De filmpoort van Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

Niet te missen in… Movie Park Germany

Een dagje naar Hollywood in Duitsland? Welke attracties en shows mag je niet missen in Movie Park Germany?

Je zult niet eenvoudig wat missen in Movie Park Germany. Het filmpark in de buurt van Oberhausen is misschien wel het makkelijkst navigeerbare pretpark van Europa. In feite is het park één grote T-splitsing. Aan het eind van de hoofdstraat – de Hollywood Street Set – kun je slechts twee kanten op: naar links of naar rechts. Verdwalen is onmogelijk en een attractie over het hoofd zien is ook erg moeilijk.

De grootste blikvangers in het park zijn de achtbanen en de zestig meter hoge vrijevaltoren The High Fall. Liefhebbers van deze thrillrides vinden altijd iets van hun gading: voor de grotere durfals zijn er naast The High Fall de hangende loopingachtbaan MP Xpress, de houten rollercoaster The Bandit en de wilde muis-achtbaan Ghost Chasers. Kleinere gasten stappen in de achtbanen The Backyardigans Mission to Mars of de hangende Jimmy Neutron’s Atomic Flyer. Welke attracties en shows mag je verder niet missen in dit Hollywood in Duitsland?

Top secret: Area 51 in Movie Park Germany

Area 51 – Top Secret

Meteen na de parkingang ligt aan je linkerhand Area 51 – Top Secret, een geslaagde combinatie van wildwaterbaan en darkride. De vaartocht voert door een geheime militaire basis in de Amerikaanse Nevada-woestijn. In de vroege jaren vijftig werden de geruchten steeds sterker dat er een laboratorium van buitenaardse wezens gevestigd is. Of dat het een gebied is waar met ufo’s wordt geëxperimenteerd. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien of de verhalen waar zijn; vanwege de aanhoudende geruchten heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie besloten voor de eerste keer open huis te houden op de Air Force-basis.

Om Area 51 – Top Secret zo realistisch mogelijk te maken, staan er in de attractie echte militaire voorwerpen van de US Air Force, zoals militaire veldbedden uit het jaar 1950, originele onderdelen van een Amerikaanse straaljager en een liefst driehonderd vierkante meter grote US Army-parachute die normaal zware voorwerpen en jeeps zachtjes op de grond laat landen. Andere bijzondere rekwisieten zijn getrouwe replica’s van de Area 51-waarschuwingsborden, een militair vliegtuig in schaal van 1 op 3, typisch Amerikaanse stroommasten, een uitkijktoren en de bekende Willy US-militaire jeeps.

Onderweg maken de boten tweemaal een diepe val waarbij nat worden onvermijdelijk is. De laatste waterval leidt je de berg uit, de openlucht in en terug naar de start van de expeditie door de militaire basis.

The Lost Temple in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

The Lost Temple

Archeoloog dr. Jeffrey Carter nodigt je uit om mee te gaan naar de onderaardse tempel die hij heeft ontdekt. Vanuit het onderzoekskamp neemt de onderzoeker je mee in de krakende en schuddende lift die het gezelschap zevenhonderd meter onder de grond brengt. De tocht naar de verloren gewaande tempel voert door mysterieuze grotten en spelonken. Vervolgens stap je in een expeditiebus die je naar het eeuwenoude bouwwerk brengt. Maar de tempel is inmiddels in bezit genomen door dinosaurussen en andere prehistorische wezens. En die zijn niet blij met je komst. Door middel van realistische 3D-beelden en beweging komen de monsterlijke dieren dichterbij dan je lief is.

Movie Park Studios Tour

Achtbaan Movie Park Studios Tour is een eerbetoon aan geliefde, maar verdwenen klassieke attracties als Cop Car Chase, Movie Magic en Gremlins Invasion. De familieattractie voert bezoekers langs twaalf beroemde filmscènes met decors en rekwisieten uit Hollywood-films. De achtbaan is gehuisvest in het gebouw van de voormalige attracties Looney Tunes Adventure en Ice Age Adventure en heeft twee lanceringen en een 360-graden draaibaar platform. De rails lopen ook naar buiten, over de als een authentieke Hollywood-studiopoort vormgegeven ingang heen. Het stationsgebouw van de indoor coaster is in typische art deco-stijl gebouwd.

Bij de realisatie van de attractie Movie Park Studios Tour waren drie Nederlandse bedrijven betrokken. De Leisure Expert Group uit Amsterdam tekende voor het ontwerp. P&P Projects uit het Brabantse Someren bouwde de decors en rekwisieten en verzorgde audio, video, licht en geluid. Wiebe Damstra en zijn bedrijf Damstra Techniek uit Luttelgeest in Flevoland ondersteunden het team van Movie Park Germany bij het projectmanagement. Voor de muziek van Movie Park Studios Tour schakelde het Duitse filmpark het gerenommeerde Budapest Philharmonic Orchestra en een veertigkoppig koor in.

