De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: Susan Klis

Niet te missen in… de Efteling

Welke attracties en shows mag je niet missen als je een dagje in de Efteling bent?

De Efteling staat vol met leuke attracties en ieder heeft zo zijn of haar eigen favorieten. Toch zijn er attracties waarvan iedereen vindt dat je ze niet mag missen. We wandelen door de Efteling van rijk naar rijk: we lopen de Pardoes Promenade af naar het Fantasierijk, slaan linksaf het Marerijk in en lopen met de klok mee via Reizenrijk en Ruigrijk naar het Anderrijk. We wijzen je op de elf attracties in het pretpark die je zeker niet mag overslaan.

Symbolica in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Symbolica

In het majestueuze Symbolica gaan bezoekers op audiëntie bij koning Pardulfus Domerano. In de vestibule van het Paleis der Fantasie wacht hoofdlakei O.J. Punctuel de gasten op. Vanaf de trap legt hij hen de etiquette voor dit hofbezoek uit. Parkmascotte Pardoes de Tovernar vindt al die regeltjes maar saai. Hij nodigt de gasten uit eerst een tochtje te maken door de geheime gangen en kamers van het paleis. Bezoekers kunnen vervolgens kiezen uit drie verschillende tours door het immense gebouw: de Heldentour, de Muziektour en de Schattentour. Zespersoons Fantasievaarders brengen hen geruisloos naar het Observatorium waar grootmagister Almar gebiologeerd de sterrenhemel bestudeert. De gondels versnellen en schieten het balkon van het paleis op waar de gasten een adembenemend uitzicht hebben op het nachtelijke Rijk der Fantasie.

Het bezoek aan het Botanicum krijgt een verrassende wending als de tropische plantenkas plots verandert in een glazen onderzeeboot. De ruiten van de kas kunnen de druk van het water en de onverwachts opduikende reuzenvis nauwelijks aan en dreigen te barsten. Overal ontstaan scheuren, stralen water spuiten naar binnen. Gelukkig wijst Pardoes de gasten een veilig heenkomen naar de Koningszaal, waar zojuist een koninklijk feest wordt gevierd. Koning Pardulfus zit er aan de rijk gevulde eettafel en over de dansvloer walsen kleurrijke danskoppels.

Symbolica wordt de nummer 1

Doornroosje in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Sprookjesbos

Wandel langs bijna dertig sprookjestaferelen die met veel zorg en creativiteit tot leven zijn gebracht, en die de Efteling tot ver over onze landsgrenzen beroemd hebben gemaakt. Neem de hoofdingang van het Sprookjesbos – in het Marerijk, vlakbij de Stoomcarrousel – en niet de zijingang aan de Pardoes Promenade. Zo kom je alle sprookjes tegen; volg gewoon het rode klinkerpad. De eerste sprookjes stammen uit 1952. De Efteling heeft jaar in, jaar uit nieuwe sprookjes toegevoegd. Al wandelend kom je langs het kasteel van Doornroosje, de Trollenkoning, De wolf en de zeven geitjes, Assepoester en Het meisje met de zwavelstokjes. Halverwege het Sprookjesbos ligt een openluchttheater waar dagelijks poppenvoorstellingen voor kinderen worden gegeven.

Hou je alleen van thrills, snelheid en spanning en niet van romantiek en fantasie, sla het Sprookjesbos dan over. Trek voor een wandeling door het uitgestrekte bos gerust een tot twee uur uit.

Wandel door het Sprookjesbos

Droomvlucht in de Efteling

Droomvlucht

Droomvlucht is tientallen jaren lang steevast door bezoekers aangewezen als mooiste attractie van de Efteling. Een zweeftochtje in de ‘hemelslee’ langs de elfentuin, het kastelenrijk, het trollenmoeras en in het wonderwoud hoort daarom absoluut bij een dagje Efteling. Droomvlucht ligt in het Marerijk. In de darkride zweef je langs bewegende kasteeltorens, vliegende paleizen, geurige bloementapijten, zingende elfjes en een vriendelijk wuivende koning Oberon. Elk tochtje eindigt in het natte zompenwoud, waar het altijd regent en waar groene trollen vrolijk baden in de plassen.

Raveleijn in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Raveleijn

Het imposante theater waar de spektakelshow Raveleijn wordt opgevoerd ligt naast Droomvlucht. In Raveleijn gaan vijf dappere ruiters te paard het gevecht aan met het kwaad in de persoon van de gemene graaf Olaf Grafhart. De finale is indrukwekkend: de vijf koppen van draak Draconicon proberen met vuur de vijf jonge ruiters te verjagen. Het verhaal van Raveleijn werd geschreven door de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon. De herhalingswaarde van de 25 minuten durende voorstelling is gering, maar wie de Raveleijn-show voor de eerste keer aanschouwt zal onder de indruk zijn.

Villa Volta in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Villa Volta

Aan hetzelfde plein als Droomvlucht en Raveleijn ligt Villa Volta, het vervloekte huis dat je wereld op zijn kop zet. Villa Volta is een klassieker en valt daarom in de categorie ‘niet te missen’. Veel andere attractieparken hebben een vergelijkbaar draaiend huis, maar de Efteling was het eerst – Villa Volta stamt uit 1996 – en de installatie in Kaatsheuvel behoort nog steeds tot de beste. Stap binnen in de woonkamer van Bokkenrijder Hugo van den Loonsche Duynen en ervaar vervolgens een adembenemende belevenis: boven lijkt onder en onder boven, de hele kamer draait om zijn as en ook de banken staan niet stil…

Carnaval Festival in de Efteling

Carnaval Festival

Carnaval Festival is een vreemde eend in de bijt in de wereld van de Efteling. De vrolijke reis om de wereld steekt schril af bij de overige in meer ingetogen kleuren gehulde attracties van het pretpark. De rit voert langs 270 kleurrijke poppen die laten zien hoe er gefeest wordt in België, Frankrijk, Engeland, China, Afrika, Alaska, Duitsland, Italië en Mexico. Het tochtje begint dicht bij huis: tussen de kwakende kikkers in Nederland. De acht minuten durende wereldreis in het Reizenrijk wordt begeleid door een opgewekt melodietje dat de hele dag in je hoofd weerklinkt.

Baron 1898 in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Baron 1898

Het Ruigrijk telt drie attracties die je niet mag missen en die allemaal – de naam van het themagebied verraadt het al – min of meer ‘ruig’ zijn. Baron 1898 neemt je mee naar de mijn van Gustave Hooghmoed. In één van de mijngangen heeft hij goud ontdekt en nu zoekt hij kompels die het aandurven diep onder de grond af te dalen om te zoeken naar het kostbare edelmetaal. Neem je de uitdaging aan, dan stap je in een ‘dive coaster’, een achtbaan die een haast loodrechte val naar beneden maakt, razendsnel de rokende mijnschacht in. Het meest angstaanjagende moment is als je mijnkarretje op ruim dertig meter hoogte over de top van de achtbaan rijdt en daar enkele seconden stil blijft hangen. Tijdens de rit ga je twee keer over de kop.

De Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: Susan Klis

De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is een loopattractie, een darkride, een achtbaan en een splash in één. Je wandelt door geheimzinnige smokkelgangen naar een havenstadje. Je vaart de drukke haven uit, de donkere nacht in. Dan race je in een spookschip over de duinen en wordt afgeremd door wild opspattend water. De Vliegende Hollander is vernoemd naar het wereldberoemde spookschip van kapitein Willem van der Decken, die zich ontpopte als een hebzuchtig kaper.

Joris en de Draak in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Joris en de Draak

Joris en de Draak – tegenover De Vliegende Hollander – is niet zomaar een houten achtbaan. Het is een dubbele rollercoaster met treinen die een race tegen elkaar aangaan. Je kunt zelf kiezen of je in de rode trein Vuur of in de blauwe trein Water stapt. Aan het eind van de 790 meter lange rit geeft een vaandel aan welke trein het snelst was. Onderweg race je met een snelheid van 75 kilometer per uur langs een onheilspellende moerasdraak die wild met zijn staart op het water slaat. Misschien krijg jij ook nog wel wat spetters mee…

Fata Morgana in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Fata Morgana

Wandel vanuit het Ruigrijk naar het Anderrijk, via wildwaterbaan Piraña naar Fata Morgana. Daar scheep je je in voor een magische boottocht door een Oosterse wereld. De reis eindigt in de schitterende paleiszaal van de pasja, maar voor je daar bent moet je eerst de nodige gevaren trotseren. Zoals kronkelende gifslangen in een dicht oerwoud, hongerige krokodillen en schietende bewakers. Maar telkens als je denkt de weg kwijt te zijn, wijst een tovenaar je waar je heen moet. Een kijkje in de paleiszaal en de schatkamer van de heerser over de stad van Duizend-en-een-nacht is je beloning.

Aquanura in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Aquanura

Een dagje Efteling wordt in stijl afgesloten, met de imponerende watershow Aquanura. Het twaalf minuten durend schouwspel van dansende fonteinen, draaiende kleurvlakken, hoogopspuitende waterstralen en bonte lichtpatronen vindt plaats op de grote waterplas naast Fata Morgana, vlakbij de in- en uitgang van het pretpark. Bij het waterspektakel zorgen tweehonderd fonteinen en negenhonderd lampen voor een symfonie van water, licht, mist, kleur, muziek en vuur. Er zijn meerdere versies van Aquanura: twee traditionele op Efteling-melodieën en een moderne variant op muziek gemixt door dj Tiësto. De Tiësto-Aquanura is alleen op de zomeravonden en bij speciale gelegenheden te zien.

Aquanura is vooral indrukwekkend bij avond. De beste plek om de fonteinenshow te volgen is langs de lange zijde: op het vlonderterras langs de spoorlijn of langs de waterrand aan de kant van het Efteling Theater.

Naar de parkplanner van de Efteling

2017-2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Susan Magnus, Efteling

Meest bezochte parkprofielen