zijnde Shanghai Disneyland. Sinds december 2020 leidt hij de Qiddiya Investment Company. “De experts van Intamin en het engineeringteam van Six Flags bevinden zich nu daadwerkelijk in het ontwerpproces van Falcon’s Flight, dus de opwinding neemt toe.” Een ritje in de recordhouder zal drie minuten duren en de treinen bieden plaats aan twintig gasten.

Architectonisch meesterwerk van staal

Wie er oog voor heeft krijgt tijdens de rit een panoramisch uitzicht op Six Flags Qiddiya en het in de vallei gebouwde resort. “Ik zal nooit meer het moment vergeten waarop ik aan de rand van de tweehonderd meter hoge klif van de Tuwaiq-berg in Qiddiya stond, in de vallei keek en me voorstelde hoe zo’n recordbrekende achtbaan eruit zou zien”, vertelt Daniel Schoppen, directeur Design & Development bij Intamin. “Deze wereldwijd unieke setting en de ongelooflijke, natuurlijke hoogte van de rots stellen ons in staat een architectonisch meesterwerk van staal te ontwerpen.” Six Flags Qiddiya wordt 32 hectare groot en herbergt 28 attracties in zes themagebieden. Het nieuwe pretpark komt zestig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Riyad te liggen.

{youtube}reo-vQi0Erw|100%|600|0{/youtube}

Ook groot: The London Resort

3 januari 2021 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Qiddiya

Meest bezochte parkprofielen