Roxy Theatre in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

Roxy Theatre

Midden in de Hollywood Street Set – de ingangsstraat van Movie Park Germany – ligt het legendarische theater Roxy. De oorspronkelijke schouwburg stond in het plaatsje Northampton in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het theater – waar vele beroemdheden optraden – opende in 1921 als Lyric Theatre en werd in 1933 helemaal gerenoveerd in de toen populaire art deco-stijl. De naam werd Roxy Theatre. Movie Park Germany heeft een goed gelukte kopie van het theater. In het gebouw is een driedimensionale bioscoop gehuisvest, waar de film Tom & Jerry 4D draait.

Stuntshow in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

Operation Red Carpet – The Stunt Show

Zonder stuntshow is een filmpark niet compleet. Movie Park Germany heeft het grote openluchttheater waar Operation Red Carpet – The Stunt Show wordt opgevoerd precies in het hart van het park geplaatst, op de plek waar de drie hoofdwegen van de T-splitsing samenkomen. De halsbrekende huzarenstukjes en spectaculaire actiescènes laten zien waarom beroemde filmsterren het stuntwerk liever aan echte vakmensen overlaten.

Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany

Star Trek: Operation Enterprise

Om de Star Trek-achtbaan van Movie Park Germany is een compleet verhaal bedacht: je moet als moedige Starfleet-cadet het ruimteschip Enterprise redden. Al op Federation Plaza stap je de sciencefictionwereld van de fameuze Star Trek-films binnen. Highlights in het gethematiseerde stationsgebouw van de rollercoaster zijn holodecks, twee transporter-ruimtes en de origineelgetrouwe brug van de U.S.S. Enterprise NCC-1701-D uit de The Next Generation-serie van Star Trek. Tijdens de missie stap je vervolgens in de triple launch coaster, die naast een drievoudige lancering nog diverse andere spectaculaire baanelementen en inversies telt. Meest opvallend is de twisted halfpipe, een gigantische wokkel die veertig meter de lucht in steekt.

Excalibur - Secrets of the Dark Forest in Movie Park Germany

Excalibur – Secrets of the Dark Forest

De ronde boten van Excalibur – Secrets of the Dark Forest leggen zowel een traject binnen als buiten af. De hoofdrollen in deze wildwaterbaan zijn weggelegd voor koning Arthur, zwaard Excalibur en de ridders van de Ronde Tafel. De bezoekers worden door tovenaar Merlijn op een zoektocht naar Excalibur gestuurd. Het legendarische zwaard werd namelijk door de tafelridders gestolen en moet zo snel mogelijk terug naar de rechtmatige eigenaar, koning Arthur. De reis in de vlotten leidt door betoverde wouden en donkere holen.

Vorige namen van deze met vier miljoen liter water gevulde attractie waren The Neverending Story (een reis naar de sprookjesachtige wereld van Fantasia) en Mystery River (een vaartocht langs fantasierijke wezens, heksen, trollen, draken en tovenaars). In 2018 werd de geliefde wildwaterbaan omgebouwd tot Excalibur – Secrets of the Dark Forest en sindsdien komen de bezoekers langs betoverde bossen, donkere holen en gevaarlijke zeemonsters. Voor de metamorfose werden negenhonderd liter verf, 2500 meter kabel, tweehonderd nieuwe lampen en meer dan 150 luidsprekers gebruikt. De ‘rapid river’ is één van de grootste in Europa en telt twaalf scènes, vierhonderd rekwisieten en vijftien speciale effecten.

Van Helsing's Factory in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

Van Helsing’s Factory

Vampierenjager Abraham van Helsing is de tegenstander van Dracula: in de verhalen neemt de Nederlandse professor het op tegen de kwaadaardige bloedzuiger. In de indoor achtbaan Van Helsing’s Factory vertrekken bezoekers vanuit de wapenkamer van Van Helsing. De wilde tocht voert door een onheilspellende schroothoop van roestende auto’s. Plotseling duikt tijdens de donkere rit een vampier op. Er is geen andere keus dan hem aan te vallen. Dat lukt: de vampier spat in duizenden stukjes uiteen en de spannende achtbaanrit komt tot een goed einde.

Time Riders in Movie Park Germany - Foto: (c) Adri van Esch

Time Riders

In Time Riders maken gasten een reis door de tijd in een van de tien vliegsimulators. De reis wordt begeleid door professor Horace Garrison Wells. De uitvinder is een rol van John Cleese, bekend van Monty Python. De naam Horace Garrison Wells is een knipoog naar de beroemde sciencefiction schrijver H.G. Wells, auteur van de roman The Time Machine. De attractie in Movie Park Germany voert door de werkkamer van de professor en een laboratorium met een gigantische generator als blikvanger. De ‘vlucht’ in de simulator voert zowel terug als vooruit in de tijd. Dinosaurussen kruisen het pad van de tijdmachine en passagiers werpen een blik op een futuristisch ruimtestation ver weg in het oneindige heelal.

 Van Warner Bros. Movie World naar Movie Park Germany

2015/2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen