Van imker tot pastor: bijzondere banen in een pretpark

Een pretpark is een wereld op zich, met heel bijzondere beroepen. Neem Europa-Park: een aantal medewerkers heeft een heel speciale baan.

In Europa-Park zijn diverse medewerkers die een beroep hebben dat je niet meteen in een pretpark zou verwachten. Onder de 4.200 medewerkers zijn dit de tien meest opvallende banen in het Duitse attractiepark

Iconenschilder

In Europa-Park zijn Europese landen tot in het kleinste detail nagebouwd in vijftien verschillende themagebieden. In het Russische themagebied vinden bezoekers kleine vakwerkhuisjes waarin ambachtslieden uit Rusland aan het werk zijn. Bezoekers mogen gewoon binnenlopen. Ze zien dan de ambachtslieden aan het werk, zoals een iconenschilder, een glasblazer en een houtsnijder.

Imker

In Europa-Park staan insectenhotels, waaronder een groot bijenpaviljoen waar meer dan 400.000 bijen honing maken. Een imker houdt ze in de gaten. De honing wordt in hotel Krønasår bij het ontbijt geserveerd.

Het artikel gaat door onder de foto

Ooievaarverzorger

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud aan de rand van de Elzas. Deze Franse buurregio staat bekend om de vele ooievaars. Jaarlijks steken ook enkele paren de Rijn over en nestelen bij Europa-Park. Bezoekers vinden de nesten op hotel Bell Rock, hotel Santa Isabel en in het Ierse themagebied. Een van de medewerkers is verantwoordelijk voor het bijhouden van de nesten.

Bakker

In het Franse themagebied vinden bezoekers een warme bakker. Gasten kunnen hier terecht voor heerlijke koeken, belegde broodjes en hele broden. De bakker bakt deze ‘s ochtends in alle vroegte: het ruikt in het winkeltje dan ook de hele dag naar versgebakken brood.

Slager

In Europa-Park zijn talloze restaurants die onder andere vleesgerechten serveren passend bij het themagebied waarin zij gevestigd zijn. Het vlees wordt verwerkt in de eigen slagerij van het pretpark. Zo kan het attractiepark de hoge kwaliteit garanderen die het zo belangrijk vindt.

Patissier

In Europa-Park is veel meer te krijgen dan alleen fastfood. In de themagebieden vinden bezoekers tal van typische lekkernijen: tapas in Spanje, raclette in Zwitserland en poffertjes in Holland. Maar één ding kunnen bezoekers op heel veel plekken in het park en in de hotels vinden: Kuchen, oftewel gebak, vers en uit eigen bakkerij.

Kostuumnaaister

Europa-Park biedt naast attracties ook veel shows, die verzorgd worden door meer dan 350 internationale artiesten. Daar zijn heel wat bijzondere kostuums voor nodig. Deze worden met liefde gemaakt door gedreven naaisters in een eigen atelier.

Het artikel gaat door onder de foto

Bloemschikker

In de restaurants en hotels en op de evenementenlocaties van Europa-Park zijn dagelijks vele boeketten en bloemstukken nodig. Voor decoratie en om mensen een fijn en vrolijk gevoel te geven. De medewerkers van de eigen tuindienst en boomkwekerij zorgen ervoor dat er elke dag verse en bijzondere bloemen beschikbaar zijn. Zij schikken de bloemen zelf tot de mooiste creaties.

Geestelijk verzorger

Het Duitse attractiepark heeft eigen predikanten in dienst; een pastor en een diaken. Zij zegenen elk nieuw seizoen en elke nieuwe attractie en organiseren diensten en evenementen. Medewerkers en gasten kunnen een beroep op hen doen, bijvoorbeeld voor een bruiloft of gewoon voor een gesprek. Europa-Park heeft drie kapelletjes. Dit zijn niet alleen trouwlocaties, maar ook plekken waar mensen tot rust kunnen komen, al dan niet met ondersteuning van de pastor of diaken.

Gezondheidsmanager

Een gezonde onderneming heeft gezonde medewerkers nodig. Voor hen zijn er speciale menu’s in het personeelsrestaurant, gezondheidscursussen en sportadviezen. De gezondheidsmanager zorgt daarvoor. Ook op andere vlakken doet Europa-Park overigens veel voor het personeel. Bijvoorbeeld met de bouw van woningen voor medewerkers en een uitgebreid opleidingsprogramma waarmee medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen.

Attractiepark als natuurtheater
Europa-Park is ook een grote kunstgalerie

22 september 2021 © Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen