Knipogen met een zachte G

Aquanura met een zachte G in de Efteling heeft niet alleen de liedjes van Guus Meeuwis, maar ook enkele vette en minder vette knipogen.

Spectaculaire fonteinen, oogverblindende lichteffecten, adembenemend dansend water, nevel en vuur, Aquanura heeft het allemaal. Bij Aquanura met een zachte G voegt de Efteling daar de liedjes van Guus Meeuwis aan toe, plus enkele vette en minder vette knipogen.

Als de fonteinen niet meer hoger kunnen, als het water niet nog mooiere figuren kan draaien, als de schijnwerpers zoals altijd de ultieme lichtshow geven en het vuur niet nog feller kan spuwen, kortom: als je de maximale ‘aaahs’ en ‘ooohs’ weer uit een nieuwe Aquanura weet te halen, maar je wilt tóch nog een stapje verder gaan, wat doe je dan? Dan zoek je muziek bij je op twee na grootste waterballet ter wereld waar niemand meteen aan gedacht had. Én je voegt een aantal subtiele en ook minder subtiele knipogen toe. Met al die elementen tezamen maak je een nieuwe fonteinenshow die de bezoeker wederom weet te verrassen: Aquanura met een zachte G.

Muzikale variatie

Aquanura is sinds 2012 het smakelijke toetje dat bezoekers voorgeschoteld krijgen aan het eind van hun Efteling-dag. De imposante watershow met meer dan tweehonderd fonteinen en negenhonderd lampen wordt muzikaal ondersteund door bekende Efteling-muziek. De Eerste Efteling Symfonie kreeg twee jaar later gezelschap van De Tweede Efteling Symfonie. In 2014 orkestreerde Tijs Verwest – alias dj Tiësto – Aquanura, waarbij zijn Adagio for Strings naadloos overloopt in de soundtrack van Joris en de Draak. Een paar maanden eerder al had Tiësto het waterspektakel bij megahotel Bellagio in Las Vegas voorzien van zijn kenmerkende techno, trance en electro. In 2020 past de Efteling opnieuw een muzikale variatie op Aquanura toe: bij Aquanura met een zachte G worden herkenbare Efteling-melodieën afgewisseld met de grootste hits van Guus Meeuwis.

Guus Meeuwis start de Aquanura-show in de Efteling

Onder de indruk

Guus gaf op 8 november 2020 zelf symbolisch het startshow voor zijn bijzondere show door de gouden bal uit het sprookje De Kikkerkoning op een standaard te plaatsen. Daarna ging voor het eerst zijn twaalf minuten durende fonteinenshow van start. Na afloop was de Brabantse zanger zichtbaar onder de indruk: “Het was echt overweldigend! Ik was natuurlijk vooraf betrokken bij het ontwerp van deze show, maar om het nu in het echt te zien en te horen is geweldig, zo speciaal. Dat dit nu elke avond voor zoveel bezoekers te zien zal zijn is echt een hele eer.”

Grootste hits

Guus Meeuwis kreeg Aquanura met een zachte G als cadeautje van de Efteling voor zijn 25-jarig artiestenjubileum. Eigenlijk zou de zanger dit jaar voor het vijftiende jaar op rij zijn concertreeks Groots met een zachte G geven, maar de stadionconcerten werden geannuleerd vanwege corona. Halverwege 2019 ontstond bij de Efteling het idee om Meeuwis voor zijn zilveren jubileum te eren met een speciale editie van Aquanura, een plan dat nu door de onverwachte afzegging van zijn concerten extra goed uitpakte. Speciaal voor deze ode aan de populaire zanger werden er arrangementen geschreven die de typische Efteling-muziek naadloos laten samenvloeien met de grootste hits van Meeuwis.

Guus Meeuwis en Pardoes zijn tevreden met Aquanura in de Efteling

Het is een Nacht

Aquanura met een zachte G start met het nieuwe lied Rijk der Fantasie, dat Guus samen zingt met prinses Anura. Het eerste liedje uit zijn eigen repertoire kan niets anders zijn dan Het is een Nacht, de hit waarmee het in 1995 voor Meeuwis allemaal begon. Het is een Nacht is meesterlijk verweven met een ander nachtelijk avontuur: De Indische Waterlelies, waarop ‘s nachts als de maan schijnt elfjes dansen. De tune van Carnaval Festival tovert bij Guus Meeuwis een brede lach op het gezicht. “Die melodie krijg ik de hele nacht niet meer uit mijn hoofd”, verwoordt Guus na afloop het effect dat de aanstekelijke muziek bij iedereen heeft. De oorworm van de Efteling is gekoppeld aan de evenknie van Meeuwis: het net zo besmettelijke wijsje van Kedeng kedeng. Aquanura knipoogt daarbij opzichtig naar het wisselende tempo van de trein waarover Guus zingt. Bij ‘want de trein vermindert vaart, terwijl mijn hart steeds sneller gaat’ doven ook de waterstralen langzaam uit. Komen de trein en de melodie weer op stoom, dan schakelt ook Aquanura een tandje hoger. Op het ritmische ‘Kedeng kedeng, kedeng kedeng, oe oe’ loopt een symbolisch fonteinentreintje over de vijver. Guus ziet het bij de première met goedkeuring en voldoening aan.

Licht uitgedaan

De hit ‘t Dondert en ’t Bliksemt is toepasselijk gekoppeld aan de Limburgse fanfaremuziek van Baron 1898. Vanzelfsprekend zorgen geluids- en lichteffecten voor donder en bliksem. De violen in Dance Macabre uit het Spookslot geven een stemmige opmaat naar het gevoelige Tranen gelachen. Bij dat lied heeft de Efteling de meest opvallende knipoog ingebouwd: als Guus zingt ‘Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden het licht uitgedaan’ gaat ook daadwerkelijk al het licht van Aquanura en rond de vijver uit. De lichtschakelaar gaat om, en pas na enkele donkere seconden weer aan; een simpel maar zeer indringend effect.

De Brabantse vlag bolt op bij Aquanura met een zachte G in de Efteling

Rood en wit: Brabant bont

De muziek van Symbolica zet de finale van Aquanura met een zachte G in. In de apotheose van de watershow wordt Brabant, het loflied dat Meeuwis zingt over de provincie waarin hij woont, vermengd met de melodische klanken die al decennialang uit de paddenstoelen in het Sprookjesbos komen. Hier wordt de laatste vette knipoog van de zachte G-editie van Aquanura gegeven: het water wordt door de honderden lampen rood en wit gekleurd, de kleuren van de provincie Noord-Brabant. Door het vallende water en de opkomende nevel lijkt het alsof het Brabants bont van het provinciale dundoek golft en bolt op het wateroppervlak. Voor het slotstuk van deze vierde Aquanura-versie heeft de Efteling alles uit de kast gehaald. Een betere vertolking van ‘Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’ is er niet.

De première van Aquanura in de Efteling

9 november 2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen